Hoppa till innehåll
Pressrelease6 juli 2012

Utländska resenärers utlägg ökar i Sverige

Utländska besökare lägger helst sina pengar på shopping, restauranger och caféer i Sverige. Totalt spenderar resenärer som stannar flera dagar i Sverige i genomsnitt 750 kronor per dag. I går presenterade Tillväxtverket siffror för vad utländska besökare spenderar under sin vistelse i Sverige och VisitSweden, som marknadsför destinationen Sverige utomlands, välkomnar resultatet.

Utländska besökare lägger helst sina pengar på shopping, restauranger och caféer i Sverige. Totalt spenderar resenärer som stannar flera dagar i Sverige i genomsnitt 750 kronor per dag, medan endagsbesökare gör av med ännu mer: 876 kronor. I går presenterade Tillväxtverket siffror för vad utländska besökare spenderar under sin vistelse i Sverige och VisitSweden, som marknadsför destinationen Sverige utomlands, välkomnar resultatet. 

-       De utländska besökarnas utlägg i Sverige har ökat markant på tio år, vilket är betydelsefullt för de svenska turistföretagen men också för Sveriges ekonomi, säger Thomas Brühl, vd för VisitSweden. 2002 spenderade flerdagsbesökarna 624 kronor i genomsnitt per dag mot dagens 750 kronor. Att shopping och restaurangbesök är populärt bland dem som kommer hit stämmer också väl med vad VisitSwedens egna analyser av potentiella resenärer säger.

VisitSweden marknadsför varumärket Sverige och svenska destinationer och upplevelser till besökare i 12 länder i världen. Marknadsföringen riktas till utvalda målgrupper, exempelvis trendkänsliga finska par utan barn, som reser till Stockholm för att njuta av konserter, utställningar och ekologisk shopping.

-       Med undersökningen får vi ytterligare en pusselbit i arbetet att förfina Sverigemarknadsföringen, fortsätter Thomas Brühl. Att exempelvis finländska endagsbesökare spenderar så mycket under besöket och har en stor betydelse för turismomsättningen har vi redan anat, men får nu bekräftat svart på vitt. Att amerikanska flerdagsbesökare i Sverige är den grupp som spenderar mest slås nu också fast, men här står inte övernattande finländare och norrmän långt efter.

 

Tillväxtverket genomförde undersökningen IBIS, Internationella Besökare I Sverige under hela 2011. Både endags- och flerdagsbesökare har tillfrågats i intervjuundersökningen, som genomfördes med hjälp av intervjuformulär vid ett stort antal platser vid Sveriges gränser. Mer information om undersökningen finns på www.tillvaxtverket.se.

 

För ytterligare information, kontakta

Thomas Brühl, vd VisitSweden, tel 08-789 10 00
Maria Ziv, Director of Marketing VisitSweden, tel 0703-97 72 29, [email protected]
Bitte Olsson, Corporate Communication Manager VisitSweden, tel 0705-25 04 56, [email protected]

 

Visa alla nyheter