Hoppa till innehåll
Pressrelease11 juli 2014

Umeå2014 och ABBA The Museum hetast i utländska medier

Öppnandet av ABBA The Museum och kulturhuvudstadsåret Umeå2014 var två av de händelser som stack ut mest när utländska medier förra året beskrev Sverige som resmål. Medierna berättade om svensk kultur och livsstil, exotiska naturupplevelser, mat, design och storstadspuls i drygt 7000 artiklar och inslag. Genom berättelserna inspireras fler potentiella resenärer att besöka Sverige.
nwcxmpfmzgopu3eyogqw.jpg

Öppnandet av ABBA The Museum och kulturhuvudstadsåret Umeå2014 var två av de händelser som stack ut mest när utländska medier förra året beskrev Sverige som resmål. Nyhetsmedier, rese- och livsstilsmagasin, bloggar samt radio- och tv-program berättade om svensk kultur och livsstil, exotiska naturupplevelser, mat, design och storstadspuls i drygt 7000 artiklar och inslag. Genom berättelserna inspireras fler potentiella resenärer att besöka Sverige. 

Redaktionella inslag är en viktig del av hur den bilden av Sverige som resmål formas. Under 2013 var det flera olika händelser och ämnen från destinationen Sverige som intresserade utländska rese- och livsstilsmagasin, dagspress, bloggar, radio och tv. Resultatet blev över 7000 artiklar och eterinslag. Det visar en sammanställning från kommunikationsbolaget VisitSweden, som arbetar aktivt med att skapa inspiration och nyhetsuppslag från Sverige till redaktioner i de 12 länder som man prioriterar i marknadsföringen.

Allra mest intresse riktades mot kulturhuvudstadsåret Umeå2014, bland annat med anledning av en Europaturné i sju städer som VisitSweden och Umeå genomförde i höstas. Resultatet har hittills blivit nästan 900 artiklar om kultur och livsstil i Umeå och norra Sverige, med en upplaga på drygt 200 miljoner över hela världen.

Inför öppningen av ABBA The Museum i april 2013 var det internationella medieintresset för Sverige och ABBA mycket stort. På nästan alla VisitSwedens utlandsmarknader var ABBA The Museum en av de nyheter som fick störst genomslag. Hittills har tidningar, radio och tv publicerat över 300 artiklar om Stockholms nya besöksmål. Exempelvis sände amerikanska tv-programmet NBC Today Show direkt från öppningen i Stockholm.

-  ABBA The Museum har 70 procent utländska besökare och VisitSweden har genom sitt mediearbete utomlands bidragit starkt till att ABBAs musik och museet blivit känt som ytterligare en reseanledning till Stockholm, säger Mattias Hansson, vd för ABBA The Museum.

Kultur, utomhusupplevelser både sommar och vinter samt storstadsupplevelser var de klart största ämnesområdena i rapporteringen av destinationen Sverige. Stockholm var den plats som medierna skrev mest om och i Ryssland, USA, Finland och Italien handlade mer än hälften av artiklarna om huvudstaden, med fokus på exempelvis design, shopping och mat. Men även Göteborg och Västsverige fick stor uppmärksamhet, bland annat från franska medier som har intresserat sig för svensk livsstil och litterära miljöer med fokus på Camilla Läckbergs Fjällbacka.

Svensk mat och gastronomi står sig också som intresseväckare för Sverige, förra året i drygt 700 artiklar på de 12 utlandsmarknaderna. Till exempel skrevs det om skaldjurssafari på Västkusten samt restauranger och caféer med Guide Michelin- och White Guide-utmärkelser. I flera länder var Eurovision Song Contest, som arrangerades i Malmö, ett hett ämne och ledde till artiklar och inslag om upplevelser i Skåne. I Nederländerna och Tyskland var som alltid natur och friluftsliv i Sverige i fokus, även i redaktionella artiklar.

-  Utländska besökare står för 100 miljarder kronor i intäkter till Sverige. Att utländska medier genom inspiration från VisitSwedens pressansvariga ger en bild av vad man kan uppleva i Sverige ökar intresset och får fler att vilja resa hit, säger Thomas Brühl, vd på VisitSweden.

Regional och nationell dagspress, livsstils- och resemagasin samt radio- och tv-stationer publicerade sammanlagt 7 040 artiklar och eterinslag om Sverige som destination på VisitSwedens 12 prioriterade marknader. Det är 500 fler än under 2012. Sammanlagt spreds artiklarna och inslagen i en upplaga på 4,2 miljarder i Europa, USA och Kina. Artiklarna och eterinslagen har tillkommit efter nyhetstips och inspiration från VisitSwedens 12 prioriterade marknader, exempelvis genom pressmeddelanden, nyhetsbrev och personliga kontakter.

Vanligaste ämnesområdena om destinationen Sverige i utländska medier 2013

1.  Kultur (inkl Umeå2014)
2.  Natur och friluftsliv
3.  Storstadsupplevelser
4.  Mat
5.  Sport och hälsa
6.  Historia, traditioner, kända svenskar
7.  Design
8.  Svensk livsstil

För ytterligare information, kontakta
Thomas Brühl, vd VisitSweden, tel 08-789 10 00
Bitte Olsson, pressansvarig på VisitSweden, [email protected], tel 0705-25 04 56


Visa alla nyheter