Hoppa till innehåll
Pressrelease21 september 2018

Stadsodling och ”scary seafood” kan locka framtidens matresenärer

Kommer skaldjursresor, protein från oväntade källor och stadsodling att inspirera framtidens utländska turister i Sverige? Det diskuteras under en kommande konferens om mat och turism, som Visit Sweden, Handelshögskolan i Göteborg, Turistrådet Västsverige och Göteborg & Co bjuder in till.
vsnxo9dgzmk6zc1ouhge.jpg

Kommer skaldjursresor, protein från oväntade källor och stadsodling att inspirera framtidens utländska turister i Sverige? Det diskuteras under en kommande konferens om mat och turism, som Visit Sweden, Handelshögskolan i Göteborg, Turistrådet Västsverige och Göteborg & Co bjuder in till.

Att njuta av god mat och dryck i Sverige är en av de mest populära aktiviteterna att ägna sig åt på semestern. Nu kopplar Visit Sweden ihop företag och organisationer i besöksnäringen med forskare och experter inom mat för att ta reda på hur människor vill uppleva måltider och handla livsmedel under framtidens Sverigebesök.

Samtidigt som det även i Sverige pågår en stark utveckling mot nya och innovativa sätt att producera mat ökar nyfikenheten hos matintresserade resenärer att uppleva och bli överraskade av svensk kultur och livsstil genom mat.

- I vår satsning på måltidsturism vill vi lyfta blicken och hitta spännande trender och initiativ som gör Sverige intressant som måltidsdestination även flera år framåt, säger Jens Heed, projektledare för Måltidsturismprogrammet på Visit Sweden. En viktig del i satsningen är att sprida kunskap till besöksnäringen om utländska resenärers intresse att uppleva Sverige genom mat.

Forskning, idéer och goda exempel lyfts fram under en konferens, Tomorrow´s Food Travel, som arrangeras i Göteborg den 9 och 10 oktober. Den är ett samarbete mellan Handelshögskolan vid Göteborgs universitets Centrum för turism, Turistrådet Västsverige, Göteborg & Co och Visit Sweden. Konferensen kopplar ihop forskning med besöksnäring och ska ge konkreta idéer om hur Sverige kan attrahera framtidens matresenärer.

I Sverige pågår redan initiativ som urban odling, exempelvis odling av grönsaker på tak, och restauranger och evenemang som fokuserar på att minimera matsvinn och på veganska menyer. Det görs försök med nya klimatsmarta proteinkällor från musslor och ärter, och test av oväntade livsmedel från havet, ”scary seafood”, som sjögurkor, sjöstjärnor och maneter.

- Det finns en stor outnyttjad potential för marina råvaror, och dagens medvetna konsument efterfrågar nya hållbara och hälsosamma produkter och upplevelser. I förlängningen leder det till en mer hållbar livsmedelskonsumtion, nya företag inom turistnäringen och restaurangsektorn samt nya anledningar att resa till Västsverige, säger Lena Mossberg, professor på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.

Programmet under Tomorrow´s Food Travel har sin grund i fyra starka trender: hållbara måltider, holistisk hälsa, matdemokrati och digitala upplevelser. Bland talarna finns bland andra en insektskock från Finland, en dansk trendexpert på måltidsupplevelser, ordföranden för ett internationellt nätverk med 24 städer som stärker sina destinationer med mat samt flera svenska företrädare för destinationer som inkluderat mat i sin destinationsutveckling.

Konferensen är en del av den fyraåriga satsning på måltidsturism, som Visit Sweden tillsammans med regionala samarbetspartners genomför på uppdrag av Jordbruksverket. Satsningen ska utveckla och stärka internationell marknadsföring och produktutveckling av måltidsupplevelser i Sverige.

Mer om Tomorrow´s Food Travel
Handelshögskolan, Göteborg, 9-10 oktober
Arrangörer: Visit Sweden, Handelshögskolans Center för turism, Turistrådet Västsverige och Göteborg & Co
Konferensen är öppen för svensk besöksnäring och andra intresserade av utveckling inom måltidsupplevelser. Vill du delta som journalist? Kontakta [email protected] för mer information.
Program och mer information


För mer information

Bitte Olsson, pressansvarig Visit Sweden, [email protected], tel 0705-25 04 56

Lena Mossberg, professor på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, [email protected], tel 070-620 25 17

Jill Axelsson Pabst, ansvarig Strategisk utveckling Måltidsturism på Turistrådet Västsverige, [email protected], tel 031-81 83 89

Lena Hamberger, strategisk projektledare Göteborg & Co, [email protected], tel 070-757 51 65 

Visa alla nyheter