Hoppa till innehåll
Pressrelease6 maj 2014

Sveriges mat allt hetare utomlands

Sverige har tagit plats som matdestination på världskartan och uppmärksamheten för mat och måltidsupplevelser i Sverige har ökat i internationella medier. Denna vecka är Sverige värd för den europeiska upplagan av Bocuse d´Or, kock-EM. VisitSweden och Stockholm Visitors Board med flera bjuder in internationella journalister att bevaka Stockholm och tävlingen.
bokpd1tnsvvvzbxqdnop.jpg

Sverige har tagit plats som matdestination på världskartan och uppmärksamheten för mat och måltidsupplevelser i Sverige har ökat i internationella medier. Svenskarnas hälsosamma livsstil, smakrika råvaror, innovativa kockar och nyskapande restauranger har bidragit till att allt fler matintresserade nu vänder blickarna norrut. Denna vecka är Sverige värd för den europeiska upplagan av Bocuse d´Or, kock-EM. VisitSweden och Stockholm Visitors Board med flera bjuder in internationella journalister att bevaka Stockholm och tävlingen. 

Mat är en viktig ingrediens i utländska resenärers upplevelse av Sverige. Nästan 40 procent av resenärerna i VisitSwedens målgrupp vill ägna sig åt kulinariska upplevelser under ett Sverigebesök. Genuin svensk mat och lokal matkultur, som ostkaka, ostron eller ekologisk gårdsgris, står högst i kurs.

Enligt VisitSweden, som ansvarar för den internationella kommunikationen av Sverige som matdestination, har uppmärksamheten för mat och måltidsupplevelser i Sverige ökat kraftigt sedan 2011. Internationella medier i 12 länder har under tre år skrivit drygt 2 000 matartiklar om Sverige.

Att Sverige får uppmärksamhet genom framstående svenska kockar, nyskapande restauranger och rena genuina råvaror skapar internationell nyfikenhet. Nyligen har två svenska restauranger rankats på listan World´s 50 Best Restaurants, 13 restauranger i Sverige har nu stjärnor i Guide Michelin och Sveriges kockar efterfrågas allt mer på internationella scener.

Under Bocuse d´Or Europe är det svenska inslaget starkt och tävlingsdeltagarna kommer att laga mat med svenska råvaror. Tillsammans med Stockholm Visitors Board, Gastronomi Sverige, Stockholmsmässan och Svenska institutet har VisitSweden bjudit in ett hundratal inflytelserika matskribenter från hela världen för att de ska sprida sin bild av Sverige, Stockholm och det svenska köket. 35 av dem kommer att delta i ett program som visar upp Sveriges matkultur och livsstil, bland annat frukost, fika, besök i skolkök och några av Stockholms restauranger. Några av journalisterna har före Stockholmsbesöket också deltagit i en studieresa till Västkusten.

-  Att Bocuse d´Or nu arrangeras i Sverige är ett kvitto på att vi har blivit ett matland att räkna med och allt fler blir nyfikna på att ta del av våra måltidsupplevelser och svenska råvaror på plats. Utländska besökare spenderar redan nu 38 miljarder kronor på restauranger, caféer och livsmedelsinköp här, säger Thomas Brühl, vd för VisitSweden.

VisitSweden har sedan 2010 satsat på marknadsföring av måltidsupplevelser som reseanledning till Sverige, främst med fokus på Storbritannien. VisitSweden har arrangerat tillfälliga pop up-restauranger i London med svensk mat och tillsammans med Business Sweden tagit över Harrods livsmedelsavdelning. VisitSweden har låtit kända svenska kockar laga mat hemma hos inflytelserika brittiska matbloggare och nu senast gjort ett event på en matstudio i London där journalister och allmänhet själva fick laga svensk mat på svenska råvaror. Över 300 opinionsbildare inom mat från hela världen har besökt Sverige för att upptäcka svensk mat och måltidsupplevelser.

För ytterligare information, kontakta
Thomas Brühl, vd VisitSweden, tel 08-789 10 00
Ami Hovstadius, projektledare mat på VisitSweden, [email protected], tel 0709-99 45 00
Ulrika Hallesius, kommunikationsdirektör på VisitSweden, [email protected], tel 0704-200 900
Bitte Olsson, pressansvarig på VisitSweden, [email protected], tel 0705-25 04 56


Visa alla nyheter