Hoppa till innehåll
Wine tasting
Foto: Tina Stafrén/imagebank.sweden.se
Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling

Sensorik i rummet

Vi tar in ett rum med alla sinnen: Ljud, syn, doft och känsel. Om vi gör rätt med alla delar kan vi skapa en extraordinär och minnesvärd måltidsupplevelse för gästen. Ljudbilden har betydelse. Det är skillnad på disk som skramlar och det trivsamma ljudet av bestick mot porslin när man för ett intimt samtal. Och vad gör för hög musik med förmågan att fokusera på nyanserna hos ett vin?

Att färg och ljus är viktiga delar i inredning råder ingen tvekan om. Du har kanske gjort ett varumärkesarbete, skrivit din story och målat upp en bild av det du vill förmedla. När du ska implementera det i den miljö din gäst ska vistas i är det viktigt att veta hur valet av färg och ljus påverkar vår sinnesstämning.

  • Kalla färger skapar lugn och harmoni
  • Varma färger bidrar till en stigande upphetsning
  • Belysning påverkar vår aptit. Rött och grönt är positivt för matsmältningen liksom levande ljus.

Låt säga att du vill att din gäst ska fatta ett impulsivt beslut eller att du erbjuder en måltid som bygger på överraskningar och engagemang. Då kanske varma färger är att föredra i stunden. Vill du däremot att din gäst ska slappna av och låta sig åka med upplevelsen i ett vilsamt tempo då är kalla färger att föredra.

Ett exempel: Dina gäster har avnjutit en längre måltid och börjar se lite dåsiga ut inför dessertmenyn. En flytt till ett ”dessertrum” inrett i varma färger gör att de plötsligt känner sig sugna på dessert, ytterligare en upplevelse läggs till kvällen och dessertrummet blir dessutom en snackis.

Dofter skapar associationer och triggar minnen. Forskning inom sensorikens område visar att man också kan använda dofter för att påverka hur vi mår.

Exempel på resultat från några studier:

  • Kunderna i en butik upplevde ökad tillfredställelse när man kombinerade doft och musik jämfört med doft utan musik.
  • Doft av lavendel på en restaurang hade en avslappnande effekt på gästerna och fick dem att stanna längre och spendera mer pengar.
  • Aptiten kan minska om man samtidigt upplever oangenäm doft när man ska välja mat.
  • Användning av dofter i rum med trängsel visade sig ha positiv inverkan på de sociala interaktionerna.

Referenser:
Gustafsson I-B., Jonsäll A., Mossberg L., Swahn J., Öström Å., Sensorik och marknadsföring
Mossberg L., Att skapa upplevelser- Från ok till wow!
Mossberg L., Nissen Johansen. E., Storytelling, Marknadsföring i upplevelseindustrin
Mossberg L., Svensson I., Boken om måltidsturism i Västra Götaland