Hoppa till innehåll
Paul-Svensson-©Hakan-Gustafsson.jpg
Foto: Tove Gustafsson
Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling

Paul Svensson - Att möta den medvetna måltidsresenären

Hör Paul Svensson, kock och entreprenör berätta om bland annat arbetet med att möta den internationella måltidsturisten på Fotografiska i Stockholm. Film från livestreamingen under årets största konferens inom måltidsturism Tomorrow’s Food Travel 2021, 10/11 (22 min).
Senast uppdaterad:18 januari 2022

Paul Svensson, Fotografiska i Stockholm mm. En av Sveriges stjärnkockar som med ett glödande engagemang för grön matfilosofi, och ett zero waste-förhållningssätt blivit en stor inspirationskälla för andra i branschen. 2017 fick restaurangen på Fotografiska utmärkelsen ”Världens bästa museirestaurang”. De har ca 500 000 besökare i huset varje år.

00:55 Paul berättar om sin baby ”Fotografiska” - ett av de största lagarbetena Paul varit med om – ett lagarbete som bestod av Per och Janne (Fotografiska), duktiga både inom marknadsföring och entreprenörskap. Paul berättar vidare att från början visste man inte hur välbesökt Fotografiska skulle bli. Ambitionen var att skapa en modern kulturscen som inte blir omodern, som håller i 100 år. Premissen blev från början att skapa något riktigt hållbart, hela vägen. En riktig mötesplats där människor vill hänga och bara vara.

Snabbt fick de 500 000 följare på Facebook, idag 1 miljon och över hela världen. En helg kan ca 8000 personer gå genom byggnaden och frågan var från början hur möter man så många människor? Och dessutom när målgruppen är "Alla". För att få fokus framåt landade man i att skapa en målgruppspersona dvs en träffperson, det blev Alice 35, vad vill hon ha?

05:35 Det viktigaste enligt Paul var att alla i huset skulle känna sig inkluderande. Och att det ”gröna” som bas på menyn är något som tilltalar många och att det är inte förrän man adderar kött som det kan bli exkluderande. Därav valet att utgå från det gröna och där man kan addera kött om man själv vill.

09:49 Paul berättar om målet att vara klimatpositiva 2023, ingen hade en aning om hur det skulle gå till men strategin blev att jobba med små delmål hela tiden, vilket skapade en ständig rörelse och utveckling framåt. De började tidigt mäta verksamheten, vilken typ av klimatavtryck hela huset bidrog till. Syftet var att engagera hela teamet - att inkludera alla personer - i alla delar under hela resan.

11:10 Paul berättar om utställningsdelen ”Fotografiska for life” – ett sätt att engagera och medvetandegöra även besökarna som kom från hela världen.

11:56 Att skapa ambassadörer var en väldigt viktig mission enligt Paul - alla som jobbar i huset kommer någon gång att gå vidare och då kommer de att ta med sig andan från Fotografiska till nästa verksamhet. Ett ”onboarding” dokument på 15 sidor som speglar hela verksamheten är något som alla som börjar på Fotografiska (runtom i världen) får ta del av.

15:00 Enligt Paul har marknad och partners varit en viktig del i arbetet, en viktig resa för alla inblandade. Och alla marknadsaktiviteter som t ex när besökare fick berätta om sina upplevelser på Fotografiska och som sedan lyftes i reklamkampanjer (t ex Reinfeldt) har gett goda resultat för att gästen speglar det ofta bättre än vad man gör internt.

16:15 Under åren har varumärket nått ut genom många kanaler och med stark trafik. Entrén – första och sista besöket av en verksamhet är en viktig del.

17:40 Fotografiska har ingen hållbarhetschef utan det ”rinner i blodet”. ”You have to be the bacon” det är något som varit och är en av de viktigaste delarna i Fotografiskas resa, säger Paul .

16:25 Moderator Lovisa Madås frågar Paul om trender och Paul berättar att när något är värdegrundsbaserat som t ex det lokala – så är det alltid på tapeten.

"Att ta en råvara så nära som möjligt inte bara för att den är närproducerad utan för att den är näringstätare, den bygger politiskt en självförsörjningsgrad och stärker oss som destination och besöksmål. Vi serverar mat som smakar mer än någon annanstans i världen.”

19:54 Lovisa frågar efter tips till aktörer som inte sitter på samma stora budget som Fotografiska. Paul svarar att själv förstå och dela med sig av sin värdegrund och filosofi, att göra sitt grundarbete, det är en framgångsnyckel.

21:09 Arbetet med att bli klimatpositiva 2023 går framåt men Fotografiska är inte i mål ännu enligt Paul. En stor fråga just nu är hur Fotografiska tillsammans med sina besökare kan hjälpas åt för att nå målet.

21:55 Vilken svensk råvara är intressantast just nu enligt Paul? Paul svarar att det är kålrot, för att det handlar om att ta en råvara som har något att berätta i sig själv som just kålrot - den enda rova som är riktigt svensk.