Hoppa till innehåll
Nyhet12 februari 2024

Rekordintresse för global hållbarhetskongress om turism i Stockholm

Nu riktas världens blickar än en gång mot Sveriges hållbara utveckling. Över 200 personer från 35 länder har rekordtidigt anmält sig till Global Sustainable Tourism Councils (GSTC) globala kongress om hållbar turism, som arrangeras i Stockholm 23-26 april.
Trygg_Sthlm_Heli_2_303
Foto: Kungliga Djurgårdens Intressenter

Enligt arrangören är det rekordmånga anmälda på rekordkort tid, vilket vittnar om ett extra stort intresse för GSTC och Sveriges hållbara utvecklingsarbete inom turism. GSTC hoppas nu att de 400 planerade kongressplatserna ska räcka till alla intresserade.

Sveriges turismbransch ligger i den absoluta framkanten kring hållbar utveckling och har internationellt prisats rikligt för detta genom åren. Den svenska turismbranschen har redan genomgått och genomgår en långtgående "grön omställning", vilket intresserar globalt:

Turism till och i Sverige görs med mer hållbara transportmedel och upplevelser i Sverige genererar endast ett mindre negativt avtryck. Samtidigt bidrar turism till social och ekonomisk tillväxt och att svenska värderingar, seder och bruk – som bygger på långvarig fred, demokrati och rättvisa – sprids över världen tack vare besökare och intresserade.

GSTCs kongress på Kungliga Djurgården i Stockholm, 23-26 april

Den 23-26 april arrangerar Global Sustainable Tourism (GSTC) sin årliga och globala hållbarhetskongress för personer som jobbar med hållbarhetsfrågor inom turismbranschen, eller är nyfikna på hur företag, destinationer eller regioner kan jobba framgångsrikt med hållbarhet.

Under kongressen får deltagarna ta del av föreläsningar, paneldebatter om hur verksamheter kan anpassa sig till att agera klimat- och miljösmart, goda exempel på att engagera besökare, invånare, företag i det lokala samhället samt vad som krävs för att utveckla långsiktiga och innovativa företag.

Denna gång arrangeras GSTCs kongress på Kungliga Djurgården i Stockholm, där Visit Sweden och Tillväxtverket står som värdar i samarbete med Business Region Stockholm och Kungliga Djurgårdens Intressenter som länge arbetat enligt GSTCs kriterier för turism.

Bland talarna finns till exempel Sveriges tidigare statsminister Fredrik Reinfeld som idag bland annat är styrelseordförande för svenska besöksnäringens arbetsgivarorganisation Visita.

Övriga talare kommer från bland annat Sverige, Spanien, Thailand, Finland och Fiji. Bland annat talar Tanzanias Principal Secretary från Ministry of Tourism and Heritage of Zanzibar.

Hela talarlistan hittar du här

Hela programmet för GSTC hittar du här

För att anmäla sig till kongressen

Syftet för Visit Swedens engagemang i kongressen GSTC2024, och arbetet med att få kongressen till Sverige, är ett viktigt led i att öka kunskapen och inspirera svensk turismbransch kring ett mer medvetet resande och på så sätt öka svensk besöksnärings långsiktiga konkurrenskraft, samt skapa uppmärksamhet för det hållbara resmålet Sverige på den internationella arenan.

Mer om kongressen

Samtidigt i Södertälje: Internationella Swedish Workshop för reseaktörer

I samband med GSTC-kongressen i Stockholm, arrangerar Visit Sweden årets upplaga av Swedish Workshop i Södertälje, den 24-25 april.

Swedish Workshop är Visit Swedens största arrangemang för affärsmöten mellan internationella reseaktörer och svenska destinationer och besöksnäringsföretag.

Genom att förlägga arrangemangen samtidigt, skapas en vecka med möjligheter för internationella och svenska reseaktörer att delta på både på GSTC-kongressen och på Swedish Workshop.

Mer om Swedish Workshop 2024

Sverige i framkant för hållbar turism

Internationellt sett, intresserar Sveriges hållbara hållning även inom turism och resande. Sverige har internationellt prisats och uppmärksammats rikligt genom åren.

 • I mer än ett årtionde har Sverige legat bland top-tio i det globala Environmental Performance Index från Columbia University och Yale University för sin exceptionellt rena luft och rena vatten samt låga utsläpp.
 • Sverige är ett land som associeras med tillgängliga naturupplevelser och Sverige är rankad som den mest hållbara destinationen i världen, två år på raken enligt internationella undersökningsföretaget Euromonitor Internationals Sustainability Travel Index.
 • Norra Sverige har blivit en arena för hållbar utveckling och framtidsanda med nya, innovativa företag och hållbarhetssatsningar. Besöksnäringen spelar här en betydande roll i platsutvecklingen för att skapa långsiktigt gynnsamma förutsättningar för ett växande och attraktivt samhälle. Inte enbart för besökare, utan även för att attrahera ny arbetskraft och kunskap till regionen.
 • I Sverige finns ett växande intresse för att arbete enligt GSTCs hållbarhetskriterier och destinationer som tex Järvsö, Västerbotten, Destination Åsnen och Kungliga Djurgården arbetar redan med dem.
 • Redan år 2002 lanserades Svenska Nature’s Best vilket blev en av de första kvalitetsmärkningarna för ekoturism i världen. Nature´s Best har varit en viktig intressent i utvecklingen av GSTC.
 • Göteborg har utsetts till världen mest hållbara destination för sjätte året i rad av Global Destination Sustainability Index (GDSI).
 • Stockholm är en internationell föregångare för globala miljö- och klimatinitiativ. Stockholm har utsetts till världens mest hållbara stad 2022 enligt ekonomi- och hållbarhetstidningen Corporate Knights och är en av Europas klimatsmartaste städer enligt en studie gjord av The Economist Intelligence Unit.
 • Som en viktig del av Stockholm välkomnar Kungliga Djurgården över 15 miljoner besökare varje år. Djurgården arbetar brett för långsiktig hållbarhetsutveckling och redan 2022 tilldelades Kungliga Djurgården som en av två storstadsdestinationer i världen, GSTCs Green Destination Platinum Award för sitt strukturerade arbete med hållbarhet.
 • Redan för 21 år sedan startades Ekoturismprogrammet av Sveriges Rese- och Turistråd (Visit Sweden), LRF, SKL, STF och Nutek (nu Tillväxtverket).
 • Världens första – och andra helt miljöcertifierade flygbolag var svenska: Malmö Aviation som idag är Braathens Regional Airlines (BRA) och svenska charterflygbolaget TUIfly Nordic.
 • Svenska organisationen ECPAT och svenska researrangörer var under 2000-talets början internationella föregångare att motverka sexuell exploatering av barn och barnsexturism, där svenska resebolag, bland annat TUI (som då hetter Fritidsresor) var först i världen att införa en konkret, internationell uppförandekod för hotell med handlingsplaner och utbildning av alla anställda.
 • Världens första flygbolag som erbjöd alla sina flygresenärer biobränsle som tillval för att minska utsläppen, var svenskt: Braathens Regional Airlines (BRA).
 • Tågresandet i Sverige görs endast med el från förnybara källor.
 • I Sverige grundades utveckling för produktion av kommersiellt elflyg, Heart Aerospace år 2018.

Mer pressinformation

Presskontakter och pressbilder

Kort om Visit Sweden

Visit Sweden har det offentliga uppdraget från svenska staten att marknadsföra resmålet Sverige. Visit Sweden är ett statligt aktiebolag med ca 50 anställda runt om i världen. Bolaget är baserat i Stockholm och hade år 2022 en omsättning om ca 159,9 miljoner kronor.

Visa alla nyheter