Hoppa till innehåll
tina_stafrén-crayfish_party-7203 (2).jpg
Foto: Tina Stafrén/imagebank.sweden.se
Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling

Måltidsresenärerna i korthet

Mat och dryck blir allt viktigare för resenärer och enligt World Food Travel Association ökar intresset för mat och dryck globalt. Siffror från 2020 pekar på att 53 procent av alla resenärer är kulinariska resenärer det vill säga måltidsresenärer. Dessa resenärer har en enorm potential, men vilka är de?
Senast uppdaterad:17 januari 2022

Visit Sweden gör återkommande analyser och undersökningar för att vara uppdaterade om det aktuella läget på våra prioriterade marknader Storbritannien, Tyskland och USA. Sedan 2005 har vi regelbundet genomfört målgruppsanalyser för att samla kunskap om Den globala resenären – en resenär med stort Sverigeintresse.

Inom Visit Swedens Exportprogram för måltidsturism* har vi valt att fokusera på en grupp bland De globala resenärerna som tycker att mat är extra viktigt – och till och avgörande för vart de väljer att resa. Dessa internationella resenärer har vi valt att kalla Matintresserade nyfikna upptäckare. De är i regel nyfikna, köpstarka, intresserade av att lära sig om svensk kultur och livsstil. Samtidigt som de vill njuta av god mat och dryck vill de lära sig om platsen och ursprunget till maten.

2020 genomförde Visit Sweden även en mindre, kompletterande målgruppsanalys på svenska resenärer med stort matintresse. Denna målgrupp har vi valt att kalla Matintresserade vardagssmitande livsnjutare.

I den här guiden kallar vi de båda målgrupperna tillsammans för Måltidsresenärerna. Vill du veta mer, ta del av fördjupningen nedan.