Hoppa till innehåll
Design shopping
Foto: Marie Ullnert/imagebank.sweden.se

Designresmål gör fler intresserade av att komma till Sverige

7 av 10 i Visit Swedens målgrupp av resenärer förknippar Sverige med design. Sverige är fullt av platser att besöka som bygger på vår design-, inrednings- och arkitekturtradition. Enligt en global undersökning om Sverige som designland på sociala medier ser många utländska turister svensk design som modern, innovativ, hållbar, enkel, funktionell och minimalistisk. Även om svensk design anses ha stora likheter med de nordiska grannländerna har Sverige den starkaste profilen som designdestination.
Senast uppdaterad:22 mars 2023

Goda chanser att fler väljer svensk design

Fler människor som reser till Sverige och upplever samt köper svensk design skapar tillväxt för Sverige. Regeringen, via Utrikesdepartementet satsade totalt 33 miljoner kronor från 2016 till 2020 på att få fler utländska turister att uppleva svensk design i Sverige – vilket ger besöksnäringen, handeln och designföretagen möjlighet att växa. Uppdraget gavs till Visit Sweden, som drev Designprogrammet tillsammans med Svensk Form, Swedish Fashion Association, Sveriges Arkitekter samt Trä- och Möbelföretagen. Designprogrammet går under namnet  Swedish Design Movement (Från 2021 drivs programmet vidare genom Svenska Institutet)

Visit Sweden har ringat in en grupp resenärer som har ett stort intresse av att uppleva svensk kultur, där design och arkitektur spelar en stor roll. Resenärerna är aktiva, nyfikna, attraheras av kreativitet och vill veta mer om Sverige och våra traditioner. Dessa resenärer söker ständigt ny inspiration på resan. Visit Sweden kallar dem för Designintresserade Nyfikna Upptäckare. De består av miljontals människor i flera länder och på sin Sverigeresa vill de uppleva arkitektur och design, besöka museer och utställningar med designfokus, besöka hantverkare och ateljéer och shoppa hantverksprodukter.

Design har skapat uppmärksamhet för Sverige

Sedan Designprogrammet startade har svensk design, mode och arkitektur synts i hela världen. Aktiviteter under Stockholm Design Week, den internationella möbelmässan i Milano, modeveckan i Paris, London Design Fair, arkitekturveckorna Archtober i New York, Design Art Festival i Tokyo och i samband med återinvigningen av Institut Suédois i Paris har skapat många tillfällen för designprofiler, internationella medier och researrangörer att sprida bilden av Sverige via svensk design.

Under 2017-2020 har Visit Sweden marknadsfört Sveriges första virtuella museum för design, arkitektur och mode. Premiärutställningen i Swedish Design Museum, ”Live from Sweden”, kurerades av svenska designexperter och visar åtta samtida föremål av svensk design, mode och arkitektur som skapats för att förbättra människors vardag. Den andra utställningen, under hösten 2018, öppnades dörrarna till utvalda svenska hem till försäljning runt om i Sverige. I februari 2020 lanserades den tredje utställningen, Swedish Design Museum To Go en portabel designutställning – i en ryggsäck.

Utöver nedslag i internationella metropoler för att nå opinionsledare, genomförs kontinuerligt press- och influencerresor till Sverige och våra designdestinationer. Vi producerar tillsammans med Sveriges regioner och städer filmer och bilder som tillsammans sprids i våra egna och andras kanaler för att skapa intresse och få människor att vilja resa hit.

Swedish Design Matters

Visit Sweden och de andra deltagarna i Designprogrammet har tagit fram ett koncept för kommunikationen för utländska resenärer. Konceptet bygger på att svensk design och kreativitet drivs av jämlikhet och är till för alla. För att skapa en stark position för Sverige som designdestination ska den befintliga bilden av en cool, modern och minimalistisk svensk design kompletteras med det inkluderande, kreativa, innovativa och hållbara. En framåtblickande design som är till för att användas och inte sättas på piedestal.

Ta del av Sverige som designdestination på visitsweden.com