Hoppa till innehåll
Pressrelease4 maj 2012

Svenska toppkockar lagar mat hemma hos brittiska matbloggare

I går kväll packade fyra tidigare Årets kock-vinnare upp svenska råvaror, bunkar och kastruller hemma i fyra brittiska matbloggares kök för att bjuda på svensk middag. I dag fredag får eleverna på två Londonskolor äta skollunch som den tillagas i Sverige. VisitSweden står bakom initiativet och räknar med en stor spridning i brittiska sociala medier.

I går kväll packade fyra tidigare Årets kock-vinnare upp svenska råvaror, bunkar och kastruller hemma i fyra brittiska matbloggares kök för att bjuda på svensk middag. I dag fredag får eleverna på två Londonskolor äta skollunch som den tillagas i Sverige. VisitSweden, som står bakom initiativet, vill låta svensk mat kittla nyfikenheten för Sverige och räknar med en stor spridning i brittiska sociala medier. 

Försäljningen av svensk mat i Storbritannien har ökat med nästan 30 procent de senaste fem åren och intresset för nordisk matlagning blir större hos de matintresserade. Därför vill VisitSweden, som marknadsför varumärket Sverige och svenska destinationer och upplevelser internationellt, låta svensk matkultur sprida en positiv känsla för Sverige.

Kockarna Gustav Trägårdh, Jonas Dahlbom, Peter J Skogström och Andreas Hedlund, alla tidigare vinnare av den prestigefyllda tävlingen Årets Kock, besökte i går kväll varsin Londonbaserad matbloggare med vänner i deras hem. Kockarna ska laga rätter med inspiration från fyra svenska regioner: Västsverige med Göteborg, Swedish Lapland, Skåne och Stockholm.

-          De matbloggare vi valt ut har ett stort inflytande bland matintresserade och deras inlägg i sociala medier följs regelbundet av över 40 000 personer. Vi har sedan tidigare erfarenhet av att vända oss till britter som är aktiva i sociala medier, så att Sverigebilden kan spridas i allt vidare kretsar av tongivande personer, säger Sofia Kinberg, chef för VisitSwedens Londonkontor. Det här är ett nytt sätt att jobba och genom att låta andra föra budskapen vidare vet vi att kommunikationen blir både trovärdig och effektiv.

Fredagen den 4 maj är det skolelevernas och deras föräldrars tur att prova svensk mat, lagad från grunden. På Swedish School in London och på London School of Hospitality and Tourism lagar några av gästkockarna en näringsriktig och god skollunch på svenskt manér. Sverige är ett av endast tre länder i världen, där alla elever får en tillagad lunch utan kostnad varje dag. Lunchen på Swedish School in London serveras i närvaro av bland annat Sveriges ambassadör Nicola Clase.  

-          Precis som svensk design, shopping i pulserande storstäder och storslagna naturupplevelser ger svensk mat och livsstil positiva associationer till Sverige och stärker vårt varumärke som ett modernt och progressivt land, säger Thomas Brühl, vd för VisitSweden.

Följande bloggare har valts ut av VisitSweden och fick på torsdagskvällen besök av en svensk kock och en värd från respektive region i Sverige.

Luiz Hara, ”The London Foodie”
http://www.thelondonfoodie.co.uk/
Besöks av Jonas Dahlbom, som lagar mat från Luleå och Swedish Lapland.

Su-Lin, ”Tamarind and Thyme”
http://tamarindandthyme.wordpress.com/
Besöks av Peter J Skogström, som lagar mat från Skåne.

Jeanne Horak-Driff, ”Cooksister”
http://www.cooksister.com/
Besöks av Andreas Hedlund, som lagar mat från Stockholm.

Kerstin Rodgers, ”Ms Marmite Lover”
http://marmitelover.blogspot.se/
Besöks av Gustav Trägårdh, som lagar mat från Göteborg och Västsverige.

 

Eventen är en del av en större satsning på svensk mat i Storbritannien från VisitSweden enligt visionen för Sverige – det nya matlandet. Tidigare har VisitSweden bland annat gjort om Soho Square i centrala London till ett ”Fika Square” med ett pop up-café och arrangerat Sverigeveckor på Harrods livsmedelsavdelning tillsammans med Exportrådet.

Bilder kommer att finnas på VisitSwedens pressrum på Newsdesk från och med fredagen den 4 maj. 

För ytterligare information, kontakta
Thomas Brühl, vd VisitSweden, tel 08-789 10 00, [email protected]
Sofia Kinberg, chef för VisitSwedens Londonkontor, tel +44 79 00 184 643, [email protected]
Bitte Olsson, pressansvarig VisitSweden, tel 0705-25 04 56, [email protected]

Visa alla nyheter