Hoppa till innehåll
Pressrelease10 april 2013

Svensk design en potentiell magnet för utländska Sverigebesökare

Innovativ svensk design kan stärka Sverigebilden och få fler besökare till Sverige. Under den globala möbelmässan Salone Internazionale del Mobile i Milano pågår nu en stor satsning på innovativ design, där VisitSweden samordnar den internationella övergripande Sverigemarknadsföringen. Satsningen inkluderar även en studieresa om design för utvalda journalister och arkitekter till Stockholm i juni.
y2sdj0avaonk5yurfbof.jpg

Innovativ svensk design kan stärka Sverigebilden och få fler besökare till Sverige. Under den globala möbelmässan Salone Internazionale del Mobile i Milano pågår nu en stor svensk satsning på innovativ design, där VisitSweden samordnar den internationella övergripande Sverigemarknadsföringen. Satsningen kommer också att inkludera en studieresa om design och svensk livsstil för utvalda journalister och arkitekter till Stockholm i juni. 

- Det finns en självklar koppling mellan turism och kreativa näringar och vi ser nu allt fler företag och organisationer inom bland annat mat, mode, design och handel som vill samarbeta med oss i den internationella marknadsföringen, säger Thomas Brühl, vd på VisitSweden. Utländsk turism i Sverige omsätter nästan 100 miljarder per år och möbelindustrin exporterar för nästan 17 miljarder kronor (2011). Allt fler reser på grund av specialintressen och VisitSweden ser positivt på att samarbeta med möbeldesignföretag och andra företag och organisationer utanför besöksnäringen. Svensk möbeldesign kan användas för att berätta om Sverige, vår livsstil och besöksdestinationer i Sverige. Att shoppa är en viktig del av besöket i Sverige, och svenska designprodukter uppskattas för sin stil och enkelhet. Utländska gäster lägger 46 procent, nästan hälften av vad de spenderar, på shopping. 

VisitSwedens Italienkontor samarbetar i satsningen Swedish Design Goes Milan med Möbelriket, Svenska institutet, Business Sweden och Svensk Form. I den svenska paviljongen visar ett trettiotal svenska företag och organisationer upp spännande och innovativa designlösningar. Det är första gången det officiella Sverige och en stor del av möbeldesignbranschen gör gemensam sak för att bygga Sveriges varumärke och främja svensk möbeldesign. Till designveckans pressvisning på måndagskvällen bjöd VisitSweden in italienska journalister och nyckelaktörer ur sitt nätverk och vid den officiella invigningen på tisdagskvällen inkluderade VisitSweden opinionsbildare från företag och organisationer i Italien.

- VisitSwedens målgrupp upplever att svensk design är funktionell och en nyckel till den svenska livsstilen med sin förankring i natur och historia, säger Johan Cavallini, landschef för VisitSwedens Italienkontor i Milano. IKEA har länge varit känt som svenskt och nu är det roligt att se nya spännande designprodukter från Sverige ta plats i människors medvetande utomlands. 

Till midsommarhelgen kommer VisitSweden i samarbete med Trä- och Möbelföretagen, TMF, att bjuda in utvalda journalister och arkitekter från främst Nederländerna, Tyskland och Storbritannien till Stockholm för att öka deras nyfikenhet för svensk möbeldesign. Under Swedish Midsummer Design Weekend ska deltagarna guidas till det bästa av svensk design just nu och också besöka Stockholms skärgård för att få en försmak av svensk livsstil. 

VisitSweden ska nu satsa strategiskt på sex utvalda ämnesområden för att stärka Sveriges varumärke. Svensk mat har prioriterats i den internationella marknadsföringen de senaste två åren, vilket redan har gett en markant ökning av matartiklar om Sverige i internationella medier. Men även mode/design, svensk livsstil, natur/friluftsliv, litteratur/film och hållbarhet är områden med berättelser om Sverige som ska användas för att skapa ett större intresse för Sverige internationellt. 

Visa alla nyheter