Hoppa till innehåll
En person pulsar i djup snö med snöskor. Solen skiner och snön gnistrar.
Foto: Ted Logart/imagebank.sweden.se

Så här kan du locka utländska besökare vintertid

Våra undersökningar pekar på en spännande möjlighet för svensk vinterturism. Cirka 20 miljoner människor kan tänka sig att åka till Sverige på vintersemester och störst intresse visar resenärer från Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Nederländerna, USA samt Norge och Danmark.
Senast uppdaterad:7 november 2023

Intresset är stort, och rätt tajmat kan de resenärerna fylla upp eventuella luckor i beläggningen vintertid. I den här artikeln lyfter vi potentialen, när resenärerna har ledigt, och när deras semester inte krockar med svenskars semester. Vi kryddar med vad resenärerna från de olika länderna helst vill göra för vinteraktiviteter här och hur du lättast når dem med ditt utbud.

Ett stapeldiagram som visar vad utländska resenärer från USA, Storbritannien, Norge, Nederländerna, Tyskland, Frankrike, Finland och Danmark vill göra på sin vintersemester i Sverige.

Det är inte skidåkning främst som de långväga resenärerna vill uppleva i Sverige utan andra typer av vinteraktiviteter. Klicka på bilden för att förstora.

April är en bra månad att locka franska resenärer till vintersverige

De franska besökarna har ett stort intresse av Sverige under vintern, hela 38% kan tänka sig en vintersemester här och i absoluta tal rör det sig om nästan 1,5 miljoner personer. Deras vinterlov ligger mellan veckorna 6-9 och därefter har de vårlov veckorna 15-18. Bra veckor att attrahera fransmän är veckorna 6 samt 15-18 då vi inte har lov i Sverige.

Fransmän vill allra helst se norrsken, åka hundspann, gå snöskovandring, köra snöskoter och därefter prova på att åka längdskidor. De bokar gärna färdiga paket via reseportaler som exempelvis Booking, Opodo, Expedia, Last minute, Voyage privé. Eller via resebyråer och researrangörer som exempelvis Voyageurs du Monde, Worldia, 66 Nord, Amplitudes. Lyckas du paketera rätt har du en ny, rätt stor målgrupp att vända dig till vintertid.

Med norrsken och snöskoter attraherar du tyska resenärer

Tyskar är generellt väldigt glada i att semestra i Sverige - över hela året - och 33% kan tänka sig att göra det vintertid, det är dryga 9 miljoner människor. De flesta tyskar har sportlov före oss och några förbundsländer har påsklov före oss. Bra veckor att rikta sitt marknadsföringsbudskap till tyska resenärer är därför de två första veckorna i februari och vecka 12 i mars.

När de är i Sverige vill de gärna uppleva norrsken, åka hundspann, snöskovandra, åka snöskoter och gå på safari & viltvandring. De bokar gärna färdiga paket via reseportaler som exempelvis Booking, Opodo, Expedia, Holidaycheck, Check 24 eller via en leverantörs hemsida. Därefter bokar de gärna via researrangörer som exempelvis TUI, DERTouristik, FTI, Schauinslandreisen, Wikinger Reisen.

Brittiska resenärer lockas av det svenska vinterlandskapet

Även de brittiska resenärerna har ett stort intresse av vintersverige, 33%, vilket är dryga 2,1 miljoner personer kan tänka sig åka hit på semester och uppleva norrsken, åka på safari- och viltskådning, åka hundspann, köra snöskoter och gå på snöskovandring. De bor gärna på hotell och 54% bokar gärna färdiga paket via reseportaler som exempelvis Booking, Expedia, British Airways Holidays eller via en leverantörs hemsida.

De brittiska resenärerna har februarilov vecka 7 samt påsklov i veckorna 13-15 samt ett majlov vecka 22. Dvs mycket krockar med svenskars ledighet, dock har de inte samma stora intresse av skidåkning vilket gör att de inte behöver bo i eller nära skidbackar utan de är mer lockade av vinterlandskapet.

De nederländska resenärerna älskar vidderna i svensk natur

32% vilket motsvarar 1,6 miljoner nederländare kan tänka sig åka till Sverige på vintersemester och uppleva norrsken, åka hundspann och ge sig ut på snöskoter på safari- och viltskådning men även gå snöskovandring. På vår hemsida som riktar sig mot nederländska resenärer ser vi att innehåll som handlar om långfärdsskridskor lockar just nu. 41% bokar gärna färdiga paket via reseportaler som exempelvis Booking.com, Trivago.nl, Agoda.com eller via en leverantörs hemsida.

De har skollov veckorna 7-8 och vecka 18 så det krockar med de svenska sportloven men inte med påsklovet.

Det är roligt och känns bra.

Så har några amerikanska resenärer uttryckt sig...

... i fritextsvar om en vintersemester i Sverige. 32%, dvs ca 4,3 miljoner amerikaner kan tänka sig att åka till Sverige på vintersemester. De vill göra flera saker på sin semester men allra helst uppleva norrsken och åka på safari- och viltskådning. Sen är det jämnt mellan aktiviteter som att gå snöskovandring, prova hundspann, köra snöskoter och åka utförsåkning off-pist, isfiske och långfärdsskridskor.

Sex av tio resenärer vill gärna boka paket och då i första hand via stora reseportaler (51%) som exempelvis Hopper, Booking, Expedia, Orbitz eller via en personlig kontakt med resebyrå, researrangör eller förmedling som exempelvis Indagare Travel, Embark Beyond, Tzell Travel Group, Protravel, Frosch.

Resenärer i New York har skollov vecka 8 och 17. I övriga delar av USA skiljer sig skolloven åt både mellan skolor och delstater.

Glöm inte bort våra grannar Norge och Danmark!

Avsikten med den här artikeln har varit att lyfta potentialen i de lite mer långväga gästerna men vi får inte glömma bort våra grannländer, Norge och Danmark som idag är två av våra största utländska marknader enligt kland och på tredje plats Danmark.

30% av de danska resenärerna kan tänka sig en vintersemester i Sverige. Det innebär att vi har potentialen att välkomna nästan en halv miljon danskar. De älskar att uppleva norrsken och åka hundspann och därefter susa nerför backarna på skidor och off-pist. Dessutom står snöskoteråkning högt upp på deras lista. De har vinterlov veckorna 7 och 8 samt påsklov veckorna 13 och 14, dvs samtidigt som vi i Sverige. Just nu är den svenska kronan extra fördelaktig för danskarna och när de bokar sin resa, använder de gärna reseportaler som Expedia, Booking och Hotels, i annat fall direkt hos leverantören.

Norrmännen är en annan potentiell marknad som inte bör underskattas. Cirka 19% av norrmännen, motsvarande över 300 000 individer, visar intresse för att resa till Sverige under vintersäsongen. De vill också ha en smak av den svenska vinteridyllen genom snöskoteräventyr, hundspann och skidåkning i backar och off-pist. De har vinterlov veckorna 8 och 9 samt påsklov vecka 13, vilket krockar med svenskarnas lov. Men finns det ledig kapacitet så bokar de gärna direkt via leverantörs hemsida eller från stora reseportaler som exempelvis Restplass och Hotels.

Sammanfattningsvis:

Hur kan du som företagare nå ut till dessa resenärer?

  1. Direkt via egen hemsida, Google Business Profile och sociala medier.
  2. Via OTA:er som Expedia och TripAdvisor.
  3. Via internationella researrangörer.

Tips på kort sikt!

Tips på lite längre sikt!

Faktaruta:

Underlaget till den här artikeln kommer från Visit Swedens målgruppsundersökningar på våra prioriterade marknader: Sverige, Norge, Danmark, Finland, Nederländerna, Tyskland, Frankrike, Storbritannien, USA, Indien och Kina. Vi har även använt information från Google om hur resenärer från dessa länder söker om Sverige och vinteraktiviteter under relevanta perioder. Därtill har vi sett över vad som läses med intresse på våra webbplatser visitsweden.com/nl/de/fr där vi berättar om Sverige som land och resmål.