Hoppa till innehåll
linus_bergman-accommodation-9619
Foto: Linus Bergman/imagebank.sweden.se

Tyskar älskar verkligen Sverige

Under hösten 2023 gjorde vi en fördjupad målgruppsundersökning på tyska resenärer. Vi vet sedan tidigare målgruppsundersökningar att drygt 27 miljoner tyska resenärer är intresserade av Sverige och kan tänka sig att resa hit, det gör dem till vår största marknad. Men vad är det som lockar? Det ville vi ta reda på i en lite mindre undersökning.
Senast uppdaterad:26 januari 2024

Tyskar tänker i första hand på den vackra naturen i Sverige – de uppskattar skogarna, sjöarna och skärgården. 49% av dem instämmer i att deras bild av Sverige har förändrats på senare år – till det bättre – och anger främst följande teman: vacker natur, svensk kultur och livsstil, modernitet, Sveriges naturvård och energiproduktion som motivering. Endast 6% tycker att bilden av Sverige har försämrats på senare år.

Sverige är lyx för en tysk

Vad uppfattar tyska resenärer som lyx på en semester:

 1. Fri tillgång till naturen.
 2. Öppna landskap, skogar, sjöar, berg och vidsträckta vyer.
 3. Frisk luft.
 4. Att njuta av den lokala matkulturen med lokala produkter/specialiteter.
 5. Uppleva norrskenet.
Ett stapeldiagram som visar vad som är lyx för en tysk på sin semesterresa till Sverige.

Vad är lyx under en semester och på en semester i Sverige. Klicka upp diagrammet för att förstora.

När vi frågade dem vad de uppfattade som lyx på en Sverigesemester så var ordningen nästan densamma:

 1. Uppleva norrskenet.
 2. Fri tillgång till naturen.
 3. Öppna landskap, skogar, sjöar, berg och vidsträckta vyer.
 4. Frisk luft.
 5. Tystnaden.

De förknippade alltså inte Sverige med ”Lokal matkultur med lokala produkter och specialiteter”, något som Sverige kan erbjuda, så här finns en potential att kommunicera och paketera den typen av upplevelser.

Naturnära boende lockar

Över hälften vill bo på ett ”litet hotell nära naturen” därefter lockar ”boende på lantgårdar” och ”stugor”. Lite udda sticker ”boende på husbåt” upp (27%) och därefter kommer ”boende i trädhus”. Att ”unna sig lite lyx eller att bo på ett bra ställe” har blivit viktigare för tyska resenärer nu 2023 jämfört med när vi frågade dem sist 2021.

Naturnära boende

Vilken typ av naturnära boende lockar på en resa i Sverige. Klicka upp diagrammet för att förstora.

Glöm inte kulturen

Förutom att koppla av och njuta av lugnet och stillheten på Sverigeresan så ser vi att tyska resenärer gärna vill hinna se, göra och lära sig så mycket som möjligt om Sverige. De är nyfikna på vår lokala historia, vårt kulturarv och våra muséer.

Ett stapeldiagram som visar vilka typer av kulturaktiviteter tyskar gillar att göra på en Sverigeresa.

Vilka av följande aktiviteter lockar på en resa i Sverige. Klicka upp diagrammet för att förstora.

Vem vill man åka med

70% vill åka med sin partner och av de som varit i Sverige på semester tidigare ville fler ta med sig barn och föräldrar på sin nästa resa.

Resan till Sverige

Hälften av de Sverigeintresserade tyskarna skulle överväga att resa med tåg om det fanns bra tågförbindelser till Sverige från deras hemregion och detta gäller i högre grad personer som är mellan 20-44 år.

Vad påverkar valet av semesterdestination?

Tidigare semestrar, rekommendationer och TV-serier är i topp på frågan om vad som påverkar resebeslutet, följt av konkreta erbjudanden.

Två myter om tyskar som inte längre stämmer

Många tyskar vill fortfarande läsa information på tyska om sitt resmål men fler och fler uppger att det går bra att läsa även på engelska. Det är främst de yngre i åldrarna 20-44 år som inte ser något hinder i engelskspråkig hemsida. Idag finns även möjlighet att få informationen översatt om du använder dig av Chrome som webbläsare.

Kontanter har varit tyskars främsta betalningsmedel länge men nu har de flesta gått över till att föredra kortbetalning.

Sammanfattning:

 • Vi ser att tyska resenärer gärna upptäcker den lokala matkulturen och lokala produkter eller specialiteter, men inte förknippar Sverige med det utbudet, hur kan vi bli bättre på att tala om att vi även har det att erbjuda?
 • Husbåt - ett nytt naturnära boende i Sverige? Många är intresserade.
 • Förutom natur så lockar även kultur, tyskar vill lära sig mer om de platser de besöker, de uppskattar vårt kulturarv och våra muséer. Hur kan vi möta det behovet?
 • Tidigare semestrar, rekommendationer, TV-serier och konkreta erbjudanden toppar svaren på frågan om vad som påverkar resebeslutet.
 • Tyskar blir mer och mer vana vid engelska som språk men fortfarande föredrar personer i åldern 57-70 år att läsa på tyska på webbsidor om resmål.
 • Tidigare ville tyskar gärna betala i kontanter men numer kan majoriteten tänka sig att betala med kreditkort.
 • Tyskar älskar svensk natur, men vi såg i undersökningen att de inte riktigt vet vad vår Allemansrätt innebär. Av de som besökt Sverige så vet drygt hälften av dem vad Allemansrätten innebär, vilket inte var så stor skillnad mot de som inte varit här. Vi behöver fortsätta informera om vad vi får och inte får göra i naturen.

Fakta om undersökningen:

Undersökningen genomfördes av GWI (Global Web Index) under oktober 2023 online via Qualtrics. Syftet var att ge aktuell kunskap till svensk turismnäring om målgruppen från en av våra viktigaste marknader, Tyskland. I undersökningen intervjuades tyska globala resenärer, dvs personer som reser utomlands på semester med övernattning minst en gång per år. 800 tyska globala resenärer i åldern 20-65 år har svarat på en onlineenkät som gjordes som en ”återkontakt”- studie med befintliga respondenter och 200 respondenter i åldern 66-70 år har nyrekryterats. Samtliga har tillgång till internet.