Hoppa till innehåll
Pressrelease24 september 2014

Utländska matjournalister ska testa spettekaka och äkta kräftskiva i Skåne

Idag onsdag kommer nio utvalda journalister från Europa till Skåne och VisitSwedens ”Culinary Academy of Sweden”. Under fyra dagar ska de lära känna svensk matkultur och livsstil och ta del av äkta skånska matupplevelser som har utvecklats för en internationell marknad. Intresset för programmet har varit stort.
qafbjh48ovzrbbxqnac3.jpg

Idag onsdag kommer nio utvalda journalister från Europa till Skåne och VisitSwedens ”Culinary Academy of Sweden”. Under fyra dagar ska de lära känna svensk matkultur och livsstil och ta del av äkta skånska matupplevelser som har utvecklats för en internationell marknad. Intresset för programmet har varit stort. 

Resandet till Sverige ökar och utländska besökare har ett växande intresse för Sveriges mat. Utländska resenärer i Sverige besöker restauranger och caféer samt köper livsmedel för sammanlagt 38 miljarder årligen.

Journalister från bland annat brittiska Rocket & Squash och italienska LaMadia Travel Food kommer att mellan onsdag och söndag få göra korv, laga spettekaka, provsmaka vin på Hällåkra vingård, uppleva maten på restaurang Daniel Berlin, Ängavallen och Bastard i Malmö samt besöka den internationella matscenen med Matkaravanen på Möllevångstorget. I Bjäre ska man göra en matvandring på ett ekologiskt lantbruk och i Torekov väntar en potatis- och vodkaprovning. Resan avslutas med en äkta kräftskiva hemma hos en av Skånes matvärdar från programmet A Slice of Swedish Hospitality.

-  Att utvalda matjournalister får möta svensk matkultur och själva testa äkta skånska måltidsupplevelser, i både natur och en myllrande storstad, skapar värdefull PR och storytelling om Sverige i press och sociala medier i utlandet. Utländska turister skapar stora intäkter till Sverige, säger Thomas Brühl, vd för VisitSweden.

Resan är den sjunde Culinary Academy of Sweden i ordningen och den andra resan till Skåne. Matjournalister från VisitSwedens prioriterade marknader har tidigare besökt Jämtland, Västsverige, Swedish Lapland, Stockholm, Sörmland och Småland.

VisitSweden har tillsammans med regioner och matföretag över hela Sverige arbetat strategiskt med att visa det bästa av Sveriges mat för utländska journalister sedan 2011. Hittills har cirka 400 av världens bästa matjournalister varit i Sverige för att skapa sig en egen uppfattning om måltidsupplevelserna. Flera event och andra internationella marknadsföringsaktiviteter har stärkt bilden av Sveriges mat som hälsosam och hållbar. VisitSweden har också utvecklat ett gemensamt koncept för att kommunicera svensk mat i världen, Try Swedish, www.tryswedish.com.

VisitSweden och bland andra Tourism in Skåne har sedan 2013 en gemensam strategisk utvecklingsplan för att göra Skåne mer attraktivt som destination utomlands.

Culinary Academy of Sweden genomförs med en så liten påverkan på miljön som möjligt och klassificeras som ett klimatneutralt arrangemang.

Pressbilder från Culinary Academy of Swedens första dag finns från och med torsdag morgon på http://www.mynewsdesk.com/se/visitsweden

http://bloggar.visitsweden.com/culinaryacademyofsweden/


Fakta

Matjournalisterna kommer från
Rocket and Squash, Storbritannien
Donhauser Essklasse, Tyskland
LaMadia TravelFood, Italien
Weitlaner Media, Österrike
Johnston Press/Scotsman Publications, Storbritannien
Seasons Project, Ryssland
Bread and Salt, Ryssland
Copenhagen Food, Danmark
Louisa Lorang, bloggare, Danmark


Ur programmet för Culinary Academy of Sweden 2014

onsdag 24 september
ankomst med tåg från Kastrup
rundvandring och korvmakeri på Ängavallen
ekologisk middag på Ängavallen

torsdag 25 september
rundvandring på Hällåkra vingård
lunch på Buhres Fisk i Kivik 
besök till årets äppeltavla i Kivik
baka spettekaka och röka räkor i Kivik
middag på restaurang Daniel Berlin

fredag 26 september
Matkaravan på Möllevångstorget i Malmö
lunch på Saltimporten Canteen
guidad vandring i Västra Hamnen
fika på Lilla Kafferosteriet och presentationer av lokala matentreprenörer
middag på restaurang Bastard

Lördag 27 september
matvandring i Sinarpsdalen, Bjäre
potatis- och vodkaprovsmakning i Torekov
besök på Tomatens Hus i Vallåkra
kräftskiva hemma hos en av Malmös matvärdar i Höllviken

söndag 28 september
avresa med tåg till Kastrup


För ytterligare information, kontakta
Thomas Brühl, vd VisitSweden, tel 08-789 10 00
Ulrika Hallesius, kommunikationsdirektör på VisitSweden, [email protected], tel 0704-200 900
Bitte Olsson, pressansvarig på VisitSweden, [email protected], tel 0705-25 04 56

Sara Brynskog, PR Manager, Tourism in Skåne, [email protected], tel 0768-87 03 53


Visa alla nyheter