Hoppa till innehåll
Sheep farm
Foto: Conny Fridh/imagebank.sweden.se
Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling

Måltidsturisten gillar ett gott värdskap

Arbetar du med mat och dryck? Vill du locka fler internationella gäster? Då är ett gott värdskap en nyckel till att lyckas.
Senast uppdaterad:23 februari 2023

Skribent: Sofia Sigfridsson

Värdskap handlar om att bemöta andra människor, att skapa en relation samt att få dem att känna sig sedda och välkomna. Men ett lyckat värdskap börjar inte i det fysiska mötet, det börjar med värden själv. För att attrahera internationella gäster intresserade av måltidsupplevelser måste du som värd berätta en historia som känns äkta och genuin inifrån och ut.

Varje år får Sverige besök av flera miljoner turister varav många är intresserade av måltidsupplevelser. Intresset för mat och dryck ökar ständigt och konkurrensen är stor. För att attrahera måltidsturisten är det därför viktigt att sticka ut, att tydligt berätta om sin verksamhet samt att erbjuda en upplevelse utöver det vanliga.

Vem är måltidsturisten?

Visit Sweden har identifierat målgruppen ” Matintresserade nyfikna upptäckare”, internationella gäster som väljer Sverige som destination och som i regel är nyfikna, köpstarka, intresserade av att lära sig om svensk kultur och livsstil samt har ett stort matintresse. Samtidigt som de vill njuta av god mat och dryck vill de lära sig om platsen och ursprunget till maten. Måltidsturisten får tips om destinationer och upplevelser främst via sociala medier där hen också delar sina upplevelser.

Ett lyckat värdskap börjar inifrån

För att förmedla värme och omtanke måste verksamheten och hur den drivs vara genomtänkt och kännas äkta. En verksamhet med stolta medarbetare som förmedlar sitt erbjudande på ett personligt sätt är den bästa förutsättningen för ett lyckat värdskap - det gäller i möten med såväl gäster och deltagare som med butiker och leverantörer.

Matkaravan är ett företag i Malmö som genomför guidade matvandringar. Enligt deras erfarenhet uppskattar gästerna även att få förslag på andra roliga upplevelser efter pågående besök, att bli visade till kommunala färdmedel (om det finns) och att upplysa om var de hittar närmaste toalett.

”För oss innebär ett gott värdskap att vi har skapat en länk och ett band till de platser vi besökt och den mat de smakat.” Linda Dahl, Matkaravan/Food Tours, Malmö

Transparens och tillgänglighet är a och o

Den digitala närvaron för värden är väldigt viktig. En informativ webbsida som berättar om praktiska frågor såsom öppettider, menyalternativ och att hitta till er med kollektivtrafik, samt regelbunden närvaro i sociala medier är grundläggande för att lyckas attrahera nya och återkommande besökare. Se till att hålla både hemsida och sociala medier uppdaterade när ni exempelvis har avvikande öppettider eller håller event.

Hällåkra vingård i södra Skåne jobbar de med sin webbsida mer som en referenspunkt innehållande kontaktinformation, en årskalender samt bilder som visar upp verksamheten. Regelbundna uppdateringar i sociala media med nytagna bilder och detaljer kring kommande events prioriteras.

”På sociala medier jobbar vi med snabb information. Vi tar mycket bilder som visar vårt dagliga arbete i kök, restaurang och vingård.” Joanna Andersson Kristensson, sommelier, restaurang och event, Hällåkra vingård, Anderslöv

En annan typ av transparens är att visa upp sin produkt för att skapa en känsla av närhet. Hällåkra vingård jobbar mycket med att visa produktionen i alla led. Även om det inte alltid går att besöka vineriet använder man glasväggar så att gästerna skymtar tankarna som används. Detta har visat sig vara väldigt uppskattat av besökarna.

Våga prata

Engelska är det givna språket med utländska gäster. Det är viktigt att värden konverserar och pratar med sina besökare för att de ska känna sig välkomna och sedda. Om man som värd inte känner sig bekväm med att prata engelska kan det vara bra att lära sig några fraser utantill. Tänk på att inga gäster bryr sig om grammatik eller uttal – det viktiga är att man försöker!

Restaurant
Foto: Tina Stafrén/imagebank.sweden.se

Lyft fram det lokala

Gemensamt för alla måltidsturister förutom nyfikenheten är att de önskar bli serverade mat och dryck med lokalt ursprung. Och de vill höra en historia om det de äter och dricker. Ju mer värden kan berätta om de lokala produkterna och vad som gör dem unika, desto bättre. Erbjud gärna traditionella svenska rätter men gör det med en tvist, något som känns unikt och nytt. Det kan handla om lokalt plockade lingon till köttbullarna, en sill med en lag som är speciell just för området eller en öl som är bryggd på ett lokalt bryggeri.

För personerna som jobbar på Matkaravan är det viktigt att gästerna de guidar känner sig inkluderade, som att de är med om något unikt som bara de boende i området känner till.

Att ge dricks

Många turister tycker det är förvirrande att själva ange det totala beloppet i maskinen vid kortbetalning. Ofta är det ett annorlunda system för att ge dricks i det egna hemlandet, exempelvis USA, och det är därför stor risk att de inte ger någon dricks alls då de tror att det är inräknat i summan. Informera gärna om detta vid betalningstillfället om förvirring uppstår.

Intresset för måltidsturism i Sverige domineras av tre marknader

Måltidsturister från Tyskland, USA och Storbritannien dominerar besöken i Sverige. Resenärer från dessa tre länder är köpstarka och vill testa nya upplevelser och matinnovationer.

Den tyska måltidsturisten

De tyska måltidsturisterna har ofta gjort grundlig research innan resan och förväntar sig att få det som utlovats. De vill bli bemötta på ett gästvänligt sätt, gärna av en värd som pratar tyska. Om tyska inte talas, är en meny på hemspråket uppskattat. Referenserna till det svenska köket baserar sig ofta på besök från IKEA eller på barnböcker, vilket gör att de förväntar sig traditionella rätter såsom smörgåsbord, köttbullar och sill. Men de testar gärna matinnovationer med lång svensk tradition, såsom fermenterade grönsaker som lagts in på recept från 1600-talet.

”De tyska måltidsturisterna uppskattar en enkel och för svenskar självklar service som exempelvis en lekhörna för barnen.” Nils John, landschef Tyskland, Visit Sweden

Tyska måltidsturister i korthet

  • Vill ha: En värd som talar tyska och/eller en meny på tyska
  • Vill ha: Traditionella svenska rätter och drycker
  • Undvik: Otydlighet och att inte informera om eventuella förändringar

Den amerikanska måltidsturisten

God service är något de amerikanska måltidsturisterna sätter högt värde på. Det innebär att värden förväntas vara social och pratsam men också lyhörd och ställa frågor om personliga önskemål och preferenser. Det personliga i bemötandet är viktigt, men - engagemanget ska kännas äkta, överdrifter undanbedes. Synen på Sverige och svenskar är att vi är ett hälsosamt folk och de förväntar sig att maten vi lagar och äter är hälsosam. Erbjud gärna nyttiga alternativ till huvudrätten som kokt potatis och sallad. Det nordiska köket och dess matinnovationer förväntas finnas på menyn. Vin och öl är populärt hos denna målgrupp, gärna med lokal förankring.

”Americans are all about feeling special!” Michael McVein, Travel Manager, Bruvion Travel, USA

Amerikanska måltidsturister i korthet

  • Vill ha: God service av en social och lyhörd värd
  • Vill ha: Traditionella nordiska rätter och drycker, gärna med nyttiga alternativ
  • Undvik: Att spela över

Den brittiska måltidsturisten

Britter gillar i regel att småprata vilket gör att de uppskattar en värd som är gästvänlig, social och pratsam, som kan sin meny och är personlig. Den svenska ”fikan” är populär, kanelbullar uppskattas och även svensk traditionell mat och dryck. Veganskt, vegetariskt och ekologiskt blir alltmer populärt i Storbritannien. Öl är traditionellt väldigt populärt hos britterna men även goda viner uppskattas.

”Berättelsen är själva lockbetet.” Gabriel Dorch, landschef Storbritannien, Visit Sweden

Brittiska måltidsturister i korthet

  • Vill ha: En värd som gillar att småprata och är social
  • Vill ha: Det svenska ”fikat”, vegetariskt/veganskt och ekologiskt
  • Undvik: Oplanerade överraskningar

Fem tips för ett lyckat värdskap

Ladda ner: Målgruppsguide till Måltidsresenären