Hoppa till innehåll
Två personer vandrar på en liten stig i skogen, de har varsin ryggsäck på ryggen.
Foto: Maskot/Folio/imagebank.sweden.se

Så lockar du tyska naturturismbesökare

Upplevelser i naturen är den viktigaste drivkraften för miljontals tyska turister som söker nya perspektiv. Här är tips på hur du som småföretagare inom den svenska besöksnäringen kan stärka ditt erbjudande för att locka tyska naturintresserade.
Senast uppdaterad:16 maj 2023

Röda stugor, älgar och allemansrätt. Den tyska passionen för Sverige och svensk natur är välkänd sedan länge. Men vad mer är det mer specifikt som naturintresserade i Tyskland attraheras av? Och hur kan den kunskapen omvandlas för att finslipa budskap och erbjudanden?

Visit Sweden har med hjälp av insiktsbyrån Augur djupintervjuat tyskar i fokusgrupper om deras förväntningar på naturturism i stort och Sverige som resmål. Tillväxtverket har gett bidrag till undersökningen och en analys av materialet har nu resulterat i några övergripande rekommendationer om hur kommunikationen kring naturturism kan vässas – och samtidigt stärka bilden av Sverige som en hållbar och attraktiv naturdestination.

En viktig insikt är att den tyska målgruppen vill ha en blandning av upplevelser för att skapa den ideala semestern i Sverige: ”Jag vill inte bara vara på samma plats i skogen i en vecka”. Avslappning och en god natts sömn ses helt enkelt som ett resultat av en aktiv dag i naturen, anser målgruppen.

Sverige ses också som ett uppseendeväckande, enkelt och prisvärt resmål. I kontrast till Norges dramatiska landskap står Sveriges vida landskap för subtil skönhet, frisk luft och möjlighet till avkoppling och reflektion. Målgruppen vill hellre ha avlägsna, unika och rustika boenden än flärd och lyx. Det bekräftas att de nordiska kulturerna anses hållbara och därför antar målgruppen att hållbarhet är en integrerad del av upplevelsen.

För svensk naturturism är tyskar en mycket viktig målgrupp. Sverige kommer på andra plats, efter Norge, när potentiella turister från Tyskland, Frankrike, Storbritannien och USA spontant tänker på semester och hållbara naturupplevelser. I Tyskland finns 5,2 miljoner resenärer inom kategorin Nyfikna upptäckare med naturintresse.

– Det finns en otrolig potential. Att uppleva naturen är tyskarnas viktigaste drivkraft. Upplevelser som bidrar till en känsla av frihet och som ger målgruppen möjlighet att på egen hand planera och besöka platser känns extra attraktiva, säger Jenny Jonevret, temaansvarig Naturturism på Visit Sweden.

Undersökningen visar vikten av att förmedla tydliga platser som gör det enklare för resenärer att kombinera olika upplevelser och aktiviteter i Sverige.

Här är 5 sätt att vässa ditt erbjudande:

 • En röd stuga med vita knutar i bakgrunden och en stor gräsmatta i förgrunden med flera björkar. Mellan två björkar hänger en hängmatta.
  Foto: Doris Beling/imagebank.sweden.se

  1. Lyft fram genuina naturupplevelser

  Berätta om ditt erbjudande – unika, rustika och naturnära upplevelser och boenden lockar.

 • Bygg en plats

  2. Skapa en tydlig utgångspunkt

  Paketera ditt erbjudande med andra upplevelser och aktiviteter som finns inom ett specifikt resmål i Sverige, som kan konkurrera med andra resmål i Norden.

 • Norrsken över trädtopparna i en mörk skog.
  Foto: Anders Tedeholm/imagebank.sweden.se

  3. Lek med ljus och mörker

  Kontrasten mellan ljus och mörker fascinerar målgruppen. Använd norrsken och midnattssol för att förstärka olika typer av upplevelser, aktiviteter och erbjudanden.

 • Två personer står och lagar mat på en stor wokpanna i naturen. I bakgrunden ligger ett flertal kajaker uppdragna på stranden.
  Foto: Anna Hållams/imagebank.sweden.se

  4. Visa matupplevelser i skog och mark

  Fortsätt att kommunicera koncept som tar målgruppen ut i skog och mark för lokala matupplevelser. Kombinera med möjligheten att på egen hand ta del av naturens skafferi.

 • Jonas och Sanja förklarar allemansrätten
  Foto: OTW

  5. Betona turisters "rätt" till naturen

  Informera om allemansrätten och hur turister kan ta del av skog och mark. Ställ detta i kontrast till många andra länders striktare regler.

  Läs mer om allemansrätten

Tänk på det här när det gäller bildmaterial

Valet av bilder är avgörande för att marknadsföra ditt erbjudande inom naturturism.

– Nyckeln ligger i att kombinera bilder: att visa mångfalden i natur i kombination med kultur. Fånga gärna stämningen i vacker natur genom ljusfenomen som norrsken eller midnattssol eller förmedla avkoppling och vackra vyer, säger Jenny Jonevret på Visit Sweden.

Det är även viktigt att tänka på tillgänglighet och inkludering. För exempelvis en aktör som säljer cykelturer kan det handla om att i bilder visa e-cykel, cykelvagn för barn och bilder på närliggande friluftsmuseum eller andra attraktioner där familjemedlemmar som inte vill eller kan cykla har möjlighet att förgylla sin dag, samtidigt som du fångar stämningen i Sveriges vackra natur.

Mer om hur Visit Sweden jobbar med bilder.