Hoppa till innehåll
Pressrelease28 mars 2019

Suggestiva hemmamiljöer ska lyfta design-Sverige under Milan Design Week

Under den internationella designveckan i Milano i april tar Sverige plats mitt i det pulserande designdistriktet. Visit Sweden, Svensk Form och flera nationella design-aktörer har skapat en suggestiv och naturinspirerad miljö som lyfter fram svenska produktnyheter och Sverige som designland. Instagramkontot @hemmagonewild fungerar som officiell utställningskatalog.
nu7nt2zsbmhnrs2alzdy.jpg

Under den internationella designveckan i Milano i april tar Sverige plats mitt i det pulserande designdistriktet. Visit Sweden, Svensk Form och flera nationella design-aktörer har skapat en suggestiv och naturinspirerad miljö som lyfter fram svenska produktnyheter och Sverige som designland. Instagramkontot @hemmagonewild fungerar som officiell utställningskatalog.

Om ett par veckor fyller svenska formgivare och designföretag den officiella Sverigeutställningen under Milan Design Week. Mellan 8 och 14 april kan internationella medier, inköpare och opinionsbildare inom design kliva in i en vacker, men också lite utmanande, utställning med konceptet ”HEMMA Gone Wild”. Utställningen är en fortsättning på förra årets uppmärksammade iscensättning av svenska vardagsmiljöer och kommer att ligga på en av de mest attraktiva adresserna i designdistriktet Brera, mitt i Milano.

Satsningen i Milano ska både skapa uppmärksamhet för design-Sverige och öka intresset för svenska designprodukter i internationella medier och hos inköpare. Bakom satsningen står Visit Sweden, Svensk Form, Sveriges Arkitekter, TMF (Trä- och Möbelföretagen) och Swedish Fashion Council, som tillsammans driver ett fyraårigt designprogram på uppdrag av regeringen.

Svensk design skapar nyfikenhet och sticker ut genom att vara kreativ, hållbar, tillgänglig, funktionell och utformad för alla. Förra årets Sverigeutställning besöktes av över 10 000 journalister, inköpare och andra designprofiler.

- Svensk demokratisk design fortsätter att utvecklas och sticker ut internationellt. Genom att finnas med på scener som designveckan i Milano skapar vi uppmärksamhet både för Sverige som designdestination och för de produkter som ställer ut tillsammans med oss. I år har vi med en fantastiskt bred uppslutning företag och formgivare, allt från Electrolux till studenter inom formgivning, säger Michael Persson Gripkow, ansvarig för designprogrammet på Visit Sweden.

Milan Design Week är en av världens största mötesplatser för produktnyheter inom inredning med tusentals företag, varumärken och länder på plats.

- Intensiteten och konkurrensen under designveckan är stentuff, och det gäller att sticka ut och skapa något mer än bara en produktutställning. I år vill vi att Sveriges utställning ska balansera det trygga svenska hemmet mot omvärldens utmaningar, säger Mats Widbom, vd på Svensk Form.

Instagramkontot @hemmagonewild blir den samlande platsen för allt som händer kring utställningen och utgör också den officiella produktkatalogen.

De internationella besökarna ska få en känsla av den svenska naturen och omvärlden genom både traditionella och nyskapande materialval samt genom projicerade filmer. Precis som hemmet visar personlighet, har alla produkterna i utställningen valts ut för deras uttryck och hur de passar ihop. Belysningsföretaget Zero ställer ut lampor designade av Front. Design House Stockholm visar bland annat det nya bordet Flip av Jesper Ståhl. Matti Klenell har designat matbordet Ateljé för Gärsnäs och Vandra Rugs deltar bland annat med en matta av modedesignern Lars Nilsson. Källemo visar möbler som tål ögats slitage, som exempelvisfåtöljen Bolero. Monica Förster representeras med soffan Retreat för Fogia som också tar med produkter av TAF Studio och Main.

Hållbarhet är drivande inom svensk design, inte minst för golvföretaget Bolon och för Baux, som tillverkar akustiska produkter.

Bredden av designtalang representeras också av etablerade varumärken som Asplund, Blå Station, Gemla och Tre Sekel samt av nya företag och studios som Massproductions, Mylhta by Lisa Hilland, Pholc och Studio Mia Cullin. Andra varumärken som tillför design till hemmet är Electrolux, EFG och Ogeborg,badrumsspecialisten Westerbergs, Nola som skapar produkter för det urbana stadsrummet, och Hikki som tillverkar produkter inspirerade av både karg natur och det färgstarka urbana.

I utställningen deltar även unga talanger: studenter från Beckmans designhögskola, ett urval av vinnarna från årets upplaga av utmärkelsen Ung Svensk Form med stöd från Göteborg & Co samt studenter från HDK, Högskolan för design och konsthantverk. I utställningen ingår även verk från inkubatorn eXpression i Umeå.

Inredningsarkitektstudion Joyn Studio har utformat och kurerat utställningen. AEF har skapat identitet och kommunikationsstrategi.

Varje dag ges specialvisningar för medier som också bjuds på svenskt fika. Tisdagens invigning för tongivande internationella designaktörer arrangeras i samarbete med Stockholm Furniture & Light Fair, Stockholm Design Week, Stockholms Auktionsverk och Lauritz.com. Under veckan håller Beckmans designhögskola öppna samtal om design.

Inför designveckan i Milano har Visit Sweden skapat nyfikenhet för svensk design hos internationella medier när de besökt Sverige, bland annat under Stockholm Design Week och Arkitekturgalan, i samarbete med Sveriges Arkitekter. De utländska journalisterna har exempelvis bekantat sig med nya Nationalmuseums design och fått träffa några av de svenska producenter och formgivare som deltar i Milano.

Satsningen stöds även av Sveriges ambassad i Italien. 

Info och produktkatalog: @hemmagonewild på Instagram
Adress: Via Solferino 15, Brera, Milano
www.swedishdesignmoves.com


För mer information

Bitte Olsson, pressansvarig Visit Sweden, [email protected], tel 0705-25 04 56

Emma Olofsson, kommunikationsansvarig Svensk Form, [email protected], tel 072-323 31 48

Sophie Hammarskjöld, kommunikationschef TMF, [email protected], tel 0722-05 87 81

Charlotta Holm Hildebrand, branschchef Sveriges Arkitekter, [email protected], tel 0706-84 44 77

Jennie Rosén, vd Swedish Fashion Council, [email protected], tel 070-449 98 39 

Visa alla nyheter