Hoppa till innehåll
Pressrelease22 oktober 2014

Sveriges måltidsupplevelser marknadsförs i kulinariska Italien

Nu tar VisitSweden och Business Sweden satsningen på Sveriges mat vidare till nya marknader. Med ett gemensamt kommunikationskoncept ska smaker från Sápmi, Västsverige och Skåne skapa nyfikenhet och stärka bilden av Sverige på den internationella matmässan Salone del Gusto i Turin.
skhkzyyipmjzsikycoqx.jpg

Nu tar VisitSweden och Business Sweden satsningen på Sveriges mat vidare till nya marknader. Med ett gemensamt kommunikationskoncept ska smaker från Sápmi, Västsverige och Skåne skapa nyfikenhet och stärka bilden av Sverige på den internationella matmässan Salone del Gusto i Turin. 

På torsdag den 23 oktober öppnar en av Europas största matmässor, Salone del Gusto, i italienska Turin. VisitSweden och Business Sweden arrangerar det svenska deltagandet, där smaker och måltidsupplevelser från stora delar av Sverige marknadsförs för en italiensk och internationell marknad.

Det är första gången som VisitSwedens och Business Swedens satsning på Sveriges mat tas till det matintresserade Italien. Den internationella matscenen ska få upp ögonen för Sveriges unika och lokala livsmedel, som souvas på renkött från Sápmi, surdegsbröd, whisky, marmelad och honung från Skåne, samt ostron, rökt ekologisk lax och getmjölksglass från Västsverige. Men även att själv fiska ostron och hummer i kalla och rena vatten och njuta av samisk mat hemma hos en samisk familj är några unika matupplevelser som lyfts fram.

VisitSweden och Business Sweden har arbetat strategiskt med att marknadsföra Sveriges mat sedan 2010 och har tillsammans utvecklat ett kommunikationskoncept, Try Swedish. Marknadsföringen av svenska livsmedel och Sverige som en destination för måltidsupplevelser har till stor del fokuserats på Storbritannien, men nu tar man konceptet vidare till andra marknader. www.tryswedish.com

-  Utländska besökare spenderar 38 miljarder kronor* på restauranger och caféer och på livsmedelsinköp i Sverige. Det finns en nyfikenhet på Sveriges mat i utlandet och efter flera framgångsrika marknadsföringsinsatser i Storbritannien lanserar vi nu spjutspetsupplevelser inom mat i andra delar av världen, säger Thomas Brühl, vd på VisitSweden.

-  Svensk livsmedelsexport har sedan EU-inträdet haft en årlig tillväxttakt på i snitt 8-10 procent. Idag uppgår den till 63 miljarder kronor (2013) och målet är att nå 100 miljarder kronor år 2020. Intresset för svenska livsmedel ökar utomlands och det är hög kvalitet och innovation samt fokus på hälsa, smak och hållbarhet som attraherar de utländska inköparna. Den starka Sverigebilden bidrar förstås också, säger Maria Varnauskas, Manager Business Development Food, Business Sweden.

Mässan pågår i fem dagar och samlar inköpare, journalister och en matintresserad allmänhet. Salone del Gusto har fokus på slow food och biologisk mångfald och anses vara en av de mest inflytelserika och trendsättande arenorna i matvärlden med drygt 200 000 besökare. Sveriges deltagande arrangeras av VisitSweden och Business Sweden i samarbete med Sveriges ambassad, Smaka på Skåne, Västsvenska Turistrådet, Slowfood Sápmi och Eldrimner, ett nationellt resurscentrum för mathantverk. På plats i Sverigeutställningen finns också en lång rad matföretag från Sverige.

VisitSweden har bjudit in ett antal utvalda matjournalister för att testa svenska smaker och lära sig mer om hur Sverige ska bli en ny kulinarisk destination i Europa. VisitSweden sprider också budskapet om Sveriges livsstil och matkultur till italienska resenärer via de egna Tumblr-, Facebook-, Twitter- och Instagramkanalerna.

Sveriges mat har fått allt större utrymme i internationella medier, exempelvis i USA och Italien, och Sverige rankas nu högt bland matintresserade resenärer för sin goda matkvalitet**. VisitSweden har hittills visat upp Sverige för bland annat mat- och livsstilsjournalister och arrangerat en lång rad event för att öka kännedomen om svensk matkultur. Den gångna veckan deltog matexperter, journalister och matintresserad allmänhet i ”Try Swedish Master Classes” i London, där svenska matprofiler delade med sig av kunskap om hållbarhet och matkultur från Skåne och Västsverige. Nyligen deltog VisitSweden och Västsvenska Turistrådet i en nordisk matfestival i New York, North Food Festival. http://northfoodfestival.com/

Business Sweden har under 2014 genomfört satsningar på bland annat de internationella livsmedelsmässorna ISM (sötvarumässan i Köln) och PLMA (Private label) i Amsterdam, samt startat inköpssamarbeten med kedjor som Kesko/Kespro i Finland, Kaisers i Tyskland och Colruyt i Belgien. Därutöver har Business Sweden för andra året i rad en svensk shop-in-shop i den brittiska onlinematvaruaffären Ocado.

http://www.salonedelgusto.com/

* Källa turistkonsumtion: SCB/Tillväxtverket
**Källa Sverigerankning: TCI Research


För ytterligare information, kontakta
Thomas Brühl, vd VisitSweden, tel 08-789 10 00
Ulrika Hallesius, kommunikationsdirektör på VisitSweden, [email protected], tel 0704-200 900
Ami Hovstadius, projektledare mat på VisitSweden, [email protected], tel 0709-99 45 00
Bitte Olsson, pressansvarig på VisitSweden, [email protected], tel 0705-25 04 56

Emilie Eliasson Hovmöller, pressekreterare, Business Sweden, [email protected], tel 072-540 93 38
Maria Varnauskas, Manager Business Development Food, Business Sweden, tel 070-815 02 63TrySwedish är ett kommunikationskoncept utvecklat av VisitSweden och Business Sweden för att marknadsföra Sveriges mat, dryck och måltidsupplevelser internationellt. TrySwedish är en öppen inbjudan till världens alla matälskare att upptäcka och smaka på Sveriges matkultur. Kommunikationen samlas på www.tryswedish.com och via @tryswedish i sociala medier.  


Visa alla nyheter