Hoppa till innehåll
ulf_lundin-ice_cream-7147
Foto: Ulf Lundin/imagebank.sweden.se

Den svenska målgruppen

Det finns ett stort intresse bland svenskar att utforska och semestra i Sverige och intresset håller i sig efter pandemin. Över 4 miljoner svenskar vill utforska Sverige, det är en stor målgrupp med en stor potential.
Senast uppdaterad:31 oktober 2023

I Visit Swedens senaste Brand Tracking undersökning som genomfördes under våren 2023 ser vi att intresset för att semestra i Sverige håller i sig. Nästan 9 av 10 anser att de känner till hur det är att semestra i Sverige och vad landet har att erbjuda. 6 av 10 är intresserade av att resa i Sverige på en kortare eller längre semester.

De främsta associationerna till Sverige som semesterdestination handlar om att det är lätt att resa i landet och att det är ett bra resmål för camping och stugsemester. Men samtidigt uppfattas Sverige fortsatt som ett dyrt land att semestra i. Andra vanliga associationer är att det finns mycket att se och göra runtom i landet och att det är ett tryggt och säkert resmål.

En ny målgruppsrapport

För att veta mer om svenskars preferenser till semester i Sverige intervjuade vi 1179 resenärer i juni 2021 inför sin semester och sedan 1532 resenärer efter de kommit hem i oktober samma år.

Resultatet av dessa två undersökningar samt nya insikter kring målgruppen utgör underlag till den här uppdaterade målgruppsrapporten om svenska resenärer. Rapporten innehåller:

  • Sveriges produkt och erbjudande - hållbar turism.
  • Svenskar och miljön.
  • Den svenske resenärens värderingar, intressen och drivkrafter.
  • Var de helst reser i Sverige och vart de faktiskt reste.
  • Vad de helst vill göra i form av olika aktiviteter inom natur, kultur och måltid.
  • Hur svenskar planerar och bokar sin Sverigeresa.
  • Fem korta checklistor med förslag på prioriteringar givet ovanstående insikter till företagare inom besöksnäringen.
  • Fördjupning: Den svenska målgruppen uppdelat i tre segment.

Den andra PDF:en med diagram och data är inte tillgänglighetsanpassad. Hör av dig till oss via mail om du behöver hjälp med att tyda någon graf.

Presentation av målgruppsanalysen:

Lena Gunnerhed, Head of Insight & Knowledge Management på Visit Sweden berättar om resultatet av den första målgruppsanalysen. Längd 7.43 minuter.

Unknown provider in video url/id https://vimeo.com/668646189. Only Vimeo ids and YouTube and Vimeo urls beginning with "youtu.be", "youtube.com", and "vimeo.com" are supported.

En kort film

Om vad svenskar uppskattar med Sverige som semesterland. Ett litet smakprov från målgruppsundersökningen ovan. Använd den gärna för att berätta om målgruppen i presentationer, på webbinarier eller i sociala medier.

Filmen finns att ladda ner här. Använd den gärna för att berätta om målgruppen i presentationer, på webbinarier eller i sociala medier. Här finns även en 15 sekunders trailer att använda fritt.

Fakta om undersökningen:

I juni 2021 frågade vi 1179 svenskar om deras preferenser kring resande i Sverige. Frågeställningarna spände från drivkrafter till resande, intressen och värderingar, miljöhänsyn i resandet till hur svenskar mår under pandemin. I oktober 2021 följde vi upp och frågade 1532 svenskar var de gjort på sin semester.

Kriterierna för att få delta i undersökningen var att de ska ha rest på semester utomlands eller i Sverige, minst en gång per år med minst en övernattning, vara intresserade av att resa i Sverige på en kortare eller längre semester, samt vara mellan 20-70 år.