Hoppa till innehåll
Pressrelease9 oktober 2017

70 procent mindre stress ska sälja svensk natur utomlands

Den svenska naturnära livsstilen gör att många utländska besökare älskar Sverige. När fem personer med hektiska yrken deltog i en casestudie och spenderade tre dygn på en vacker ö i Dalsland minskade deras självskattade stressnivåer med 70 procent. Initiativet från Visit Sweden och Turistrådet Västsverige, The 72 Hour Cabin, har redan fått internationell uppmärksamhet.
irwrqqhqzwiegzjvburb.jpg

Den svenska naturnära livsstilen gör att många utländska besökare älskar Sverige. Nu har det visat sig att den svenska naturen också kan vara en perfekt plats för turister att påtagligt öka sitt välbefinnande. När fem personer med hektiska yrken deltog i en casestudie och spenderade tre dygn på en vacker ö i Dalsland minskade deras självskattade stressnivåer med 70 procent. Initiativet från Visit Sweden och Turistrådet Västsverige, The 72 Hour Cabin, har redan fått internationell uppmärksamhet.

En polis från Tyskland, en taxichaufför från Frankrike, en eventkoordinator från USA samt en programledare och en journalist från Storbritannien flyttade in i varsitt hus av glas på en vacker ö i Dalsland i början av september. Under 72 timmar följdes deras välbefinnande och hälsa upp av svenska stressforskare, medan de fick ägna sig åt kräftfiske, bastubad, matlagning över öppen eld, kajakpaddling och annat som svenskar tycker om att göra i naturen.

De fem deltagarna beskrev sina upplevelser med orden ”comfortable wilderness”, ”life changing experience”, ”the Swedes have got it absolutely right” och ”pressing the pause button on everyday life”. Deras reaktioner och upplevelser fångades i en dokumentärfilm som nu ska spridas över världen.

Att svensk natur är öppen för alla via allemansrätten och att hälften av svenskarna spenderar tid där varje vecka är något som utländska besökare tycker är unikt för Sverige.

- Intresset för naturnära upplevelser växer i världen och det gör nyfikenheten på Sverige också. Genom The 72 Hour Cabin vill vi skapa uppmärksamhet för det speciella band som svenskar har till naturen och bjuda in utländska besökare att också ta del av det, säger Jennie Skogsborn Missuna, Cheif Experience Officer på Visit Sweden.

The 72 Hour Cabin ska inspirera potentiella Sverigeresenärer i USA, Storbritannien, Frankrike och Tyskland. Redan i samband med deltagarnas vistelse på ön Henriksholm i Dalsland i september skrev flera tongivande internationella medier om initiativet, glashusen och om svensk natur. Bland annat lyfte amerikanska resemagasinet Condé Nast Traveler, världens största trendplattform TrendHunter, den amerikanska innovationstidningen Fast Company och brittiska mode- och livsstilsmagasinet Stylist fram Sverige. Brittiska The Telegraph publicerade en lång artikel för drygt 100 miljoner unika besökare.

- För en svensk kan de positiva effekterna av att vara i naturen kännas självklara, men deltagarnas nyväckta kärlek till naturen i Sverige visar att många européer och amerikaner tycker att det är fantastiskt att ta del av vår tillgängliga och äkta natur, säger Jennie Skogsborn Missuna.

Naturens effekt på deltagarna mättes på flera olika sätt av två stressforskare. Förutom att den upplevda stressnivån minskade med nästan 70 procent, mättes bland annat också blodtryck, upplevt välmående, upplevd samhörighet med naturen samt förändringar i kreativitet och ältande av negativa tankar.

- Från ett västsvenskt perspektiv är vi mycket glada att såväl den dalsländska naturen som de lokalt ritade och producerade glashusen har fått stor uppmärksamhet både nationellt och internationellt. Från och med den 9 oktober kommer det att finnas möjlighet för stressade turister att boka glashusen och sin egen 72 Hour Cabin-upplevelse, säger Ann-Charlotte Carlsson, chef marknad och kommunikation, Turistrådet Västsverige.

Initiativet är en del av programmet Hållbar natur- och ekoturism på landsbygden, en satsning från regeringen. Tidigare i år skapade Visit Swedens marknadsföring för den svenska allemansrätten i samarbete med Airbnb, Freedom to Roam, uppmärksamhet i 71 länder.

Dokumentärfilmen om The 72 Hour Cabin finns på www.visitsweden.com/72hcabin.


Urval av artiklar om The 72 Hour Cabin i internationella medier
Condé Nast Traveler
https://www.cntraveler.com/story/how-72-hours-in-a-swedish-forest-may-eliminate-stress

Lonely Planet
https://www.lonelyplanet.com/news/2017/09/08/72-hour-cabin-visit-sweden/

Stylist
http://www.stylist.co.uk/life/sweden-stress-techniques-glass-cabins-wilderness-nature-wellbeing-relax-wind-down

Fast Company
https://www.fastcompany.com/40464110/samsung-is-out-of-context-hp-goes-back-to-school-the-top-5-ads-of-the-week

Trend Hunter
https://www.trendhunter.com/trends/72-hour-cabin

The Telegraph
http://www.telegraph.co.uk/travel/destinations/europe/sweden/articles/swedish-holiday-lower-your-blood-pressure/


För mer information
Bitte Olsson, pressansvarig på Visit Sweden, [email protected], tel 0705-25 04 56 

Visa alla nyheter