Hoppa till innehåll
Pressrelease16 december 2013

Sverige satsar på hittills största marknadsföringen av svenska destinationer

Nu samlar VisitSweden svensk besöksnäring till den största satsningen på marknadsföring av Sverige i utlandet. Tillsammans med bland annat camping- och stugföretag, rederier samt regioner från hela Sverige startar VisitSweden ett treårigt affärssamarbete som ska marknadsföra Sverige för minst 60 miljoner kronor i Norge, Danmark, Tyskland och Nederländerna.
kiuw0xinn2obhefpq1fs.jpg

Nu samlar VisitSweden svensk besöksnäring till den största satsningen på marknadsföring av Sverige i utlandet. Tillsammans med bland annat camping- och stugföretag, rederier samt regioner från hela Sverige startar VisitSweden ett treårigt affärssamarbete som ska marknadsföra Sverige för minst 60 miljoner kronor. Marknadsföringen ska rikta in sig på stora volymer av potentiella resenärer i Norge, Danmark, Tyskland och Nederländerna och öka resandet med minst 3 procent per år. 

I Europa finns stora grupper barnfamiljer med intresse för aktiv semester, som är intresserade av Sverige som semesterdestination. Likaså finns det många resenärer som åker utan barn och vill uppleva Sverige genom att resa runt med bil. De här grupperna utgör i Norge, Danmark, Tyskland och Nederländerna sammanlagt 9 miljoner potentiella Sverigeresenärer, enligt VisitSwedens potentialanalys. 2012 spenderade samtliga utländska besökare 106 miljarder kronor i Sverige, en ökning med 162 procent sedan år 2000.

Nu formerar VisitSweden ett långsiktigt marknadsföringssamarbete med svenska regioner från norr till söder, boendeföretag, transportörer och upplevelseföretag. Bland andra stugförmedlaren Novasol, Stena Line, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation, Tourism in Skåne, Västsvenska Turistrådet, Smålands tre turistorganisationer och Visit Värmland är redan med i samarbetet, och fler företag och organisationer väntas.

Tillsammans ska aktörerna genomföra den största internationella marknadsförings-satsningen någonsin och fokus riktas mot bilburna resenärer i Norge, Danmark, Tyskland och Nederländerna, som lockas av barnvänliga och kulturella upplevelser kopplat till den svenska naturen. Marknadsföringen ska pågå i minst tre år och omsätta minst 60 miljoner kronor från 2014 till 2016. Redan idag sker 37 procent av övernattningarna från Norge, Danmark, Tyskland och Nederländerna i boende med självhushåll över hela Sverige och satsningen har som mål att övernattningarna från de prioriterade marknaderna ska öka med minst 3 procent varje år.

Fler besökare leder till ökad sysselsättning även i glesbygdsområden, och i stora delar av Sverige finns det under året en outnyttjad kapacitet på hyrda stugor och campingplatser.

-  Utländska turister ger viktiga intäkter till Sverige. Med satsningen vill vi påverka resenärerna att gå från tanke till handling och ta beslutet att resa hit, säger Thomas Brühl, vd på VisitSweden.

I Sverige ligger campingplatser och privata stugor ofta nära naturen och med barnvänliga och kulturella upplevelser runt knuten. Det ger stora möjligheter att ägna sig åt flera olika aktiviteter, som att besöka djur- och nöjesparker, shoppa, besöka gårdsbutiker, cykla, bada eller bara umgås i en naturskön miljö.

-  I våra målgruppsanalyser ser vi att utländska resenärer lockas av vårt stora utbud av aktiviteter. Därför satsar vi nu på större marknadsövergripande kampanjer som ger Sverige mer resurser att synas och höras. Det ger klirr i kassan hos svensk besöksnäring, fortsätter Thomas Brühl.

Just nu utvecklas ett gemensamt kommunikationskoncept för de fyra länderna. Sverigekampanjerna startar i februari i Tyskland och Nederländerna och i mars i Danmark och Norge. 


Visa alla nyheter