Hoppa till innehåll
Pressrelease3 september 2015

Livsstilsaktiviteter i Sverige öppnar för charter från Kina

Allt fler kineser på utlandsresa vill ägna sig åt aktiva upplevelser. VisitSweden, som marknadsför destinationen Sverige internationellt, har hjälpt kinesiska researrangörer att hitta livsstilsupplevelser som passar den kinesiska marknaden. Idag den 3 september lyfter det allra första charterflyget med kinesiska besökare på väg till Sverige.
yxjdcynlqrd2fpffnieb.jpg

Allt fler kineser på utlandsresa vill ägna sig åt aktiva upplevelser. VisitSweden, som marknadsför destinationen Sverige internationellt, har hjälpt kinesiska researrangörer att hitta livsstilsupplevelser som passar den kinesiska marknaden. Idag den 3 september lyfter det allra första charterflyget med kinesiska besökare på väg till Sverige.

 Utlandsresandet från Kina ökar och fler kineser börjar söka annorlunda aktiviteter utanför den traditionella sightseeingen. VisitSweden och researrangören Caissa har därför introducerat svenska livsstilsupplevelser för nyfikna resenärer i ett nytt reseprogram, som också innebär att de första charterresenärerna någonsin från Kina besöker Sverige. Från 3 september och några veckor framåt kommer nästan 2 200 kinesiska resenärer från Beijing och Hangzhou att inkludera aktiva upplevelser i Sverige i sin Skandinavienresa under hösten. Bland annat ska man fiska skaldjur i havet utanför Smögen och göra en vandring i Söderåsens nationalpark.

- Att marknadsföra Sverige som en destination för upplevelser kring livsstil och natur är inte bara bra för att hitta nya strömmar av resenärer, utan nödvändigt för att positionera Sverige på lång sikt på en växande marknad, säger Thomas Brühl, vd på VisitSweden.

Charterresorna under hösten kommer att ytterligare förstärka årets kraftiga uppgång av resande från Kina. Fram till och med juli i år har övernattningarna från Kina i Sverige ökat med nästan 26 procent. Om alla resor blir sålda räknar VisitSweden med att höstens chartersatsning leder till att besökarna kommer att spendera cirka 6 miljoner kronor i besöksnäringens företag i Sverige. 

- Det finns en stor potential för större intäkter från turism i utlandet och VisitSweden har genom sina målgruppsanalyser kunskapen om vad som går hem på de olika utlandsmarknaderna. Sverige har fortsatt mycket att hämta om vi träffsäkert kan lyfta fram rätt upplevelser till rätt målgrupp, fortsätter Thomas Brühl, vd på VisitSweden.

I juni beslöt regeringen att satsa 70 miljoner kronor i tilläggsanslag till VisitSweden under totalt tre år. Pengar som VisitSweden använder bland annat för att öka takten i marknadsföringen av Sverige på tillväxtmarknaderna Kina och Indien, som en pilotmarknad. Sedan flera år har VisitSwedens kontor i Beijing i samarbete med bland annat Sveriges ambassad, flygbolag, andra besöksnäringsföretag, städer och regioner i svensk besöksnäring arbetat för att göra destinationen Sverige mer känd i Kina, vilket har bidragit till fler kinesiska resenärer.

Två olika charterprogram kommer bland annat att inkludera Stockholm, Göteborg och Västsverige, Skåne med Söderåsens nationalpark och Sofiero slott, Linköping och Karlstad.

Övernattningar från Kina på kommersiella boendeanläggningar
2008
100 886 övernattningar
2011 146 432 övernattningar
2013 190 286 övernattningar
2014 203 498 övernattningar
jan-juli 2015 138 549 övernattningar (+ 26 procent jfr jan-juli 2014)

* Övernattningar på kommersiella boendeanläggningar från Kina från januari till och med juni. Källa: SCB/Tillväxtverket

För ytterligare information, kontakta
Thomas Brühl, vd VisitSweden, tel 08-789 10 00
Ulrika Hallesius, kommunikationsdirektör VisitSweden, tel 0704-200 900
Bitte Olsson, pressansvarig på VisitSweden, [email protected], tel 0705-25 04 56

Visa alla nyheter