Hoppa till innehåll
Pressrelease4 juni 2021

Ny prognos: uteblivna utlandsresor kan lyfta svensk turism redan i år

Ny analys från Oxford Economics visar att utsikterna för svensk turism i år kan vara bättre ut än för andra länder i Europa. Sammantaget finns potential, enligt prognosen, att den inhemska, svenska turismen under år 2021 tillfälligt kan väga upp bortfallet från de utländska besökarna.
zjaoubmnbl0dy5l8lleo.jpg

I en rykande färsk analys som Sveriges marknadsföringsbolag, Visit Sweden tagit del av från Oxford Economics, ser utsikterna för svensk turism bättre ut än för bara ett par månader sedan. Och bättre än för andra länder i Europa.

Anledningen till den nu mer positiva prognosen för Sveriges del är dels att Sverige har en relativt stor inhemsk turism som fortsatt finns kvar, även när färre utländska besökare kommer hit.

Dels beror det även på att svenskar normalt sett är flitiga utlandsresenärer – något de inte kommer att vara i lika stor utsträckning i år. Många kommer därför att turista på hemmaplan.

Även om vaccineringen rullar på, kommer de flesta fortsatt avvakta med att boka en utlandsresa på grund av farhågor om att redan krångliga reseregler ska ändras, risk för stora kostnader för tester och karantän samt osäkerhet kring smittspridning och fortsatt osäkerhet om den egna ekonomin.

Sammantaget finns därför potential, enligt prognosen, att den inhemska, svenska turismen under år 2021 tillfälligt kan väga upp bortfallet från de utländska besökarna.

Enligt Visit Swedens, egna temperaturmätning kring svenskars resande, som gjordes i maj i år, var det populäraste resmålet för svenskar i år: Sverige.

Nästan 40 procent (37%) av respondenterna planerar en semester i Sverige den närmaste tiden, samtidigt som 29% inte planerar någon semester med övernattning alls de närmaste 6 månaderna.

- Vi hör från allt fler håll att förfrågningar och bokningar börjar öka på allt från boenden till busscharter, säger Susanne Andersson som är VD för Visit Sweden.

- Men även om den nya prognosen ser lovande ut, är branschen samtidigt väl medvetna om att tuffare restriktioner snabbt kan återinföras och att svenskarna på lite sikt kommer att börja resa utomlands igen, därför är det en lågmäld, tveksam men ändå hoppfull glädje vi ser där ute, fortsätter Susanne.

- Ett som är säkert är att det nu skapas unika möjligheter för framtidens svenska turism. Svenska resmål, destinationer och besöksmål får nu en unik möjlighet att visa upp sig för svenskar som kanske är vana vid thailändska designhotell, spanska, uppvärmda pooler och all inclusive, avslutar Susanne Andersson.

Sverige ligger på femte plats över europeiska länder med störst chans att återhämta turismens totalvolym genom inhemsk turism enligt Oxford Economics Tourism Economics

För de allra flesta länder i Europa ser nettoantalet turister ut att bli negativt. Med andra ord: turismen tros år 2021 bli mindre än 2019. Men fem länder sticker ut i prognosen: Sverige, Finland, Tyskland, Polen och Rumänien.

För dessa länder är prognosen att de förlorade internationella gästnätterna på helåret 2021 skulle kunna vägas upp av ökad inhemsk turism, ja till och med kunna nå över 2019-års nivå.

Visa alla nyheter

På denna webbplats använder vi cookies i syfte att samla in statistik så att vi kan förbättra upplevelsen för våra användare. Genom att surfa vidare godkänner du vår cookiepolicy och personuppgiftspolicy.