Hoppa till innehåll
Nyhet27 april 2023

Visit Sweden fortsätter med prisbelönt skräckberättelse – för att trollbinda världen så effektivt som möjligt

Visit Swedens omdebatterade kampanj ”Spellbound by Sweden - a chilling nature experience for all senses” med skräckljudnovellen Kiln som huvudnummer, återkommer med en internationell fortsättning. Kampanjens första del har redan nått ut till närmare 10 miljoner personer och genererat närmare 200 publicerade artiklar i internationell press.
20191127_johan_wennerstrom_visit_sweden__DSC6573
Foto: Johan Wennerström/Visit Sweden

Foto: Johan Wennerström/Visit Sweden

- Denna gång handlar det inte om en stor produktion utan vi har helt enkelt tillgängliggjort kampanjens huvudingrediens globalt, skruvat lite på budskapen och kör den redan lyckade kampanjen ett varv till för att effektivt tillvarata investerade marknadsföringskostnader, säger Susanne Andersson som är VD för Visit Sweden.

Det är den internationellt bästsäljande skräckförfattaren John Ajvide Lindqvists specialskrivna ljudnovell Kiln, som utspelar sig i den svenska skogen, som nu är möjlig att lyssna på var helst man befinner sig i världen. Tidigare var den endast tillgänglig för lyssnare som besökte svenska skogar.

Intresset för svensk natur med koppling till myter och sagoväsen visade sig vara stort internationellt, och Visit Sweden har redan genomfört flera visningsresor för internationell press och internationella reseaktörer – inom kort ska ytterligare en genomföras, till Värmland och själva inspelningsplatsen för kampanjens ”skräckfilm”, Kittelfältets naturreservat vid Brattforsheden utanför Filipstad.

- Detta är en planerad fortsättning på kampanjen Spellbound by Sweden där vi drar nytta av det intresse som finns samtidigt som vi ökar effekten av våra investeringar, säger Nils Persson som är Marknads- och varumärkeschef hos Visit Sweden

- Vår, i turismsammanhang rätt annorlunda film och kampanj har visat sig göra precis det vi förväntade – den har ökat intresset för turistlandet Sverige, fortsätter Nils Persson.

- När andra länders marknadsföring staplar soldränkta stränder och historiska byggnader på varandra i sådan utsträckning att filmerna ser ut som kopior på varandra och tittarna inte kan skilja den ena från den andra - då sticker Sverige och Spellbound by Sweden verkligen ut, säger Susanne Anderson som är VD för Visit Sweden.

Den första delen av kampanjen lanserades förra året, strax innan Halloween i USA, Tyskland, Storbritannien, Nederländerna och Frankrike. Och budskapet om turistlandet Sveriges natur och myter har nått ut till närmare 10 miljoner personer.

Fortsättningen lanseras nu den 27 april och pågår fram till och med början av sommaren.

Visit Swedens statliga marknadsföringsuppdrag är att dra intresse till Sverige som turistland för att främja svensk besöksnäring.

Bakom idé och produktion står byrån Prime. De kreerade kampanjen, som tvingades skjutas upp på grund av pandemin. Men som genomförs i sin helhet.

Vist Swedens eget team av web-, sociala medie- och PR-specialister har fört ut kampanjen och berättelsen om turistlandet Sverige i världen.

Den första delen av kampanjen har redan mottagit flera fina marknadsföringsutmärkelser.

- Men som vanligt är det inte priserna och utmärkelserna vi är mest stolta och glada över, utan det genomslag, intresse och den räckvidd som kampanjerna får genom våra duktiga medarbetares förtjänst att föra ut berättelsen och skapa intresse för turistlandet Sverige, avslutar Nils Persson.

De marknadsföringsutmärkelser och priser som Spellbound by Sweden mottagit hittills är:

  • Webby Awards - Webby Winner

Advertising, Media & PR, Tourism & Leisure 2023

  • Webby Awards - People's Voice Winner

Advertising, Media & PR, Tourism & Leisure

För presskontakt och vid frågor:

https://corporate.visitsweden.com/press-influencers/

Pressbilder, med fri publicering:

https://contentbank.visitsweden.com/selection/929f4254c0b7068141df65b3be22d041

Lyssna på ljudberättelsen här:

https://open.spotify.com/show/7blZNz1CjxcsKOCWp4fI9q?si=75264958896841bc&nd=1

För ytterligare information:

https://visitsweden.com/spellbound-by-sweden/

Se videotrailer om Spellbound by Sweden här:

https://www.youtube.com/watch?v=8dj6EEw_5Lk

Visa alla nyheter