Hoppa till innehåll
Pressrelease24 september 2015

VisitSweden satsar på fler amerikanska resenärer med nordisk mattrend

Svenska och nordiska smaker och livsstil är hett i USA. Nu ska ett nordiskt turistsamarbete stärka intresset för att få ännu fler amerikanska resenärer att vända blicken mot Sverige. Idag startar Nordic Food Festival mitt på Manhattan.
vg4dkrjyofafohenehh2.jpg

Svenska och nordiska smaker och livsstil är hett i USA. Nu ska ett nordiskt turistsamarbete stärka intresset för att få ännu fler amerikanska resenärer att vända blicken mot Sverige. Idag startar Nordic Food Festival mitt på Manhattan.

Resandet från USA nådde under 2014 för första gången över 500 000 övernattningar i Sverige. Även det amerikanska intresset för livsstil och matupplevelser i Sverige har ökat de senaste åren och är en viktig inspiration i VisitSwedens kommunikation om resmålet Sverige i USA. Kulturupplevelser, ett spännande lokalt mat- och dryckesutbud och gästvänliga svenskar är starka skäl till att amerikaner väljer att resa till Sverige.

Idag startar Nordic Food Festival, som med olika smakupplevelser ger amerikanska journalister, researrangörer och New York-bor en känsla av Sverige, Stockholm och de andra nordiska länderna mitt i West Village på Manhattan. Stjärnrestaurangen Volt är på plats och låter journalister och New York-bor inspireras av en svensk middag. Den svenska cafékedjan Fika, som etablerat sig på Manhattan, håller i en choklad- och vinprovning och dryck från Rekorderlig Cider och en äkta kräftskiva kompletterar känslan av Sverige. Under festivalen håller också erkända kockar och matprofiler föreläsningar om kommande trender från Norden.

Inspiration från festivalen sprids vidare på sociala medier med hashtaggen #tryswedish.

Nordic Food Festival arrangeras av VisitSweden, Stockholm Visitors Board och turistorganisationer från Danmark, Finland och Island. Scandic är festivalens hotellpartner och har valt att synas på festivalen för att marknadsföra nya Stockholmshotellet Haymarket på den amerikanska marknaden.

  • -Det finns stora grupper av potentiella resenärer i USA som söker nya och annorlunda resmål, och med vår svenska livsstil och kultur kan vi få många fler turister att komma hit. Tillväxten för större intäkter och fler jobb i svensk besöksnäring finns utomlands, säger Thomas Brühl, vd på VisitSweden.

Resandet från USA har ökat kraftigt och mellan 2008 och 2014 ökade antalet övernattningar från USA på kommersiella boendeanläggningar i Sverige med 27 procent. I höst förstärks flygtillgängligheten med en ny linje mellan Las Vegas och Stockholm, och i vår startar en daglig linje mellan Los Angeles och Stockholm.

Totalt spenderar utländska resenärer mer än 96 miljarder kronor i Sverige. Amerikanska Sverigebesökare spenderar 830 kronor per person och dag under ett Sverigebesök.*

Nordic Food Festival pågår mellan den 23 och 28 september. Hela programmet finns på http://nordicfoodfestival.org/ .Festivalen arrangeras även i Los Angeles i november.

* källa: Tillväxtverket

För ytterligare information, kontakta

Thomas Brühl, vd VisitSweden, tel 08-789 10 00

Ulrika Hallesius, kommunikationsdirektör på VisitSweden, [email protected], tel 0704-200 900

Bitte Olsson, pressansvarig på VisitSweden, [email protected],
tel 0705-25 04 56

Visa alla nyheter