Hoppa till innehåll
Pressrelease3 september 2015

Upplevelser i Abisko och Björkliden ska skapa intresse i Europa

Höstvandring i arktisk fjällmiljö, Sveriges nordligaste fjällstation och kokkaffe över öppen eld kan bli spjutspetsprodukter för Sverige. Det är i alla fall några av de upplevelser för aktiva naturälskare som ingår i VisitSwedens ”Outdoor Academy of Sweden”. På lördag kommer 23 journalister och researrangörer från sex länder i Europa till destinationen Swedish Lapland.
bjztlzbctvgptp5nstfa.jpg

Höstvandring i arktisk fjällmiljö, Sveriges nordligaste fjällstation och kokkaffe över öppen eld kan bli spjutspetsprodukter för Sverige. Det är i alla fall några av de upplevelser för aktiva naturälskare som ingår i VisitSwedens ”Outdoor Academy of Sweden”. På lördag kommer 23 journalister och researrangörer från sex länder i Europa till destinationen Swedish Lapland för fem dagars testning av samiska och svenska livsstilsupplevelser.

 Sverige blir allt mer populärt att besöka och många utländska besökare vill ägna sig åt utomhusupplevelser över hela landet. VisitSweden, som marknadsför Sverige internationellt, har tillsammans med Swedish Lapland Visitors Board, Kiruna Lapland och Scandinavian Outdoor Group bjudit in utvalda journalister, researrangörer och återförsäljare av friluftsutrustning att uppleva naturen i nordligaste Sverige. Outdoor Academy of Sweden är ett koncept från VisitSweden som utmanar deltagarna att verkligen prova och uppleva den svenska naturen under några intensiva dagar.

- Det finns en stor potential för större intäkter från turism i utlandet och i VisitSwedens målgruppsanalyser har vi identifierat en stor grupp resenärer som gillar att vara aktiva i naturen. Genom VisitSwedens kunskap om resenärernas drivkrafter på de olika marknaderna fokuserar vi på att lyfta fram spetsiga och relevanta upplevelser till rätt målgrupp, bland annat genom inspirerande redaktionella artiklar och via resebyråer, säger Thomas Brühl, vd på VisitSweden.

Det går bra för utländsk turism i Sverige och mellan januari och juli ökade övernattningarna från utlandet med nästan 9 procent jämfört med samma period förra året. Även för Swedish Lapland har antalet övernattningar på kommersiella boendeanläggningar ökat. Destinationens fjällupplevelser visar på fortsatt hög attraktionskraft och i fjällkommunerna* har antalet övernattningar under första halvåret ökat med 8 procent jämfört med förra året. Med en ökad efterfrågan på äkta upplevelser i naturen har Sverige möjlighet att öka strömmen av resenärer ännu mera.

- Det är självklart roligt att de valt vår naturbaserade destination för detta arrangemang. I området kring Björkliden och Abisko finns dessutom en vana av att arrangera stora äventyrsevent. Jag tänker bland annat på BAMM, Sweden Sky Race 24 och Fjällräven Classic. Festligheter som årligen lockar hundratals människor. Så jag är säker på att Outdoor Academy kommer att bli en verklig och äkta utefestival, säger Annika Fredriksson, vd på Swedish Lapland Visitors Board.

Journalisterna och researrangörerna ska bland annat vandra mellan Björkliden och Abisko via Kårsavagge och Låktatjåkka, på resans gång prova samisk matlagning och bo på Sveriges nordligaste fjällstation.

VisitSweden har bjudit in utvalda outdoormagasin och researrangörer för naturresor i Europa. Totalt kommer 10 journalister, bland andra brittiska The Great Outdoors och nederländska Op Pad. Bland de 13 researrangörerna finns bland andra Skandinavientrips och Highländer Aktiv Reisen från Tyskland.

Miljöpåverkan från Outdoor Academy of Sweden klimatkompenseras och klassas som ett Klimatneutralt event.

* Kiruna, Gällivare, Jokkmokk, Arvidsjaur, Arjeplog och Sorsele.

Pressbilder från Outdoor Academy of Sweden finns från och med måndag den 7 september på http://www.mynewsdesk.com/se/visitsweden.

För ytterligare information, kontakta
Thomas Brühl, vd VisitSweden, tel 08-789 10 00
Ulrika Hallesius, kommunikationsdirektör VisitSweden, tel 0704-200 900
Bitte Olsson, pressansvarig VisitSweden, [email protected], tel 0705-25 04 56

Håkan Stenlund, PR-ansvarig Swedish Lapland, [email protected], 070-248 74 38

Visa alla nyheter