Hoppa till innehåll
WALLBY_Patrik Svedberg _HIGHRES.jpg
Foto: Patrik Svedberg/imagebank.sweden.se
Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling

Goda exempel på måltidsupplevelser från Småland

Ta del av fyra goda exempel från Småland - alla med fokus på efterfrågade autentiska måltidsupplevelser i kombination med andra intresseområden som till exempel natur, cykling och kultur.
Senast uppdaterad:20 mars 2022

En regional helhetsupplevelse där alla är lokala guider

Smålands Turism har man jobbat i ett regionalt nätverk för att utveckla efterfrågade autentiska måltidsupplevelser. Här satsar man på att lyfta fram de kvalitéer som kommer med lokalt producerad mat och dryck, tillsammans med personerna bakom smakerna, traditionerna och landskapet runtomkring. Målet är att resenärerna ska kunna bli en del av helhetsupplevelsen.

”Satsningen har lett till en ökad förståelse för personerna som gör måltidsupplevelserna. Alla, inte bara kockar, bidrar till att tillgängliggöra och underlätta för gäster att konsumera lokalt och att förstå platsen”, berättar Anna Hegethorn, projektledare Smålands Turism AB.

Några exempel på måltidsupplevelser från Småland:

Örjan Karlsson_DSC9481.jpg
Foto: Örjan Karlsson

Cykla i Småland
Cykla i Småland är ett utmärkt exempel på hur man skapat en kombinationsupplevelse mellan kultur, natur och mat. Här kombineras Astrid Lindgrens historieskatt med lokala autentiska måltidsupplevelser. Paketeringen består av cykelturer genom filmlandskapet där man längs vägen ”smakar på Småland” genom producentbesök, berättarstopp och provningar.

Bauergarden_190609_FOTOGRAF EMMA IVARSSON-1 (1).jpg
Foto: Emma Ivarsson

Råvaror från en trolsk skog
Bauergården tar fasta på sitt arv och sin plats. Här, i dessa skogar hittade konstnären John Bauer sin inspiration. Denna lugnande atmosfär får rama in den kända Bauerskogen och måltidsupplevelserna. Här erbjuds ”Bauermenyn” med “inslag av mystisk rök, skogens vilt och småländsk tradition” eller möjligheten för gästen att själv tillaga en trerättersmeny på lokala råvaror över öppen eld. Gästen kan här under flera dagar lära känna området, dess berättelser och dess smaker. Till fots eller från en cykelsadel.

WALLBY_Patrik Svedberg _HIGHRES.jpg
Foto: Patrik Svedberg/imagebank.sweden.se

Fånga och ät kräftor på Wallby Säteri
Här bäddas lärandet in i naturupplevelse och tradition. Allt krönt av den kulinariska magin i att få äta egenfångade kräftor serverade med traditionella och lokala tillbehör och drycker.

Flattinge-gardscafe-1.jpg
Foto: Emma Ivarsson

Gör egen saft och njut av picknick på säsongens råvaror på Flättinge gård
På familjegården Flättinge erbjuds gästerna lärandeupplevelser som handlar om gårdens traditioner, mathantverk och säsongens råvaror. Här får man lära sig att göra egen saft på hyperlokala bär och frukter som gästen sedan kan ta med sig hem. Här finns mycket av det som förknippas med Sverige, paketerat i en upplevelse som är autentisk, interaktiv, skänker kunskap och innehåller lokala råvaror.