Hoppa till innehåll
simon_paulin-outdoor_seating-6620(1).jpg
Foto: Simon Paulin/imagebank.sweden.se

Den tyska turisten

Besökare från Tyskland älskar det Sverige har att erbjuda; vår tillgänglighet till naturen, våra öppna landskap, skogar, sjöar, berg och vidsträckta vyer. Men de älskar också vår friska luft och tystnaden, något som vi svenskar kanske tar för självklart.
Senast uppdaterad:16 maj 2024

För att få reda på mer, frågade vi över 3.200 tyska resenärer om vad som gör att de skulle välja Sverige som semesterresmål samt vad de skulle vilja göra när de kommer hit. Av de som varit i Sverige på semester frågade vi vad de tyckte om sin resa och sina upplevelser. Den här artikeln presenterar helt kort resultatet.

Kort om de tyska resenärerna

 • 56% av de tyska resenärerna känner till hur det är att semestra i Sverige och vad Sverige har att erbjuda turister. [1]
 • Totalt är 87% av resenärerna i målgruppen intresserade av att besöka Sverige på semester. Det motsvarar cirka 28 miljoner tyskar. För mer än hälften skulle det bli deras första besök.
 • Under ett Sverigebesök vill tyska besökare resa runt och gärna uppleva både städer, landsbygd.
 • De främsta associationerna till Sverige som semesterdestination är att det är ett tryggt och säkert resmål och en gästvänlig region. Tyskarna tycker att det finns mycket för mig eller min familj att se och göra runtom i landet, ett bra resmål för camping eller stugsemester med intressanta utomhusupplevelser under vår, sommar och höst samt erbjuder intressanta kulturella sevärdheter och besöksmål. Samtidigt uppfattas Sverige vara ett dyrt land att semestra i. [2]
 • Det absolut vanligaste hindret till att besöka Sverige är att de tänker att det är för kallt följt av att de tycker det är dyrt att semestra i Sverige.

Tyskarnas Sverigeresa

 • Den främsta drivkraften till att vilja tillbringa en semester i Sverige är; att uppleva naturen, koppla av och känna sig fri.
 • Frisk luft, närhet till naturen, den svenska livsstilen och kulturen samt kvalitetstid med mitt resesällskap ökar tyska resenärers välbefinnande under en semesterresa till Sverige.
 • Tyska resenärer vill främst uppleva landsbygden, städer, svensk kultur, tradition och livsstil samt att resa runt i Sverige därefter vill de också uppleva svensk mat och dryck.
 • Tillgänglig natur, den naturnära livsstilen och den svenska måltidskulturen toppar frågan om vad man skulle vilja veta mer om på en semester i Sverige.
 • Tre av fem resenärer från Tyskland vill uppleva landsbygden (här sticker tyska resenärer ut jämfört med våra andra nio prioriterade marknader), därefter vill de shoppa, uppleva mat och dryck, vandra och uppleva städer. När vi ser på vad de faktiskt gjort så har de flesta upplevt landsbygden.
 • Intresset för landsbygden och städer gör att tyska resenärers bästa semestertyp landar på; sommarresa med fokus på utomhus- eller naturupplevelser och rundresa följd av citybreak. De som varit i Sverige har dock klart oftare varit på en citybreak.

Natur- och måltidsaktiviteter under Sverigeresan

I årets Målgruppsanalys frågar vi om många naturaktiviteter, exempelvis som att ”bara sitta på en stubbe” eller ”uppleva de ljusa nätterna”. Det visar sig vara riktigt populära! Naturaktiviteter toppas dock av vandring och besöka nationalparker eller naturreservat, både på en önskad resa och en genomförd resa. Även fritidscykling vill tre av tio tyska resenärer göra.

Vi frågar också om måltidsaktiviteter och där vill 55% besöka restauranger med lokal mat och dryck. Av dem vill 56% smaka traditionell mat & dryck och 45% besöka lokala matmarknader och saluhallar. Det är även vad tyska resenärer gör när de besökt Sverige.

Hur länge stannar tyska resenärer och hur nöjda är de med sin Sverigeresa?

Tyskarna stannar tillsammans med nederländare längst, mer än hälften stannade mer än 5 dagar. Hotell, 4-stjärnigt och stuga är de absolut vanligaste boendeformen för tyska gäster, vilket säkert hänger ihop med fokuset på stadssemester bland dem som varit här.

Resenärerna från Tyskland är nöjda med aktiviteterna på sin Sverigeresa, nio av tio med både shoppingen och naturen och åtta av tio med maten och måltidsupplevelserna och ungefär 1 av 2 skulle definitiv rekommendera andra besöka Sverige. Anledningarna till att de vill rekommendera Sverige är främst den vackra naturen och de trevliga människorna.

Digitalt beteende inför en potentiell Sverigeresa

Tyska resenärer söker information inför en Sverigeresa enligt följande:

 • 49% hemsida/app från någon stor reseportal, exempelvis Booking, Opodo, Expedia, Holidaycheck, Check 24.
 • 41% googlar fritt på resemålen de är intresserade av
 • 35% resehandbok, guidebok, broschyr eller liknande
 • 35% hemsida/app från resebyrå/researrangör exempelvis TUI, DERTouristik, FTI, Schauinslandreisen, Wikinger Reisen.
 • 33% hemsida/app från nationella turismorganisationer
 • 31% andra resenärers bedömningar via omdömessajter
 • 31% hemsida/app från leverantör
 • 28% vänner och familj
 • 25% Wikipedia
 • 23% andra resenärers åsikter via resebloggar
 • 23% videodelnings sajter
 • 23% resetidningar
 • 17% hemsida/app om destinationen
 • 12% Instagram
 • 10% besöka eller ringa resebyrå, turistorganisation, återförsäljare eller liknande
 • 10% resmåltips i andra medier

Grupperat så använder 88% de tyska resenärerna någon form av hemsida eller wikipedia, och 94% använder webben i någon form. 56% använder något av de sociala mediekanalerna som finns. Fortfarande använder 35% guideböcker men enbart 10% skulle ringa eller besöka information hos en resebyrå eller arrangör.

Omdömen är viktigt då 86% läser andras omdömen och 59% brukar själva lämna omdömen, mest efter man var väldig nöjd.

Drygt 1 av 3 vill boka boendet för hela resan. Boende vill man främst boka via hemsida från stora reseportaler och hemsida från leverantör, dvs hotellets hemsida. Färdmedel vill man främst boka via hemsida från leverantör (tåg, färja, flyg, buss m m).

Paket skulle de flesta vilja boka via hemsida från stora reseportaler och leverantörens hemsida mest för att det är bekvämt, enkelt och för att ha ett bättre reseskydd. Mat & Dryck är det mest populära paketet följd av historia, lära känna naturen/guidning i naturen och kultur.

Mobilen används flitig under resan, mest för att fotografera, använda kartappar och googla fritt. Enbart 1% använder ej mobilen. 4 av 5 instämmer att kartfunktioner som Google Maps är mycket användbar. Resan börjar på Google och det är där upplevelserna bör finnas.

Miljöhänsyn på semestern

Tre av fem svarar att de redan har, eller kommer att ta, miljöhänsyn i framtiden. Det är en ökning med 7% jämfört med våren 2021 (en stabil utveckling sedan 2018). Av de som är intresserade av att semestra i Sverige svarade åtta av tio att det är enkelt att hitta miljövänliga alternativ. Att undvika överfulla platser, välja tåg före flyg om möjligt och använda cykel/elcykel eller gå, tycker de flesta tyska resenärer är att ta hänsyn till miljön under en semesterresa.

Frågor kring planering och bokning av en Sverigeresa:

Mer information om den tyska målgruppen:

Dokumentet ovan är inte tillgänglighetsanpassat. Hör av dig till oss via mail om du behöver hjälp med att tyda någon graf.

Källor:

[1] Visit Sweden Brand Tracking 2023, Visit Sweden/Ipsos
[2] Visit Sweden Brand Tracking 2023, Visit Sweden/Ipsos