Hoppa till innehåll
Pressrelease27 juni 2016

Arktisk livsstil ska locka fler utländska turister

Européer, kineser och amerikaner är nyfikna på Sverige, Swedish Lapland och nordligaste Europa som resmål. Därför ska Visit Sweden och Swedish Lapland Visitors Board göra en gemensam tvåårig satsning för att locka fler internationella gäster till den arktiska delen av Sverige.
ypwibeiyj4urvtsytv2v.jpg

Européer, kineser och amerikaner är nyfikna på Sverige, Swedish Lapland och nordligaste Europa som resmål. Därför ska Visit Sweden och Swedish Lapland Visitors Board göra en gemensam tvåårig satsning för att locka fler internationella gäster till den arktiska delen av Sverige.

Arktisk livsstil, kultur, mat, samiska upplevelser, hundspann, fiske och vandring i arktisk miljö är exempel på upplevelser som nu kan få större möjlighet att synas i utlandet. I ett tvåårigt samarbete ska Visit Sweden och Swedish Lapland Visitors Board öka marknadsföringen för att stärka bilden av Sveriges nordligaste destination. Marknadsföringen av den svenska delen av ”Arctic Europe” blir en del av ett samarbete mellan Swedish Lapland Visitors Board och turistorganisationerna för finska Lappland och Nordnorge. Den arktiska delen av Europa väntas ha en stor potential att locka fler utländska turister. 

Under 2016 och 2017 är målet att kännedomen om Sverige och destinationen Swedish Lapland ska stärkas i Storbritannien, Tyskland, Benelux-länderna, USA och Kina. Syftet är att få fler resenärer att besöka destinationen de närmaste åren.

- Det finns stora möjligheter att få fler utländska turister att välja Sverige. Destinationen Swedish Lapland är ett starkt och lockande varumärke utomlands, vilket skapar möjligheter att engagera våra målgrupper i exempelvis sociala medier, säger Thomas Brühl, vd på Visit Sweden.

Enligt Visit Swedens målgruppsanalyser är det främst naturen och livsstilen i Sverige som attraherar turisterna. Det finns en stor nyfikenhet på norra Sverige hos de resenärer som riktar blickarna mot Sverige som resmål. Nära hälften anger att de vill besöka området under sin Sverigesemester.

Projektet Visit Arctic Europe, där marknadsföringen av Sverige och destinationen Swedish Lapland blir en del, har pågått sedan hösten 2015. Visit Arctic Europe drivs av Swedish Lapland Visitors Board tillsammans med Finnish Lapland Tourist Board och Northern Norway Tourist Board och är ett samverkansprojekt inom EUs regionala utvecklingsfond Interreg Nord.

- Många av destinationen Swedish Laplands internationella gäster passar på att besöka grannländerna vid sitt besök, och tvärt om, menar Dan Björk, Sveriges projektledare i Visit Arctic Europe. Det gränsöverskridande initiativet ökar både den internationella synligheten och möjligheten att locka fler gäster till hela området.

Samtidigt som det internationella resandet växer kraftigt ökar även den internationella konkurrensen om den globala resenären mellan de naturbaserade destinationerna.

- Den strategiska satsningen görs för att ta större plats i världen. Vi lockar gästerna genom att erbjuda dem att ta del av vår unika och naturnära arktiska livsstil. Satsningen kommer ytterligare stärka tillväxten inom regionens besöksnäring och skapa nya partnerskap mellan turoperatörer och flygoperatörer, menar Erica Mattsson.

För mer information:Thomas Brühl, vd på Visit Sweden, tel 08-789 10 00
Bitte Olsson, pressansvarig Visit Sweden, [email protected], tel 0705-25 04 56

Erica Mattson, vd Swedish Lapland Visitors Board, tel 070-388 60 25, [email protected]
Dan Björk, projektledare Visit Arctic Europe, tel 072-168 14 36, [email protected]

Visa alla nyheter