Hoppa till innehåll
VS_Cover_Erik_Coveromslag copy.jpg
Foto: Visit Sweden

Hur kan svensk besöksnäring dra nytta av Visit Swedens kampanj Cover Sweden?

Den 5 maj lanserade Visit Sweden de första avsnitten av Cover Sweden – en nyproducerad Youtubeserie där tittaren får följa med på en inspirerande skivomslagsresa/upptäcktsresa genom Sverige. Programledare är Erik Ekstrand och Ayan Jamal och för den musikaliska expertisen står musikjournalisten och författaren Fredrik Strage.
Senast uppdaterad:5 juli 2022

I jakten på upplevelser, aktiviteter och attraktioner guidas tittarna genom hela Sverige - från Kiruna i bob hunds ” Jag rear ut min själ! Allt ska bort!!! ”, via Höga Kusten i Tomas Ledins ”Höga Kusten” och Värmland i ”Sven-Ingvars i Frödingland”, till Linköping och Ghosts ”Opus Eponymous” och Ales stenar i Panda Da Panda & Joy ”Spegel tillbaka”.  Vi besöker bland annat kaféer, saluhallar och restauranger, spännande boenden, och tar del av såväl stads- som naturupplevelser och möter lokala experter. Avsnitten ”strösslas” sen med musikaliska anekdoter med koppling till skivomslagen och svensk musik- och populärkultur av musikjournalisten Fredrik Strage.

Syftet med kampanjen är att skapa nyfikenhet och öka lusten hos den svenska målgruppen att upptäcka nya semesterfavoriter i Sverige. Genom att utgå från svenska skivomslag vill vi på ett annorlunda sätt inspirera till att semestra i Sverige. Kopplingen till musik i olika genrer, former och från olika tider har en stark emotionell dragningskraft hos människor i alla åldrar.

Vad innebär kampanjen?

Cover Sweden består av totalt 21 avsnitt från olika platser fördelade över alla regioner i Sverige. Elva avsnitt är nyinspelade med Erik och Ayan, och tio avsnitt är producerade av befintligt film- och bildmaterial. Avsnitten spelas in och produceras under våren och sommaren och vid lanseringen släpper vi de första sju delarna. Avsnitten kommer löpande att publiceras på kampanjsidan där vi även kommer länka till relevanta upplevelser i Upplevelseguiden.

Följande sju avsnitt kommer vara publicerade vid lansering:

Skåne: Familjen – Malmö stad - Malmö // Panda Da Panda & Joy — Spegel tillbaka - Ales stenar. Halland: Marie Fredriksson – Efter stormen - Tylösand. Västra Götaland: Håkan Hellström – 2 steg från paradise – Göteborg. Jönköping: The Cardigans – Emmerdale -Jönköping. Uppsala: Robin Barulho – Uppsala – Uppsala. Dalarna: V – Led Into Exile - Nås finnmark och Blekinge: Jan Lundgren Trio – Svenska Landskap - Blekinge skärgård.

Se hela listan längre ner i artikeln.

Vilka marknader?

Cover Sweden är gjord med den svenska målgruppen i fokus, och kommer att marknadsföras i Sverige.

När pågår kampanjen?

Kampanjen pågår under hela 2022, men vi kommer aktivera kampanjen extra mellan 5 maj och 20 juni, samt mellan 29 september och den 31 november.

Hur kan ni dra nytta av detta?

Använd kampanjmaterialet

Dra nytta av den uppmärksamhet som kampanjen skapar, dela avsnitten som kommer från er region eller destination i era egna kanaler, berätta om kampanjen och passa på att samtidigt lyfta era egna upplevelser/aktiviteter/boenden. Avsnitten kommer löpande att publiceras på kampanjsidan

Filmer och kampanjmaterial kan även laddas ner här . Via länken hittar ni ”paket” med material per region. Detta är främst tänkt för regionala turismorganisationer och destinationsbolag, men kan även användas av andra i besöksnäringen som vill lyfta och dra nytta av kampanjen för att öka lusten till Svemester.

Bearbeta media med er lokala vinkel

Här kan ni ladda ner förslag på lokala PR-vinklar, hur ni kan dra nytta av kampanjen, och framför allt lyfta er specifika plats och det som finns att uppleva på destinationen och i regionen, som kan attrahera potentiella besökare. Här kan ni ta del av Visit Swedens pressmaterial, för svenska medier.

Exempel på andras lokala PR-vinklar

Samtliga omslag och platser som kommer vara en del av Cover Sweden

 • Norrbotten: bob hund – Jag rear ut min själ! Allt ska bort!!! - Kiruna
 • Västerbotten: Frida Hyvönen – Kvinnor och barn - utanför Robertsfors
 • Jämtland/Härjedalen: Merit Hemmingson – Huvva! - Hotagens naturreservat
 • Västernorrland: Tomas Ledin – Höga kusten - Höga Kusten
 • Gävleborg: Monica Törnell – Ingica - utanför Söderhamn
 • Dalarna: V – Led Into Exile - Nås finnmark
 • Uppsala: Robin Barulho – Uppsala - Uppsala
 • Stockholm: Yung Lean – Ginseng Strip 2002 - Stockholm // Fricky – Fricktion - Lovö
 • Södermanland: Strip Music – Sugar and Lime - utanför Eskilstuna
 • Västmanland: Vilma Flood – Moodswinger - utanför Västerås
 • Örebro: Millencolin – Pennybridge Pioneers - Örebro
 • Östergötland: Ghost – Opus Eponymous - Linköping
 • Jönköping: The Cardigans – Emmerdale - Jönköping
 • Kronoberg: Kinetics – Empty Lanes - Växjö
 • Värmland: Sven-Ingvars – Sven-Ingvars i Frödingland - Sjön Värmeln
 • Västra Götaland: Håkan Hellström – 2 steg från paradise - Göteborg
 • Halland: Marie Fredriksson – Efter stormen - Tylösand
 • Skåne: Familjen – Malmö stad - Malmö // Panda Da Panda & Joy — Spegel tillbaka - Ales stenar
 • Blekinge: Jan Lundgren Trio – Svenska Landskap - Blekinge skärgård
 • Kalmar: Avantgardet – Resten av livet - Nybro
 • Gotland: Pugh Rogefeldt – Maraton - Lokrume

(Med avstamp ur platserna från skivomslagen, har valet av upplevelser som visas i serien, tagits fram av Visit Sweden i dialog med representanter från Sveriges regionala turismorganisationer och /eller destinationsbolag.) 

Kontaktperson

För eventuella frågor om kampanjen, kontakta Kristina Nyström, Visit Sweden.

Kristina Nystrom_sv.jpg

Kristina Nyström

Head Of Partnerships

[email protected]