Hoppa till innehåll
En person omgiven av höga träd sitter lutad mot ett, nära en liten sjö eller damm.
Foto: Johan Wennerström/Visit Sweden

Hur kan svensk besöksnäring dra nytta av Visit Swedens kampanj ”Spellbound by Sweden”?

Den 28 september 2022 lanserade Visit Sweden kampanjen ”Spellbound by Sweden”. Med hjälp av magiska krafter och sagoväsen och en specialskriven ljudnovell av författaren John Ajvide Lindqvist vill Visit Sweden öka nyfikenheten och intresset för resmålet Sverige. Kampanjen återlanseras under maj 2023.
Senast uppdaterad:26 maj 2023

Med kampanjen, som ligger lite utanför det som en del kopplar samman med traditionell destinationsmarknadsföring, vill vi utmana så att resmålet Sverige ska sticka ut i bruset från andra resmål. Målet med större kreativa kampanjer av det här slaget, är bland annat att skapa räckvidd i relevanta medier och nå ut brett, attrahera journalister att vilja besöka Sverige och öka söket och Googlandet på resmålet Sverige.

Vad innebär kampanjen?

Med kampanjen ”Spellbound by Sweden” och en fantasifull berättelse om svensk natur och svenska väsen vill Visit Sweden på ett nytt sätt fånga potentiella besökares uppmärksamhet. Till kampanjen har Visit Sweden engagerat den internationellt kände, svenska författaren John Ajvide Lindqvist, som fick sitt genombrott med filmen ”Låt den rätte komma in”. John har skrivit ljudnovellen KILN till kampanjen. Vid lanseringen var novellen geobegränsad så att den endast kunde lyssnas på via Spotify när man befann sig i den svenska naturen. Vid återlanseringen av kampanjen i maj 2023 öppnas novellen upp så att den även går att lyssna på globalt.

Ta del av kampanjen

Spellbound by Sweden – a chilling nature experience for all senses
Envoûté par la Suède – une expérience mystérieuse au cœur de la nature pour captiver vos sens
Verzaubert von Schweden – ein literarisches Naturerlebnis für alle Sinne
Betoverd door Zweden – een huiveringwekkende natuurervaring voor alle zintuigen

Vilka marknader

Kampanjen aktiveras i Tyskland, Storbritannien, Nederländerna, Frankrike och USA.

När pågår kampanjen?

Kampanjen lanserades den 28 september 2022, och återlansering sker under maj 2023.

Hur aktiveras kampanjen?

Kampanjen aktiveras främst genom bearbetning av media men även genom aktivering i sociala kanaler och sponsrat mediesamarbete. Under 2023 bearbetas även internationella researrangörer på temat.

I september 2022 genomfördes en pressresa till Västmanland med journalister från flera olika marknader på kampanjens tema; mystik, sägner och historia. Pressresan innefattade bland annat besök i Sala Silvergruva, skogsbad, utomhusmatlagning vid Fallängetorp och en inblick i kolarbetarnas liv vid Kolarbyn Eco Lodge. Tidigare har internationella journalister varit på pressresa i Värmland och bland annat besökt Naturbyn, Ulvsby herrgård, tagit del av värmländska skrönor och sägner i Gamla Kraftstationen och fått en historisk teaterguidning på Alfred Nobels Björkborn.

Pressresor med journalister från samtliga marknader som omfattas av kampanjen planeras och kommer att genomföras även under 2023 där den första genomfördes i Värmland 14-17 maj.

FAM-trips med researrangörer från samtliga marknaders som omfattas av kampanjen planeras och kommer att genomföras under 2023, bland annat till Sundsvall och Höga Kusten, Malmö och Helsingborg samt till Dalarna.

Hur kan ni dra nytta av detta?

Ta emot journalister och researrangörer på temat

Ta emot internationella journalister på temat. Värmland, Dalarna, Småland och Västmanland har tagit fram spännande program för pressbesök. I Småland erbjuder man uråldriga sagor och sägner i Sagobygden, matlagning djupt inne i Trollskogen (Asa Edible country), boende på Trakt Forest Hotel och Trolska båtturer i John Bauer land. I Dalarna får intresserade journalister vandra i spåren av mytiska legender och spännande geologi, besöka sagolandet Tomteland och veta allt om häxprocesserna i Älvdalen.

Ta emot internationella researrangörer på temat. Flera FAM-trips med researrangörer från samtliga marknader som omfattas av kampanjen planeras och kommer att genomföras under 2023.

Vad vill ni visa upp? Kontakta oss om ni är intresserade av att ta emot press eller researrangörer. För kontaktperson, se längre ner i artikeln.

Inspireras av materialet i kampanjen

Är ni en region eller destination som erbjuder natur- och/eller kulturupplevelser med koppling till mystik, sägner eller historia? Inspireras av material på kampanjsidan för att se vad ni kan lyfta fram i er egen kommunikation.

Kampanjsidan: Spellbound by Sweden – a chilling nature experience for all senses

Pressmeddelande lansering september 2022: Sweden spellbinds travellers with new chilling audio story

Pressmeddelande återlansering maj 2023: Sweden Welcomes Travelers Through Chilling Audio Story By Renowned Author John Ajvide Lindqvist

Exempel på andras lokala PR-vinklar
Visit Värmland

Kontaktperson

För intresse av att ta emot journalister på temat, kontakta Viveca Burkhardt Visit Sweden
För intresse av att ta emot researrangörer på temat, kontakta Christina Steer Visit Sweden