Hoppa till innehåll
tina_stafrén-cooking_by_the_sea-7116-7.jpg
Foto: Tina Stafrén/imagebank.sweden.se
Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling

Omvärlden och trender inom måltidsturism

Vår trendrapport Måltidstrender 2020 visar att intresset ökat för det Sverige har att erbjuda i form av natur, hållbarhet och hälsosam mat och dryck. Läs mer om fem olika aktuella trendområden i korthet nedan och ladda hem hela trendrapporten via länken längst ner på sidan.
Senast uppdaterad:17 januari 2022

Om vi har koll på vår omvärld, vad som är aktuellt just nu och vad som förutspås hända, kan vi anpassa vårt erbjudande efter det. En trend kan beskrivas som en utvecklingsriktning. Hur länge den håller i sig är svårt att förutspå men stora förändringar i vår omvärld brukar vara en indikation på att trender kommer att förändras.

Pandemin visade oss att det finns yttre faktorer vi inte kan kontrollera men som påverkar oss på många sätt. Att vara innovativ, ställa om och skapa nya trygga upplevelser blev ett överlevnadskrav för många och resulterade samtidigt i nya trender. Det här är vad som är i ropet just nu.

Food trucks
Foto: Simon Paulin/imagebank.sweden.se

Avslappnad och platsoberoende måltidsupplevelse: Ingen har väl missat food trucks, pop up-restauranger och andra unika upplevelser som bara erbjuds ”här och nu”.
Våga experimentera med nya koncept och platser. Unika måltidsupplevelser intresserar resenärer som upplever att de får uppleva något exklusivt värt att berätta vidare för andra.

anna_hållams-outdoor_cooking-7308-7.jpg
Foto: Anna Hållams/imagebank.sweden.se

Smak för det lokala: Intresset är stort för det hyperlokala. I jakten på den autentiska smaker har lokala drycker fått en rejäl skjuts. Att få vara medskapare och till exempel på laga mat i naturen tillsammans med en kock, är en trend som håller i sig.
Vilka hyperlokala produkter har du i dina erbjudanden? Kan du skapa måltidsupplevelser där gästen är medskapare? Berättar du historien bakom dina lokala produkter? Vem har bakat brödet, vem har gjort saften osv.

Lokala drycker populärt

I jakten på den autentiska smaken har lokala drycker fått en rejäl skjuts. Över 70% av de kulinariska resenärerna dricker lokalt öl och vin på åtminstone hälften av sina resor.

Källa: Stone, M.J. & Migacz, S (2020). 2020 Food Travel Monitor. World Food Travel Association

Ta del av vår artikel "Svensk dryck gör måltiden komplett".
tina_stafrén-the_edible_country-7484-7.jpg
Foto: Tina Stafrén/imagebank.sweden.se

Den nya tryggheten: Klimatförändringar, pandemi och lågkonjunktur. Behovet av trygga och hållbara upplevelser ökar. Att vara närmare naturen, i mer luftiga miljöer och ta del av upplevelser som tar hänsyn till miljön är bara några exempel på vad vi lockas av.
Utveckla naturnära måltidsupplevelser och berätta för din gäst hur ni jobbar hållbart och hur ni skapar en trygg miljö.

tina_stafrén-preparing_raw_food-6330-7.jpg
Foto: Tina Stafrén/imagebank.sweden.se

Vi är vad och hur vi äter: Identitet och status skapas genom mat och hälsa. Alkoholfria drycker, vegansk kost och mat med mindre socker är viktigt för många. Trenden drivs av tre huvudsakliga faktorer: miljön, den egna hälsan, och välfärden för djur.
Erbjud något för alla! Enligt World Food Travel Association äter 64% i världen specialkost.

carolina_romare-crayfish_party-3060-7.jpg
Foto: Carolina Romare/imagebank.sweden.se

Digitala upplevelser: Att vara digital ger innebär att du kan bredda ditt utbud och interagera med din målgrupp på ett helt annat sätt. Du kan till exempel erbjuda produkter, utbildning, livesändningar. Helt oberoende av tid och plats.
Facebook, Instagram och Youtube är befintliga plattformar där du redan nu kan prova dig fram.

Förväntad utveckling mot 2030
Intresset för det lokala som resmål och måltidsupplevelser kommer fortsätta vara starkt.