Hoppa till innehåll
folio-archipelago_by_night-3122-7.jpg
Foto: Patrik Svedberg/imagebank.sweden.se
Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling

Potentialen inom turism och måltidsturism

Turismen är en viktig inkomstkälla för Sverige och svenska företag. Den skapar många arbetstillfällen runt om i landet, bidrar till välfärden i samhället, öppnar upp för kulturella utbyten och förståelse över gränser.
Senast uppdaterad:3 januari 2023

Bo, äta, göra!

År 2019 registrerades 67 miljoner gästnätter på de kommersiella boendeanläggningarna i Sverige, varav 17,5 miljoner var utländska. Samma år var även den totala turismkonsumtionen 306 miljarder, en ökning med 5 miljarder kronor från föregående år. Av dessa spenderades 206 miljarder av svenska turister och 100 miljarder av internationella turister.

10,2 miljarder kronor spenderades på restauranger av internationella turister 2019

Turister ska inte bara bo när de besöker Sverige, de vill också smaka på Sverige det vill säga både äta och dricka under sitt besök. 2019 uppgick utländska turisters restaurangkonsumtion i Sverige till 10,2 miljarder kronor där tillväxttakten mellan 2017 och 2019 var fem procent per år.

Källa: Turisträkenskaperna, Inkvarteringsstatistik, Tillväxtverket/SCB

Matens dragningskraft

Det finns ett intresse för Sverige och de kulinariska måltidsupplevelser vi kan erbjuda. När det gäller mat och dryck så har ryktet om svensk gastronomi spridit sig långt bortom våra egna landsgränser och lockat hit nyfikna gäster från när och fjärran.

Enligt Visit Swedens målgruppsanalyser mellan 2009 och 2018 har uppfattningen att Sverige erbjuder ”Kulinariska upplevelser med fokus på att uppleva god mat, dryck eller restaurangmiljöer” ökat från sex till sjutton procent på åtta år.

Ungefär hälften av de globala resenärerna på våra marknader* säger att god mat och dryck är en mycket viktig eller avgörande anledning om de skulle resa till Sverige.

Att fortsätta utveckla den starka bilden av Sverige som måltidsdestination kommer sannolikt att öka turismen och intäkterna till besöksnäringen samt bidra till sysselsättning i hela landet.

*Den globala resenären med Sverigeintresse på 3 prioriterade marknader Storbritannien, Usa och Tyskland, Målgruppsanalys 2021, Visit Sweden/Mindshare och Visit Sweden Brand Tracking 2021