Hoppa till innehåll
Pressrelease3 oktober 2014

Svenskt fika bär bilden av Sverige ut i världen

På lördag är det kanelbullens dag, men det är inte bara svenskar som älskar att fika. Caféer med bryggkaffe, prinsessbakelser, kardemummasnurror och småkakor dyker upp på allt fler ställen i världen. Men berättelsen om ”fika” är också ett viktigt budskap i VisitSwedens marknadsföring av Sverige som resmål.
qafbjh48ovzrbbxqnac3.jpg

På lördag är det kanelbullens dag, men det är inte bara svenskar som älskar att fika. Caféer med bryggkaffe, prinsessbakelser, kardemummasnurror och småkakor dyker upp på allt fler ställen i världen. Men berättelsen om ”fika” är också ett viktigt budskap i VisitSwedens marknadsföring av Sverige som resmål. 

Svenskt fika blir allt mer känt över världen  och allt fler svenska caféer etableras i storstäder i Europa och USA. Potentiella utländska resenärer som är nyfikna på att resa till Sverige fascineras ofta av den djupt rotade fikakulturen och förknippar den starkt med modern livsstil, socialt välbefinnande, äkthet, kvalitet, hållbarhet, tradition och omsorg om råvaror.

-  Utländska besökare står för stora intäkter till Sverige och det finns en stor potential att öka det ännu mera. I den internationella marknadsföringen av Sverige är livsstil en stark drivkraft, och svensk fikakultur kan berätta om ett modernt och äkta Sverige med rötter i traditionen, säger Thomas Brühl, vd på VisitSweden. Själv ägnar jag mig åt caféliv så ofta jag får möjlighet.

Bland kulinariska upplevelser i Sverige är det den lokala matkulturen som lockar mest, enligt VisitSwedens analys av utländska Sverigeresenärer. En av tre resenärer som vill ägna sig åt matupplevelser under resan vill besöka lokala caféer för att smaka svenskt kaffe och fikabröd. Idag konsumerar utländska besökare totalt 38 miljarder kronor på restauranger och caféer samt på livsmedelsinköp. Internationella mattrender, som efterfrågan på äkta och lokalproducerade råvaror, ökat fokus på matupplevelser och att den nordiska maten upplevs som trendig och hälsosam, finns också i den djupt rotade fikakulturen i Sverige.

VisitSweden använder svenskt fika i sin Sverigemarknadsföring för att öka kännedomen om och lusten att besöka Sverige. Allt sedan Soho Square redan för tre år sedan gjordes om till ”Fika Square” inför förvånade Londonbor har VisitSweden exempelvis visat upp den svenska fikakulturen för Europas stjärnkockar under kock-EM Bocuse d´Or Europe tillsammans med Gastronomi Sverige. Ett stort svenskt café stod öppet för deltagarna under tävlingsdagarna. I Spanien har VisitSweden genomfört en Sverigekampanj tillsammans med en te- och kaffekedja.

Förra året bjöd VisitSweden in brittiska journalister, bloggare och intresserade londonbor att baka kaffebröd i en matstudio i centrala London. Mjölet yrde när kanelbullar och bondkakor tillverkades under ledning av ett svenskt bageri och den brittiske vinnaren av tv-programmet ”Hela England bakar”, Edd Kimber.

-  Jag älskar traditioner som “fika”, som uppmuntrar en att ta en stunds paus från en stressig dag för att umgås med vänner och njuta av något sött. Om alla länder gjorde så är jag säker på att världen skulle vara en lyckligare plats! Och kanelbullar är perfekta till fikat – jag tror att jag skulle kunna äta dem varje dag, säger Edd Kimber.

http://www.tryswedish.com/fika/


För ytterligare information, kontakta
Thomas Brühl, vd VisitSweden, tel 08-789 10 00
Ulrika Hallesius, kommunikationsdirektör på VisitSweden, [email protected], tel 0704-200 900
Bitte Olsson, pressansvarig på VisitSweden, [email protected], tel 0705-25 04 56


Visa alla nyheter