Hoppa till innehåll
Pressrelease9 december 2019

Tyskland kan bli årets turist-raket för Sverige

Besökare från Tyskland fortsätter älska Sverige och strömma hit på semester. Redan i oktober hade tyska turister spenderat fler övernattningar här än hela 2018, och Tyskland är den klart snabbast växande marknaden för Sverige som resmål. Visit Sweden har mött en stor nyfikenhet hos tyska medier för naturen och traditionerna, men också för svensk design och ”Greta”-effekten.
uirafzfhkfwnvep5n2r7.jpg

Besökare från Tyskland fortsätter älska Sverige och strömma hit på semester. Redan i oktober hade tyska turister spenderat fler övernattningar här än hela 2018, och Tyskland är den klart snabbast växande marknaden för Sverige som resmål. Visit Sweden har mött en stor nyfikenhet hos tyska medier för naturen och traditionerna, men också för svensk design och ”Greta”-effekten. Hos tyska researrangörer kommer cykling i Sverige starkt.

Snart summeras 2019 för utländsk turism i Sverige. Resandet från Tyskland till Sverige har haft ett rekordstarkt år och tyska turister har gjort hela 318 000 fler övernattningar i Sverige från januari till och med oktober än under samma period året innan. Det visar färsk övernattningsstatistik från Tillväxtverket/SCB.

Tyskland är den marknad som har ökat allra mest i absoluta tal hittills under 2019. Förra årets totalt 3,1 miljoner övernattningar har redan passerats och är redan nu uppe i nära 3,3 miljoner. En stark sommar har bidragit stort till att 2019 kommer att bli ett rekordår för turism från Tyskland till Sverige.

- Tyskar älskar den svenska naturen i alla dess former. De är väldigt engagerade resenärer som vill veta mycket om Sverige och svenskarna. Fascinationen för svensk kultur och traditioner håller också i sig, även hos de yngre resenärerna, men man är generellt sett nyfiken på allt svenskt, säger Nils John, landschef för Tyskland på Visit Sweden.

Enligt Visit Swedens undersökningar av nyfikna och resvana resenärer vill tyska besökare gärna resa runt till många platser under resan och gillar både städer och landsbygden. Bland de största intrycken av Sverige finns ”nette Menschen”, trevliga människor. Man gillar lugnet och det äkta och okonstlade. Den stora majoriteten av de som besökt Sverige vill komma tillbaka, och totalt sett anger motsvarande 25 miljoner tyskar att de gärna vill resa till Sverige på semester de närmaste åren.

I år har Visit Swedens Tysklandskontor mött ett stort intresse från rese- och livsstilsmedier och dagspress. Rapporteringen om destinationen Sverige är mycket bred och handlar om den klassiska Sverigebilden, en idyll med upplevelser i naturen, traditioner som midsommar och jul, samt den svenska livsstilen. Men också ämnen som udda boenden, svensk inredningsdesign och svenskarnas fokus på hållbarhet och miljöfrågor. I Tyskland har den svenska miljöaktivisten Greta Thunberg blivit mycket omskriven, vilket också skapar nyfikenhet på Sverige som hållbar semesterdestination. Visit Swedens egna kampanjer ”Ein Land wird Restaurant” (The Edible Country) och The 72 Hour Cabin har också dragit uppmärksamheten till Sverige. Och i ett samarbete med Destination Småland har Visit Sweden lyft fram småländsk design, något som har slagit igenom stort på de tyska redaktionerna.

Hos de flitigt anlitade researrangörerna och resebyråerna i Tyskland säljs resor med naturupplevelser i stora volymer. En trend för året är cykling i Sverige, där resenärerna gärna spenderar några timmar på sadeln i kombination med god mat och andra natur- och kulturupplevelser.

Tyskar förbereder sig gärna väl inför resan, och det är tyskar som är den nationalitet som googlade allra mest på Sverige under förra året, med nästan en miljon sökningar. Flest sökningar gjordes på paketresor och camping. Även Visit Swedens tyska version av den officiella webben för destinationen Sverige, www.visitsweden.com, har haft rekordmånga besök under 2019.

Tyskar reser utomlands mest i världen och flest besöker Österrike, Italien, Frankrike, Spanien och Nederländerna. Sverige ligger på 14:e plats av destinationer man väljer på semestern.

För mer information

Bitte Olsson, pressansvarig Visit Sweden, [email protected], tel 0705-25 04 56 

Visa alla nyheter