Hoppa till innehåll
Pressrelease17 april 2014

Sverige hett resmål för weekendresenärer

Nu reser många helglediga svenskar utomlands på kortsemester. Men också Sverige är högintressant för utländska resenärer som vill åka iväg på en långhelg. VisitSweden vänder sig just nu till weekendresenärer i flera internationella marknadsföringskampanjer – resenärer som helst vill ägna sig åt städer och kultur, men även utomhusupplevelser.
kyk77eqcnlibmvaxo21z.jpg

Nu reser många helglediga svenskar utomlands på kortsemester. Men också Sverige är högintressant för utländska resenärer som vill åka iväg på en långhelg. VisitSweden vänder sig just nu till weekendresenärer i flera internationella marknadsföringskampanjer – resenärer som helst vill ägna sig åt städer och kultur, men även utomhusupplevelser. 

En fjärdedel av potentiella Sverigeresenärer i VisitSwedens målgrupp planerar eller är intresserade av att spendera en långhelg i Sverige, och många av dem vill komma i april och maj eller i september, oktober och november.

I Danmark rullar just nu weekendkampanjen ”Skåne – Københavns smukke baghave” (Köpenhamns vackra bakgård), med VisitSweden, Tourism in Skåne, Malmö Turism med flera som avsändare. I kampanjen lockar Sverige med ”det goda livet”, det vill säga kultur, mat, shopping och välbefinnande, både i naturen och i myllrande, mysiga städer, där affärerna står öppna även under storhelger. www.visitskåne.dk

Direkt efter påsk startar VisitSweden en digital weekendkampanj i Oslo-området för att få fler resenärer till Skåne, Göteborg, Västkusten, Värmland och Stockholm. Kampanjen ska locka resenärerna med slott och herrgårdar, shopping, nöjen, restauranger, spa samt musik- och sportevenemang.

Intresset för en långhelg i Sverige är störst bland resenärer i Norge, Finland, Danmark, Storbritannien och Italien.

-  De senaste åren har visat all time high för utländsk turism i Sverige och säsongsförlängning bidrar till ytterligare positiv tillväxt. Genom effektiv marknadsföring kan vi utnyttja intresset utanför högsäsongen och få fler resenärer till Sverige, säger Thomas Brühl, vd på VisitSweden.

Under en långhelg i Sverige vill resenärerna ägna sig åt restaurangbesök och folkliv i städerna, men högt upp på listan ligger också naturupplevelser och shopping.

-  Den moderna livsstilen i Sverige kombinerat med kultur, måltider och nöjen i storstäderna är intressant, men till skillnad mot klassiska resmål vill många också spendera tid i den svenska naturen under kortsemestern, säger Thomas Brühl, vd på VisitSweden.


Vad vill weekend- och långhelgsresenärer ägna sig åt under en resa till Sverige?
1.  Uppleva städer (nöjesliv, museer, restaurangbesök, m m)
2.  Kulturupplevelser (design, konst, historia, teater, m m)
3.  Utomhusupplevelser och -aktiviteter, vår, sommar och höst
4.  Shopping
5.  Kulinariska upplevelser (uppleva god mat/dryck eller restaurangbesök)
6.  Rundresa i Sverige
7.  Evenemang (konserter, sporttävlingar, festivaler, m m)
8.  Spa/wellness-upplevelser (på spa-hotell, m m)
9.  Kryssning (resa runt med fartyg mellan olika länder)


Uppgifterna kommer från VisitSwedens målgruppsanalys av Sverigeintresserade resenärer i 11 länder. Respondenter i denna frågeställning är personer som angett ”weekend” eller ”långhelg” på frågan ”vilket typ av resa skulle du vilja göra under ett tänkt besök i Sverige?”.


För ytterligare information, kontakta
Thomas Brühl, vd VisitSweden, tel 08-789 10 00
Ulrika Hallesius, kommunikationsdirektör på VisitSweden, [email protected], tel 0704-200 900
Bitte Olsson, pressansvarig på VisitSweden, [email protected], tel 0705-25 04 56


Visa alla nyheter