Hoppa till innehåll
Swedish fika
Foto: Tina Stafrén/imagebank.sweden.se
Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling

Sökordsoptimera din blogg, hemsida och sociala medier

Information är färskvara och sökordsoptimering (SEO) är nyckeln till att hamna högt upp i sökningar. Därför är det viktigt att regelbundet se över din blogg eller hemsida och hålla innehållet aktuellt. Det kan gälla allt från vad du erbjuder till vart du befinner dig och att skapa relevanta inlägg som efterfrågas av dina besökare.
Senast uppdaterad:22 mars 2023

Sökmotorer letar efter träffar som bäst matchar vad den som söker skriver. För att göra detta kollar tjänster som Google på olika kriterier och använder avancerade algoritmer för att ranka sökresultat efter vad som verkar mest passande. Du vill alltså tänka igenom vad du tror dina potentiella besökare söker på och matcha det i innehållet på din hemsida.

Tips för att lyckas med SEO på din hemsida

  • Var aktiv på Google My Profile, f.d. Google My Business. Uppdatera vad du erbjuder, vart besökarna kan hitta just dig, samt öppettider med presentativa bilder.
  • Huvudrubriken, alltså själva namnet, på din hemsida är viktig. Den bör innehålla både namnet på företaget eller varumärket samt nyckelord och ortsnamnet, exempelvis: ”Majas Café – traditional Swedish fika in Leksand”.
  • Se till att ha med nyckelordet eller frasen även i den första textparagrafen på förstasidan. Det bör finnas minst 300 ord i skriven text på förstasidan.
  • Länkar stärker rankingen hos sökmotorer. Att bli länkad i medier eller från bloggar är jättebra! Ett bra knep är att gå ihop flera lokala företag och hjälpas åt.
  • Uppdaterat innehåll premieras av sökmotorer, så se till att uppdatera hemsidan regelbundet. Att ha en blogg eller ett nyhetsflöde på hemsidan är ett enkelt sätt att göra detta.
  • Förstärk din SEO med köpt annonsering på Google om du har möjlighet. Google Ads annonserna är de sökresultat som syns överst eller längst ner på sidan när du skriver in ett sökord. Till skillnad från det organiska sökresultatet kan du alltså betala för att synas på olika sökord och söktermer men du betalar endast när någon klickar på din annons vilket gör det möjligt för dig att prova dig fram till vilka alternativ som ger mest ”klick”.
  • Olika sociala medieplattformar börjar likna mer och mer sökmotorer, då besökarna kan söka direkt på ex Instagram efter en lokal produkt eller tjänst. Uppdatera din profils beskrivning och använd relevanta sökord i dina inlägg, glöm inte lägga till en alt text beskrivning på dina bilder.

Tips:

Om du använder ett bloggverktyg finns många så kallade plug-ins som hjälper dig med sökoptimeringen. T.ex. Yoast SEO för Wordpress.

Under Digital Strategi hittar du mer information kring hur du når ut.