Hoppa till innehåll
Nyhet19 mars 2024

Måltidsupplevelser allt viktigare för ökad turism till Sverige

Intresset för gastronomi och måltidsupplevelser är stort bland de globala resenärer som vill resa till Sverige. Hela 81 procent av världens internationella resenärer vill ta del av det inhemska köket under sin resa, enligt en sammanställning av resetrender som Visit Sweden gjort för 2024.
tina_stafrén-cooking_class-7924
Foto: Tina Stafrén/imagebank.sweden.se

- Måltidskultur och mat är viktigt för de som intresserar sig för att besöka Sverige och måltidsupplevelsen fungerar ofta som en brygga till besökarens upplevelse av kultur och traditioner, säger Visit Swedens vd Susanne Andersson.

Kulinariska upplevelser kommer på tredje plats i Visit Swedens sammanställning av globala trender, med nya affärsmöjligheter för svensk besöksnäring, där både hantverk och historien bakom samt mat kopplat till traditioner ryms.

De internationella resenärerna är intresserade av matens och råvarornas ursprung, hantverket och historien bakom, matkulturarvet samt traditionella måltider.

- Vi på Visit Sweden ser stor potential i att marknadsföra svenska måltidsupplevelser för att öka attraktionen för Sverige som resmål. Med förstärkt koordinering mellan till exempel råvaruproducenter, måltidskreatörer, destinationsutvecklare och företag i turistbranschen skulle marknadsföringen bli ännu tydligare och ännu starkare, säger Susanne.

Den internationella kocktävlingen Bocuse d´Or, där Sverige ofta ligger i topp, är ett exempel på aktivitet som skapar attraktion och intresse för Sverige och svenska måltider, i konkurrens från andra traditionellt sett måltidsstarka länder som exempelvis Italien, Frankrike och Spanien.

Turism är idag en av Sveriges viktigaste exportnäringar, som bidrar lika mycket till svenskt exportvärde som järn- och stål eller pappersindustrin. Turism sysselsätter dessutom många tiotusentals fler personer än stål och pappersindustrierna tillsammans.

Ytterligare måltidstrender som Visit Sweden fångat upp i sin globala trendspaning:

Virtuella måltidsupplevelser på uppgång: 46% av de internationella resenärerna är nyfikna på att testa måltidsupplevelser som på olika sätt förstärks med hjälp av Viritual Reality (VR) eller Augmeted Reality (AR).

Restauranger blir hotell: Måltidsturismen förväntas fortsätta växa och bl a ”foodies” vill kunna planera hela resan kring mat och måltider. Detta öppnar upp för restauranger att addera boende till sitt erbjudande.

Utomhusmatlagning: Ger (kanske framför allt för stadsbor) möjlighet till måltidsupplevelser att dela med familj och vänner.

Om Visit Swedens trendspaning:

Visit Sweden scannar av och sammanställer med jämna mellanrum trender som presenteras av en rad olika aktörer runt om i världen. Det blir då möjligt att se större mönster och återkommande ämnen eller beteenden.

Visit Swedens senaste trendspaning för 2024

Mer pressinformation

Presskontakter hos Visit Sweden

Om Visit Sweden

Pressbilder på personal hos Visit Sweden

Pressbilder för fritt bruk i Sverige

Visa alla nyheter