Hoppa till innehåll
Pressrelease9 augusti 2013

Pressinbjudan: Hur visar Sverige och Europas kulturhuvudstad Umeå upp sig på Europaturné?

Turnékonceptet CAUGHT BY UMEÅ presenteras för medier i Kista torsdagen 15 augusti
Logga

Turnékonceptet CAUGHT BY UMEÅ presenteras för medier i Kista
torsdagen 15 augusti 2013

Sverige och Umeå, Europas kulturhuvudstad 2014, åker inom kort ut på turné i Europa med is och sprakande kultur. Ett transparent upplevelsehus och en samisk kåta kommer att sättas upp på centrala platser och torg, där norrsken och midsommar visas sida vid sida med  samisk kultur och svenska smaker. Platsen blir centrum för en lång rad kulturella evenemang. Umeå2014 genomför turnén tillsammans med VisitSweden i sju städer för att skapa uppmärksamhet ute i Europa.

Redan nästa vecka får de svenska medierna ta del av innehållet i turnén och vilken bild av Sverige och Umeå som ska presenteras för européerna. Umeå2014 kommer också att presentera de senaste nyheterna i kulturhuvudstadsprogrammet.

Europaturnén är startskottet för att ge den svenska kulturen och Umeå2014 en plats i Europa. Under turnén ska matupplevelser blandas med musikframträdanden, kulturutbyten och filmvisningar i den ambulerande miljön. Miljöer byggs upp där besökaren inspireras av den svenska livsstilen och den unika, progressiva kulturen i Umeå och norra Sverige. Kontrasten mellan sommar och vinter blir ett centralt inslag. Utvalda journalister och andra opinionsbildare kommer också att bjudas in att uppleva Sverige, bland annat med mat som speglar de åtta samiska årstiderna.

Välkommen till Kista den 15 augusti 2013 klockan 10.00, där vi byggt upp vårt stora nordliga hus med smakprov på Sverigeutställningen: samekåta, norrländsk mat, artisten Sofia Jannoks magiska sång och kultur i vid bemärkelse. På plats i Kista finns representanter från Umeå2014, VisitSweden, ICEHOTEL, Sameslöjdstiftelsen, Umeå Universitet, Guitars - The Museum och Måltidsvision, som kommer att bjuda på smakprov med inspiration från den samiska kulturens åtta årstider.

Umeå2014 har nu dryga fem månader kvar till invigningen. Under pressträffen får du chansen att uppdatera dig om programmet under året och vad som händer och sker i Europas nordligaste kulturhuvudstad.

Presentationen tar cirka en halvtimme. Efteråt finns tid för intervjuer med alla medverkande. Pressträffen kommer även att livesändas på Bambuser.
http://bambuser.com/channel/umea2014


Tid: 15 augusti 2013 kl 10.00

Plats: EDGE DESIGN & TECHNOLOGY
Österögatan 2, SE 164 40 Kista, Sweden
ingång på baksidan av byggnaden
Kartlänk: https://maps.google.se/maps?hl=sv&tab=wl

T-bana Kista, blå linjen eller pendeltåg till Helenelunds station

Kontaktpersoner:
Karin Arvidsson, europeisk marknadsföringschef
E-post: [email protected]
Telefon: 070-587 06 03

Bitte Olsson, pressansvarig VisitSweden
[email protected]
Telefon: 0705-25 04 56

Visa alla nyheter