Hoppa till innehåll
Pressrelease26 november 2018

Lokal matkultur lockar internationella journalister till Swedish Lapland

Kaffeost, samiska mattraditioner och mat serverad på is är något av det som sju internationella matjournalister kommer få uppleva i norra Sverige denna vecka. I morgon startar en kulinarisk akademi med fokus på lokal matkultur, som ska stärka marknadsföringen av Sverige och Swedish Lapland i Europa och USA. Visit Sweden och Swedish Lapland Visitors Board arrangerar resan.
gwro711pdopkwvzk16o3.jpg

Kaffeost i Kangos, samiska mattraditioner i Jokkmokk och mat serverad på is i Jukkasjärvi är något av det som sju internationella matjournalister kommer få uppleva i norra Sverige denna vecka. I morgon startar en kulinarisk akademi med fokus på lokal matkultur, som ska stärka marknadsföringen av Sverige och Swedish Lapland i Europa och USA. Visit Sweden och Swedish Lapland Visitors Board arrangerar resan. 

I morgon tisdag kommer sju toppskribenter inom mat, resor och livsstil från Tyskland, Storbritannien, Frankrike och USA till Norrbotten för att djupdyka i den lokala matkulturen. I fem dagar ska de få uppleva allt från bastukultur till en gourmetmiddag under norrsken för att kunna förmedla sin bild av det unika i Swedish Lapland. Resan utgör årets Culinary Academy of Sweden, Visit Swedens koncept för utländska journalister som vill lära känna svensk matkultur på djupet.

Journalisterna som Visit Sweden och Swedish Lapland Visitors Board har bjudit in skriver för kända tidningar som National Geograhic Traveller Food, New York Magazine, Condé Nast Traveler, Telegraph Travel, Der Feinschmecker och Leroutard, och har stora följarskaror på Facebook, Instagram och Twitter.

- Många Sverigebesökare vill lära känna landet genom mat och Visit Sweden gör en extra satsning på måltidsturism mellan 2017 och 2021. Att få visa upp maten och kulturen i denna spännande region för dedikerade journalister är viktigt och fantastiskt roligt, säger Ewa Lagerqvist, vd på Visit Sweden.

Deltagarna kommer att besöka Tornedalen, Kangos, Kiruna, Jukkasjärvi, Abisko och Jokkmokk. De får bland annat grilla sik, baka samisk gahkku, smaka kaffeost i olika former och montera gourmetmat på is, och dessutom utforska svampodling i Kirunagruvan, bastukultur i Kukkola, norrsken i Abisko samt samiska smaker och kultur. Besöket ska öka nyfikenheten på svensk och samisk matkultur och få fler utländska turister att välja Sverige för sin nästa semester.

- Vi är mycket glada att Visit Sweden har valt att lägga sin Culinary Academy i Swedish Lapland i år. Vi ser att intresset för lokal kultur och matupplevelser ökar hos resvana och nyfikna besökare. I linje med detta är det flera företag i regionen som satsar på att låta mat och kultur ta större plats i upplevelsen. Att få visa upp det för så här bra medier betyder mycket för alla inblandade, säger Petronella Modin, tf vd för Swedish Lapland Visitors Board.


Visit Sweden klimatkompenserar deltagarnas resor, mat och boende under Culinary Academy of Sweden 2018.

Program Culinary Academy of Sweden i Swedish Lapland

Tisdag, Kukkolaforsen
Ankomst till Luleå
Grilla fisk och baka gahkku över öppen eld
Bastubad på Tornedalsvis

Onsdag, Kangos och Kiruna
Prova kaffeost i Kangos
Besöka bygget av årets ishotell
Middag med istema på Icehotel

Torsdag, Kiruna och Abisko
Besöka shiitakeodling under jord i Kirunagruvan
Norrsken och stjärnhimmel på Aurora Sky Station

Fredag, Gällivare och Jokkmokk
Utomhuslunch på Sápmi Nature Camp
Avsmakningsmeny inspirerad av samernas ”åtta årstider”

Lördag
hemfärd via Luleå


Besöket kan följas via hashtaggarna #visitsweden och #swedishlapland på sociala medier.


För mer information

Bitte Olsson, pressansvarig Visit Sweden, [email protected], tel 0705-25 04 56

Anna Skogh, pressansvarig Swedish Lapland Visitors Board, [email protected], tel 070-600 87 97. Anna Skogh följer gruppen under resan och kan förmedla eventuell kontakt med deltagarna. 

Visa alla nyheter