Hoppa till innehåll
Pressrelease2 maj 2019

Reseproffs från hela världen testar svensk natur

Vildsvinswrap och våfflor över öppen eld med kajakerna uppdragna på en klippa i det östgötska havsbandet. Visdom om naturen runt brasan på en samisk fjällgård. En stilla färd längs Klarälven på en egenhändigt byggd flotte. Det är något av vad ett hundratal naturresearrangörer och medier från hela världen kommer få uppleva i Sverige inför världskongressen Adventure Travel World Summit i september.
rpiggkoyp1symmxcjqja.jpg

Nu är det klart vilka hållbara naturupplevelser över hela Sverige som ska ge ett smakprov på svensk natur och livsstil när över 700 internationella researrangörer, medier och andra naturspecialister kommer till Sverige i september. Då genomförs världskongressen Adventure Travel World Summit i Göteborg med Visit Sweden, Tillväxtverket och flera svenska turistorganisationer som värdar.

Den årliga kongressen, som arrangeras av Adventure Travel Trade Association, har senast arrangerats i Italien, Argentina och Alaska. Sverige valdes som värdland på grund av sin naturnära livsstil och höga ambitioner för hållbarhet. Den breda uppslutningen från nationella, regionala och lokala organisationer och företag bakom Sveriges ansökan imponerade också på arrangörerna.

Dagarna före kongressen väntar utvalda resepaket över hela Sverige på ett hundratal av kongressdeltagarna som vill testa upplevelserna och lära känna landet mera. De totalt mer än tjugo visningsresorna till elva regioner i Sverige ska ge idéer till nya hållbara produkter hos researrangörer och till berättelser i redaktionella medier, i sociala medier och på bloggar.

Deltagarna kan bland annat välja kulinarisk kajakpaddling i Östergötland, samisk visdom på en fjällgård i Vindelfjällen, en stilla flottfärd på Klarälven, vandring bara för tjejer i världsarvet Laponia, cykling på en havs- och skogsdoftande Kattegattled, spaning på varg, älg och bäver i Västmanland och glamping, lyxcamping, längst ut i Stockholms skärgård. Utöver dessa ”pre summit adventures” över hela landet spenderar alla deltagare första kongressdagen på naturnära äventyr i Göteborg, Västergötland, Bohuslän och Dalsland. Under denna ”Day of Adventure” arrangeras cirka 40 olika upplevelser.

Att visa upp Sveriges naturnära livsstil för inflytelserika researrangörer, medier och influerare inom naturresor skapar ökad synlighet internationellt och fler affärer för turistföretagen. Att spendera tid i naturen ligger också väl i tiden för allt fler resenärer.

- Det finns en växande trend i världen att uppleva naturen. Att Sverige får vara platsen för ATTAs världskongress är ett resultat av besöksnäringens gemensamma fokus på naturturism och en triumf för turist-Sverige. Visit Sweden har de senaste fyra åren lagt extra fokus på att få omvärlden att uppmärksamma naturupplevelser i Sverige, mycket tack vare en riktad satsning från regeringen, säger Ewa Lagerqvist, vd på Visit Sweden.

Samarbetet med Adventure Travel Trade Association och värdskapet för kongressen i Sverige har också gett destinationer och turistföretag i Sverige konkreta mål för vidareutveckling av sina naturnära upplevelser utifrån vad utländska turister söker. Satsningen leder också till utveckling av kompetens i besöksnäringen. De senaste åren är det utländsk turism till Sverige som har stått för den snabbaste tillväxten i svensk besöksnäring.

- Att ATTA och Adventure Travel World Summit har ett så tydligt fokus på hållbar turism är en viktig anledning till att Sverige lyckades få denna kongress till Sverige. Vi har också sett kongressen som ett kompletterande mål för destinationer och företag i regeringsuppdraget Hållbar produktutveckling, med fokus på natur- och kulturturism, som avslutas vid årsskiftet, säger Gunilla Nordlöf, generaldirektör för Tillväxtverket. Ökad efterfrågan från utländska besökare förbättrar möjligheterna att utveckla attraktiva platser att bo och verka i hela Sverige.

Visit Swedens satsning på naturturism är en del av programmet ”Hållbar natur- och ekoturism på landsbygden”, som påbörjades 2015. Svensk besöksnäring har ett särskilt fokus på naturturism i samarbete med ATTA mellan 2016 och 2020.

Adventure Travel World Summit klimatkompenserar bland annat deltagarnas resor, boende och mat. Visit Sweden var officiell klimatsponsor för 2018 års ATWS i Toscana.

Kongressen äger rum i Göteborg mellan 16 och 19 september. Intresseanmälan för att delta i del av kongressen som är öppen för svenska medier görs till [email protected].

För mer information

Bitte Olsson, pressansvarig Visit Sweden, [email protected], tel 0705-25 04 56

Susanne Daregård, pressansvarig Tillväxtverket, [email protected], tel 070-601 92 15

Marie Linde, vice vd Turistrådet Västsverige, [email protected], tel 070-268 83 07

Pre Summit Adventures, Adventure Travel World Summit

Swedish Lapland: Arctic hut to hut backpack, Muddus National Park
Swedish Lapland: Laponia Hiking & Sami Culture – by women for women
Swedish Lapland: Sami Connection – wisdom and magic
Västerbotten: The Västerbotten Experience, from Fjäll to the Coast
Jämtland: Rewilding Escapade in Jämtland Härjedalen
Höga kusten: High Coast Multisport – Hike, Kayak, Via Ferrata
Dalarna: Sámi Culture, reindeer & hiking in Dalarna Mountains
Dalarna: The four elements of Dalarna
Småland: Gravel biking in the forests of Småland
Västmanland: Food, farming & forests at Fallängetorp
Västmanland: Wolves, moose & beavers in the forests of Central Sweden
Östergötland: Food & nature tour among the wood and lakes at Omberg
Östergötland: Hotell Sommarhagen – Experience Quintessential Sweden
Östergötland: Saint Anna Archipelago, Kayaking & culinary adventure
Värmland: Paddling the waterways in Värmland
Värmland: Långbergets Sporthotell Multisport
Värmland: Road cycling with a pro, Glenn Magnusson
Stockholm: Fishing & kayaking the Stockholm Archipelago
Skåne: Cycling Kattegattleden, from Helsingborg to Gothenburg
Skåne: Hiking the Kullaleden Trail, Utvälinge to Helsingborg
Skåne: Österlen, Countryside & Baltic Coast hiking
Skåne: Outdoor slow doen, hiking, forest bathing, yoga
Skåne: Swedish Lake District & Kullaberg Multisport

Visa alla nyheter