Hoppa till innehåll
Pressrelease19 mars 2014

Swedish Design Goes Milan – In real life

VisitSweden, Svensk Form, Business Sweden och ett fyrtiotal svenska designföretag och formgivare ska tillsammans stärka bilden av designlandet Sverige under Salone del Mobile i Milano den 8-13 april.

VisitSweden, Svensk Form, Business Sweden och ett fyrtiotal svenska designföretag och formgivare ska tillsammans stärka bilden av designlandet Sverige under Salone del Mobile i Milano den 8-13 april.   

IN REAL LIFE är temat för årets svenska officiella satsning i Milano, SWEDISH DESIGN GOES MILAN i ett samarbete mellan VisitSweden, Business Sweden och Svensk Form. Designstudion FORM US WITH LOVE står för konceptet att skapa en verklig mötesplats, inte enbart för att visa produkter, utan även för att sammanföra nyckelpersoner inom kreativa näringar i syfte att skapa affärsmöjligheter och inspirerande möten. Ett fyrtiotal svenska företag och formgivare deltar i satsningen. Bland utställarna finns namn som Anki Gneib, , Emma Olbers, Lisa Hilland, Nina Jobs, Matti Klenell, Monica Förster, Horreds, IoU, Johanson Design, Volvo Cars och många fler. Se alla på www.swedishdesigngoes.com

Milano Design Week den 8-13 april är den stora världsscenen för design. Årets svenska satsning har flyttat till trenddistriktet Brera och integrerar den svenska samtidsscenen i den gamla postlokalen La Posteria, dit internationella inköpare, arkitekter, media, producenter och besökare bjuds. Syftet med satsningen är att ge en bred bild av det senaste inom svensk design och Sverige av idag och naturligtvis att öka exporten på sikt och konkret för deltagarna att hitta köpare och producenter.

-  I Sverige står de kreativa näringarna för en växande andel av den totala tjänsteexporten, varav den svenska designexporten är en viktig sektor. Vi kan se att svensk design blir mer och mer uppmärksammad utomlands, säger handelsminister Ewa Björling, som ser positivt på att näringslivet och statliga aktörer gör gemensam sak för att främja svensk design utomlands och som kommer att inviga utställningen på plats den 8 april.

-  Design är en av de styrkor som bygger varumärket Sverige, precis som exempelvis livsstil, hållbarhet, film, litteratur och mode. Många utländska besökare vill också shoppa i svenska designbutiker. Då aktörer på nationell, regional och lokal nivå samarbetar kan vi tillsammans skapa nyfikenhet hos utländska resenärer, säger Thomas Brühl, vd på VisitSweden, som marknadsför Sverige som destination utomlands och är projektägare för den officiella svenska satsningen.

-  Jag är glad över att vi i år kan dela med oss av flera aspekter av designområdet och spegla vad som rör sig i Sverige idag, där gränser suddas ut mellan olika uttryck inom design, musik, mat och konst och där utbyten och möten mellan människor gynnas, säger Ewa Kumlin, vd Svensk Form.

-  Swedish Design Goes Milan är en viktig del i vårt engagemang i kreativa näringar och stämmer väl överens med vårt uppdrag att stötta små och medelstora företag i att växa internationellt. Plattformen ger dessa företag en chans att visa upp sin unika form och kreativitet för internationella kunder, vilket kan leda till nya affärer och samarbeten för ökad export, säger Helen Rönnholm, Vice President, Head of Business Units Creative Industries, Retail and Food på Business Sweden.

I centrum står ett middagsbord med 24 olika stolar, som alla representerar ett unikt möte mellan producent och designer. Bordet används dagtid för arbete, möten och fika från Milanobaserade Björk Swedish Brasserie. Efter stängnings­dags förvandlas bordet till uppdukade match making middagar för 24 specialinbjudna internationella gäster. Bordet flankeras av utställningspodierna och producentutställningarna, där en ekparkett från Bjoorn och belysning från Ateljé Lyktan utgör basen. Satsningen har ljudsatts av Fry Communications med ny svensk musik. De bjuder även på DJ-sessions varje kväll. Svensk Form och Form finns på plats, och svarar för dagliga FORM TALKS med inbjudna talare. Besökarna, och även de som stannar hemma, kan bjuda på de utställda produkterna i en on-line auktion arrangerad av Lauritz.com, som pågår under hela utställningsperioden.

För ytterligare information, kontakta
Bitte Olsson, VisitSweden, [email protected], tel +46 705 250456
Ewa Kumlin, Svensk Form, [email protected], +46 73 66 366 76
Linda Fisti, Business Sweden Milano, [email protected] , +39 345 3975211

www.swedishdesigngoes.com

   


Visa alla nyheter