Hoppa till innehåll
Kvinna håller upp en dagstidning. Bakom henne syns två Sverigeflaggor.
Foto: Visit Sweden

Sweden (not Switzerland) - Luxury of a different nature

Den 24 oktober 2023 lanserade Visit Sweden kampanjen ” Sweden (not Switzerland) – Luxury of a different nature”. För att motverka den ständiga förväxlingen med Schweiz, sträcker Visit Sweden ut en hand till landet för att göra upp om vem som ska representera vad. Ett sätt att lyfta de värdefulla upplevelser som Sverige som resmål har att erbjuda.
Senast uppdaterad:3 maj 2024

Med kampanjer, som ibland kanske ligger lite utanför det som en del kopplar samman med traditionell destinationsmarknadsföring, vill vi utmana så att resmålet Sverige ska sticka ut i bruset och väcka uppmärksamhet. Målet med kampanjer av det här slaget, är att skapa räckvidd i relevanta medier och nå ut brett, attrahera både journalister och internationella researrangörer att vilja besöka Sverige och öka söket och Googlandet på resmålet Sverige. Kampanjerna stärker och stöttar Visit Swedens övriga löpande marknadsföringsinsatser.

Vad innebär kampanjen?

Kampanjen tar avstamp i att bilden av Sverige inte alltid är helt tydlig. Det händer titt som tätt att människor över hela världen blandar ihop Sverige och Schweiz. Världsledare har gjort det. New York Stock Exchange har gjort det. Rihanna har gjort det. Globala resenärer har gjort det.

Och det är kanske inte så konstigt. Det är två vackra länder med mycket att erbjuda. Men vi är också väldigt olika. Schweiz är ett av världens dyraste länder som representerar lyx, en typ av mer traditionella värden. Sverige däremot representerar andra värden något som vi vill förtydliga.

För att motverka den ständiga förväxlingen med Schweiz, sträcker Visit Sweden ut en hand till landet för att göra upp om vem som ska representera vad. Ett bra sätt att lyfta de värdefulla upplevelser som Sverige som resmål har att erbjuda.

Luxury of a different nature

Genom att prata om ”Luxury of a different nature” belyser vi en annan typ av lyx, ett nytänkande synsätt där vi visar det sanna värdet av enkel tillgång till vår varierade natur, med utbudet av alla våra vattendrag, skärgårdar, skogar, fjäll, möjligheterna till naturnära aktiviteter - även i staden, den svenska matkulturen som är präglad av vår natur, kulturupplevelser och så klart mycket mer. Vi lyfter Sverige som resmål och allt vad vi har att erbjuda resenärer i en anda av ett mer medvetet resande.

Ta del av kampanjen

Kampanjsida - Engelska
Kampanjsida - Tyska
Kampanjsida - Nederländska
Kampanjsida - Franska

Vilka marknader?

Kampanjen aktiveras främst i USA, Tyskland, Storbritannien, Frankrike, Nederländerna och Schweiz.

Hur aktiveras kampanjen?

Kampanjen aktiveras framförallt genom bearbetning av media men även genom aktivering i sociala kanaler och sponsrade mediesamarbeten.

När pågår kampanjen?

Kampanjen lanserades 24 oktober, och den initiala kampanjperioden pågår året ut. Men som med tidigare kampanjer är detta ett långsiktigt projekt. Mediebearbetning sker fortlöpande, och pressresor baserat på temat planeras. I nästa steg kommer även researrangörer bjudas in till FAM trips på temat.

Uppdaterat december 2023: Redan en månad efter kampanjstart har vi fått ett överraskande stort och positivt gensvar från världen med över 800 redaktionella publiceringar i mer än 45 länder, vilket är ett fantastiskt genomslag på så kort tid i jämförelse med tidigare kampanjer. Utöver detta har vi även fått hundratals uppmuntrande kommentarer, förslag och kortfilmer från hela världen, inklusive ambassadörer (se exempel på swissimpactusa.com) och nyhetskanaler som har skapat sina egna listor och uppdelningar av varje lands tillgångar.

Som ett svar på detta, har vi nu publicerat en par svarsfilmer för att tacka alla som bidragit, för deras engagemang. Filmerna aktiveras via sociala kanaler och mediebearbetning.
Sweden (not Switzerland) proposition gains global support (1)
Sweden (not Switzerland) proposition gains global support (2)

Hur kan ni dra nytta av kampanjen?

Ta emot journalister och researrangörer på temat

Under hösten, inför lanseringen av kampanjen, har Visit Sweden genomfört ett antal pressresor där vi byggt in temat ”Luxury of a different nature” i upplägg och kommunikation. Programmen har innehållit allt från höstvandring på öar, bastubad, paddling, ridning, mountainbike-cykling, örnsafari, till kräftskivor, besök på svenska vingårdar, boenden på unika naturhotell, slott och vandrarhem, och såklart lokala hållbara måltidsupplevelser. Höstens pressresor genomfördes bland annat i samarbete med STF, Familjen Helsingborg, Mitt Skåne, Visit Halland, Visit Småland, Stockholm Archipelago samt Gotland. Kommande pressresor på temat ”Luxury of a different nature” planeras till Göteborg, Swedish Lapland och Stockholm.

Vad är ert Luxury of a different nature?
Vill ni som region eller destination ta emot journalister på temat? Kontakta Viveca Burkhardt, Head of PR Visit Sweden. (Är du som företag intresserad av att ta emot journalister, kontakta ditt lokala destinationsbolag eller din regionala turismorganisation).

Vi planerar även FAM trips på temat. Vill ni som region eller destination ta emot researrangörer på temat? Kontakta Gabriel Dorch, Senior Travel Trade Manager. (Är du som företag intresserad av att ta emot researrangörer, kontakta ditt lokala destinationsbolag eller din regionala turismorganisation).

Kampanjmaterial

Pressmeddelande – Engelska
Pressmeddelande – Svenska
Kampanjfilm att ladda ner (flera språk)

Resultat

Redan en månad efter kampanjstart kunde vi konstatera ett överraskande stort och positivt gensvar från världen med över 800 redaktionella publiceringar i mer än 45 länder, vilket är ett fantastiskt genomslag på så kort tid i jämförelse med tidigare kampanjer.

Nu, ett drygt halvår efter lansering, kan vi konstatera att kampanjen är en av de mest framgångsrika kampanjer från Visit Sweden någonsin. Mer än 1 200 redaktionella publiceringar globalt, engagemanget i sociala medier har varit enormt – med över 4 500 kommentarer bara på Youtube. Men framför allt, har närmare 400 000 globala resenärer tillsammans spenderat över 52 000 timmar på våra webbplatser, där de tagit del av inspiration och konkreta tips om hela resmålet Sverige – tack vare kampanjen. Och när vi frågade dem, svarade hela 89% att de är mycket mer intresserade av att besöka Sverige tack vare kampanjen!

Kampanjen har även blivit internationellt prisad, och nu senast i slutet av april 2024 genomfördes Guldägget, som premierar svensk, kreativ kommunikation, där kampanjen belönades med två guldägg och två silverägg - den mest belönade kampanjen under galan!