Hoppa till innehåll
Working together
Foto: Melker Dahlstrand/imagebank.sweden.se
Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling

Få fler utländska gäster med digital närvaro

Digital närvaro är avgörande för att locka internationella måltidsresenärer. Inte minst på engelska. Kanske har ni redan en webbsida, Facebook och Instagram, men ni måste också ge följarna något extra. Denna artikel ger dig tips på hur du kan nå utanför Sveriges gränser med digital kommunikation.
Senast uppdaterad:29 september 2023

Skribent: Maria Niemi

I takt med att internet och sociala medier används allt mer inför resan och för att hitta spännande matupplevelser har digital närvaro blivit allt viktigare. Det gäller att inte bara ha ett flöde i sina sociala kanaler – de måste också ge besökarna något extra för att fler ska följa er.

Måltidsturister kallas en grupp av resenärer som Visit Sweden ringat in. Dessa internationella gäster är i regel är nyfikna, köpstarka och intresserade av att lära sig om svensk kultur och livsstil. De har ett stort matintresse och vill lära sig mer om både platsen och ursprunget till maten.

Det är främst via sociala medier som måltidsturisten får tips och tipsar andra om destinationer och matupplevelser. Därför är digital kommunikation det bästa verktyget för att de ska hitta er.

Vad är egentligen bra digital kommunikation? Och hur får ni upp engagemanget i era kanaler? Här kommer råd från experter på området, några av de senaste trenderna och tips från de som lyckats.

Glöm inte engelskan

Allra viktigast är att alltid ha information på engelska, både på webb och i sociala kanaler. Den som inte kan svenska kommer annars välja bort er.

Ett företag som är bra på det är japanska restaurangen Inua (länk till Instagram) som alltid lägger upp allt innehåll på både japanska och engelska. De har över 63 000 följare på Instagram.

"Lägg alltid ut inlägg på sociala medier med såväl svensk som engelsk text, och se till att översätta er webbplats och texta alla era videoklipp till engelska." Kommunikationsstrategen och resejournalisten Emelie Fågelstedt

Tyskarna är bäst på att leta information innan resan, men också amerikaner, danskar och britter söker mycket på nätet innan de reser iväg, enligt Visit Sweden.

Riktar ni er mot tyskar kan det vara bra att känna till att de inte alltid känner sig bekväma med engelska. Därför är det bra att ha information också på tyska. Det kan även gälla andra språkgrupper.

"Japaner och kineser uppskattar särskilt information på sitt eget språk. De reser ofta via grupper, så då kan det vara bra att skicka översatt material till de som arrangerar gruppresorna. Textat videomaterial är alltid uppskattat." Emelie Fågelstedt som själv bott och jobbat i Japan

Facebook störst

Facebook är fortfarande en av de viktigaste sociala kanalerna, med två miljarder aktiva användare varje månad 2019 enligt Social Pilot. Jobbar ni med event är ”Facebook-evenemang” en stor kanal.

Några som lyckats väl med det är Matnatten som erbjuder besökare att prova åtta krogar på en kväll på olika orter i Sverige. I Jönköping lyckades man få över tusen intresserade i sitt Facebook-evenemang.

"Vi jobbar mycket med innehållet i evenemangen på Facebook och har en storyboard för vad vi ska publicera. Majoriteten av vår trafik kommer via Facebook-evenemangen." Sabine Bjerstedt, projektledare för Matnatten

Matnatten Facebookevenemang

Matnatten har lyckats få över tusen intresserade till Matnatten i Jönköping i sitt Facebook-evenemang.

Det har blivit allt svårare att få räckvidd på Facebook utan att annonsera, men fördelen är att det fortfarande är prisvärt att satsa på annonser. Fler än var fjärde användare som klickat på en annons på Facebook har gjort ett köp, enligt Social Pilot.

Satsa till exempel på riktade annonser på engelska för alla som valt engelska som språk och som gillar er sida samt deras vänner. Eller rikta annonsen mot alla som gillar platsen ni verkar i.

Få spridning genom att twista till det

Allra bäst är att försöka skapa innehåll som är så intressant att andra vill dela det vidare. Några som lyckats med det är arrangörerna av Falafel-VM i Malmö. Med en begränsad budget och på bara åtta veckor fick de internationell uppmärksamhet och över 6 000 besökare, allra mest tack vare digital kommunikation.

"Vi tog något som alla känner till, matfestivaler, och gav det en twist genom att koppla det till falafel som är väldigt lokalt för Malmö. Det var viktigt att göra tävlingen till en festival för att få allmänheten att bli våra ambassadörer. Vi ville att de skulle dela det vidare till sina vänner." Pierre Orsander från ORSANDER/Communications, PR- och kommunikationsansvarig för Falafel-VM

Till exempel gjorde de en kampanj i ett Facebook-evenemang, där alla som bockade i att de kommer på evenemanget fick en falafel.

"Vi gav bort 400 falaflar. Det var väldigt många som checkade in och deras vänner såg det, som också checkade in. Totalt nådde vi över en miljon i räckvidd." Pierre Orsander

Falafelfestivalen Malmö, foto Johan Nordström, Bad Camera Photography

Genom att gå med i evenemanget ”Gratis falafel på Internationella Falafeldagen 12 juni” fick 400 hämta varsin gratis falafel. Foto: Pierre Orsander

Kopplat till evenemanget släppte de pö om pö nyheter om vilka som skulle delta i VM:et eller vilka artister som skulle komma till festivalen. Folk påmindes om evenemanget och det kom ut nyheter i olika medier nästan varje vecka.

"Det gjorde att vi lockade internationella deltagare, från Köpenhamn men också ända från Japan. Vilket i sin tur väckte intresse och vi fick mer media, både här och internationellt." Pierre Orsander

Förutom att det kom helt nya falafelskapare från runt om i världen fick besökarna också testa på helt nya falafelvarianter, till exempel en ekologisk och vegansk falafel gjord på lupin, tillsammans med ett glutenfritt bröd. Juryn bestod av starka personligheter som i sig drog folk.

"Det blev väldigt lyckat. Festivalen blev väldigt hajpad för med tanke på sin faktiska storlek." Pierre Orsander

Det vinnande konceptet var en strategi med stort fokus på sociala kanaler och viral marknadsföring.

"Vi prövade både metoder som vi tidigare kunnat bevisa var effektiva och några nya som vi var trygga med skulle ge en hög konvertering." Pierre Orsander

Se också deras tydliga bildspråk på Instagram-kontot.

Grupper på Facebook växer

Det finns också andra sätt att bygga upp engagemang på lite längre sikt. Ett sätt är att börja aktivera sig i grupper, eftersom användare idag främst använder Facebook för grupper och Messenger. Det finns en rad olika turistgrupper som kan vara bra att gå med i, framför allt för att lyssna och delta i samtal.

"Om man skriver något i en grupp måste man anpassa sig efter gruppens språk och skriva något personligt. Det får inte bli reklamigt." Emelie Fågelstedt

Ni kan också starta en egen grupp på engelska ihop med andra aktörer på platsen ni verkar i, som ger tips till turister vad de kan göra när de kommer dit. Där kan människor från orten berätta mer, kanske i korta videosnuttar som visar hur det är att leva där.

"Det viktiga är att det berättas på ett personligt sätt, så att man bygger upp en känsla för samhället. Det är vad resenärer idag vill ha. Folk gillar genuin och personlig kontakt." Emelie Fågelstedt

Matnatten på Instagram

Matnattens konto på Instagram https://www.instagram.com/matnatten/

Instagram stort inom turism

Instagram har hälften så många aktiva användare, men ändå imponerande två miljarder per månad. Det är en av de främsta sociala kanalerna för turism. Människor älskar att ”instagramma” var de har varit och vad de gjort där. Stories med rörligt material har blivit särskilt stort.

På Instagram gäller det att ha ett genomtänkt bildspråk som hänger ihop. Bilderna är det som fångar uppmärksamheten först. Det har Matnatten upptäckt, då det är deras matbilder och miljöbilder som engagerar mest.

"Vi har fokuserat på tre typer av innehåll: attraktiva matbilder, miljöbilder från Matnatten och bakom kulisserna. Vi uppmuntrar också andra att dela bilder under hashtaggen #matnatten." Sabine Bjerstedt

Lär ut något

Människor vill gärna lära sig mer av att följa ett konto i sociala medier.

"Lägg inte bara ut bilder på exempelvis kantareller, utan berätta också något om kantareller som inte alla vet. Eller visa med video hur man gör olika maträtter för att inspirera i vardagen." säger Emelie Fågelstedt

På Instagram kan det vara bra att satsa på gemensamma hashtaggar för platsen som flera aktörer använder tillsammans. Uppmuntra till exempel besökare att lägga upp bilder i hashtaggen genom att locka med ett pris. Eller gör själva gästinlägg hos kommunens eller turistbyråns konto, som når ut till fler.

"Kockar har blivit lite mer av kändisar idag, influencers fotar sig till exempel gärna med en kändiskock. Så profilera er kock, låt den bli en superhjälte som bidrar till den personliga touchen." Emelie Fågelstedt

Chef in action
Foto: Mikko Nikkinen/imagebank.sweden.se

Profilera er inte bara med maten utan också med er själva. Gör kocken till en superhjälte.

Bli ”instagrammad”

Tänk också på inredningen. I London har man satsat mycket på det, till exempel genom att ha fantastiska ingångar eller snygga lokaler som många vill fota sig i.

"Eller satsa på en galen signaturrätt, som freakshakes till exempel. Många åker till ett ställe bara för att instagramma det." Emelie Fågelstedt

Det finns många mattrender att haka på med redan etablerade hashtags, till exempel smoothie bowls och rainbow cake.

Emelie Fågelstedt tipsar om ett cupcakecafé vars hashtagg blivit populär, samt restaurangen Sketch med en berömd entré som många fotar sig vid.

Emelie Fågelstedt på Sketch

Emelie Fågelstedt tar en after noon tea på Sketch i London och har såklart instagrammat det (privat foto).

Klimatsmart och lokalproducerat

Food & Friends trendrapport för 2020 visar att klimatfrågan kommit högst upp på agendan. Lokalproducerat är stort - gärna restauranger med egna gårdar och barer som bara serverar mat och dryck gjord på lokala råvaror. Också social hållbarhet har blivit viktigt bland unga. Företag förväntas göra gott, till exempel genom att hjälpa flyktingar in i samhället eller hemlösa bort från gatan. En del hotell har profilerat sig genom att erbjuda rum till undersökande journalister och politiska aktivister.

Den stora smaktrenden är asiatiskt på nya sätt. Vi tycker också om bärbar mat eftersom vi äter allt mer på språng, men förpackningarna behöver vara klimatsmarta.

Hälsotrenden fortsätter också och det vegetariska efterfrågas allt mer. Vad gäller kött ser vi en större efterfrågan på mat från djur som saknar naturliga fiender, så kallade invasiva arter.

Ur rapporten Trender inom måltidsturism 2019 på Visit Swedens kunskapsbank kan man läsa att vikten av mat med ett syfte, till exempel vegetarisk och vegansk mat blir allt mer efterfrågat. Mat har blivit något av ”lösningen på alla problem” och förväntas lösa allt från klimatkrisen till hur både hjärna och kropp fungerar.

Webben andra steget i köpprocessen

Idag kommer många gäster från sociala kanaler innan de kommer till er webbplats för att fatta ett beslut. Se till att webbplatsen är anpassad för de som är intresserade av er, alltid med information på engelska om ni vill nå utländska gäster.

Matnatten har anpassat sin webbplats för att vara just det andra steget.

"Där har vi mer informativ text och svar på vanliga frågor. Besökarna kommer oftast från Facebook-evenemangen och det är på webbplatsen de köper biljetterna. Det är där de vill veta mer." Sabine Bjerstedt, projektledare för Matnatten

Matnattens webb

Till skillnad från sociala medie-kanalerna finns det mest text på Matnattens webbplats.

Digitala resetjänster

Förutom de vanliga tjänsterna för matupplevelser där det är viktigt att finnas, som Book a table och Tripadvisor har det kommit uppstickare. Vill ni testa något nytt kan ni haka på dem.

En av dem är Like a local guide som erbjuder turister att få en personlig guide från orten, som tar med en till olika ställen. Se till att ni är ett sådant ställe som en lokalguide tar turisterna till. Och om det ännu inte finns någon ”local” på er ort, se till att engagera några.

Gå ihop med lokala aktörer så har ni snart en aktiv ort. Idag är över 300 platser aktiva på sajten och det blir fler och fler.

Fishing
Foto: Alexander Hall/imagebank.sweden.se

Fiske (eller fishing) är ett vanligt sökord bland turister.

Få nya kunder via sökmotorer

Totalt 67 miljoner resenärer i Europa och USA vill besöka Sverige de närmaste tre åren. Det enligt en undersökning gjord av Visit Sweden, där de tittat på vilka som söker efter Sverige på Google och den kinesiska största sökmotorn Baidu. När resenärer vill ha tips på saker att göra i Sverige söker de framför allt efter skidåkning och norrsken, men de är också intresserade av kryssningar, tätt åtföljt av vandring och fiske.

Om ni erbjuder upplevelser kopplat till fiske finns här en bra möjlighet. Genom att så ofta som möjligt använda er av det populära sökordet ”fiske” eller ”fishing” i ert digitala innehåll, till exempel i rubriker, sociala medie-inlägg och hashtaggar kommer ni hamna högre upp i sökmotorerna och därmed bli hittade av potentiella kunder. Finns ditt företag i områden där man kan se norrsken? Varför inte erbjuda en upplevelse kopplat till det, kanske en middag med norrskensskådning efteråt.

Innehållet måste handla om just det ämnet ni har i rubriken eller i hashtaggen, för annars kommer sökmotorerna snart upptäcka att ni luras och börja prioritera ned er.

Sökmotorerna föredrar varumärken som använder sig av ett och samma begrepp ofta. Och de gillar också sidor som har funnits en lång tid. Därför kan det vara extra viktigt att satsa på den där gamla webbsidan som har legat uppe hur länge som helst. Se till att den är uppdaterad och intressant för kunderna.

Traditionell mat mest eftersökt

Inom matrelaterade sökningar om Sverige ligger traditionella rätter som köttbullar och surströmming högt. Även fika som begrepp ligger i topp. Kladdkaka och lussekatter är i fokus vad gäller desserter och bakverk.

Förutom att lägga upp bilder och information om sådana rätter är det viktigt att inte glömma bort hashtaggen även här. Många hittar er genom att klicka på hashtaggen #meatballs eller #köttbullar eller populära #fika.

Förutom hashtaggen för maträtterna är det viktigt att använda sig av andra mer berättande hashtaggar, till exempel #gastronomy, #swedishfood #nordicfood och #scandinavianfood. Även hashtags som just #traditionalfood, #authenticfood #wildfood och #outdoorcooking kan attrahera målgruppen.

Populära hashtaggar inom mat 2019 är #food, ja till och med #FoodPorn och #yummy.

En rekommendation gällande hashtaggar är att använda en för ert varumärke, till exempel företagsnamnet, och några få men väl beskrivande hashtaggar relaterat till det ni berättar om i ert inlägg. Det är viktigare att nå rätt personer än många. Dessutom kan för många hashtaggar ge ett rörigt och oseriöst intryck.

Trendiga hashtaggar på Instagram

Listan gäller för 2019 och är sammansatt av Social Buddy som har ett gäng tips på hashtaggar för dig som är kock, serverar frukost eller serverar veganskt.

 1. #Food
 2. #FoodPorn
 3. #Yummy
 4. #Foodie
 5. #Delicious
 6. #Dinner
 7. #Breakfast
 8. #Yum
 9. #Lunch
 10. #Homemade
 11. #visitswedenfood

Mer inspiration kring hur man använder hashtaggar finns hos Tourism in Skåne.

Lär dig mer om målgruppen, analys, strategi och digital närvaro

Om måltidsturisten

Målgruppsguide till måltidsresenären (pdf-fil)

Lär känna gästerna med analys

Analys kan låta krångligt och tidsödande, men det finns några enkla grepp ni kan ta till direkt:

- Hör av er till er lokala turistorganisation för att få mer information om vilka som söker sig till orten.
- Använd Instagram för att lära er mer om era potentiella gäster. Se till exempel vilka hashtags som trendar och vilka bilder de gillar att lägga ut.
- Inspireras av hur konkurrenter kommunicerar i sociala medier.
- Facebook har ett bra statistikverktyg som visar varifrån era besökare kommer.
- Koppla webbplatsen till Google Analytics, där kan ni se vilka länder besökarna kommer ifrån och anpassa webben efter de språkgrupperna.

Gratiskurser och mallar

- Visit Swedens e-learning: Kommunicera hållbart
- Googles Digitalakademin har en rad olika gratiskurser på svenska, om allt från analys till hur du strukturerar upp arbetet och tar fram en sociala medie-strategi.
- Influencer Marketing Hub har en bra mall för innehållsstrategi.

Vill du veta mer om hur måltidsintresserade gäster söker digital inspiration inför sin Sverigeresa? Se presentationen Sök- och inspirationskällor:

Att synas digitalt - lärdomar från matkonferensen #TFTSWEDEN 2019

- Oliver Geldner, Taktikon: Vikten av en dver Geldner, Taktikon: Bästa tipsen aMette Helbæk, Stedsans in the Woods: Stedsans in thbr/>
Vill du ha reda på mer statistik gällande social medier?
Social Media Statistics 2020