Hoppa till innehåll
tina_axelsson-outdoor_restaurant-7374 (1).jpg
Foto: Tina Axelsson/imagebank.sweden.se
Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling

#TFTSWEDEN DIGITAL #3, 2021

Visit Sweden lanserade under hösten 2020 en digital serie för att fortsätta samla och sprida kunskaper inom måltidsturism.
Senast uppdaterad:3 januari 2023

Lär dig möta den medvetna måltidsresenären!

Morgondagens internationella måltidsresenär lägger stor vikt vid hållbara val, naturliga och hälsosamma upplevelser samt växtbaserade alternativ vid matbordet. I detta avsnitt av #TFTSWEDEN DIGITAL diskuterar vi hur i besöksnäringen på ett konkret sätt kan möta dessa förväntningar i sina upplevelseerbjudanden.

Uppfattningen om svenskarna som ett välmående folk gör att den medvetna måltidsresenären förväntar sig måltidsupplevelser som innehåller naturnära, hållbara ingredienser samt lokala råvaror. Även ett bra utbud av växtbaserade mat finns med på listan. Till exempel associerar internationella måltidsresenärer Sverige på första plats relaterat till ”hälsosam mat och dryck” och ”bra vegansk mat” samt ”ekologisk mat” enligt en undersökning* Visit Sweden låtit genomföra i Tyskland, Storbritannien och USA.

Missa inte en kort spaning från Visit Sweden samt massor av inspiration och konkreta tips från fyra aktörer som alla är goda exempel på hur man kan möta den medvetna resenärens höga förväntningar.

Medverkande:
Joel Lindqvist – Mat- och chokladstudion
Niki Sjölund - Växthuset
Ulrika Krynitz - Urnatur
Johan Backéus och Birgit Malmcrona – Restaurang Naturaj

*Källa: Kvantitativ analys av målgruppen 2020, Visit Sweden/Lynxeye,baserad på De matintresserade nyfikna upptäckarnas syn.

Teaserfilm på 1 minut

Lång version ca 1 h

Mer om de medverkande:

Joel Lindqvist – Mat och chokladstudion (Malmö)
Joel Lindqvist har gått ifrån att vara en av Sveriges mest kända konditorer - i och med vinsten i TV-programmet “Dessertmästarna” 2014 - till att bli en av Malmös mest tongivande matinnovatörer. Med en kombination av nytänk, ekologiska råvaror och nyfikenhet har han även kommit 3:a i Årets Konditor 2017 samt kommit på 11:e plats i Konditorernas Konditor 2017.

Med en bakgrund på Köpenhamnskrogen No 2 och Pastry chef på Malmö Lives restauranger Kitchen & Table och Eatery Social Taqueria startade han Mat- & Chokladstudion 2016. Här vill Joel skapa en yta där matglädje och kreativitet ska kunna frodas samtidigt. Som ett kulinariskt The Factory helt utan begränsningar. Och med mat och desserter gjorda på lokala, närproducerade råvaror från små producenter.

Niki Sjölund – Växthuset (Stockholm)
Restaurang Växthuset ligger under Skanstullsbron på Södermalm i Stockholm. Här brinner man för att ta växtbaserad mat till nya höjder. Menyn är styrd av de råvaror som är ”bäst just nu” och köksteamet samarbetar med leverantörer som brinner för sin produkt och sätter kvaliteten i fokus. Med ambitionen att vara så vänliga mot naturen som möjligt rör sig den växtbaserade menyn alltid efter säsongerna.

Växthuset strävar efter att all dryck ska vara hantverksmässigt framställd med fokus på naturvin och alkoholfria dryckesupplevelser. Alla viner är biodynamiskt framställda och uteslutande europeiska och de samarbetar aktivt med ett fåtal utvalda importörer som lägger sin tid och själ i att hitta de bästa naturliga vinerna.

Ulrika Krynitz – Urnatur (Sjögetorp, Östergötland)
Vi tror att det finns en enorm längtan efter det ursprungliga och jordnära. Därför är vi måna om att se helheten, det ska också finnas en tanke, en berättelse kring det Urnatur skapar. Vare sig det är ett hus, en måltid eller en upplevelse…"

Urnatur är ett familjeföretag som utgår ifrån gården Sjögetorp i Småland. Naturen och människans relation till naturen är den röda tråden i Urnaturs verksamhet och förutom skötseln av den egna gården med uppfödning av pälsfår driver Ulrika Skogseremitage, en genuin mötesplats och retreat för alla som vill få en härlig upplevelse av svensk natur och ursprunglighet. Här erbjuds möjligheter till konferenser, aktiviteter och events där gästen lagar sin egen mat med gårdens lokala ingredienser på ett utekök mitt i skogen. En naturlig matupplevelse utöver det vanliga.

Johan Backéus och Birgit Malmcrona – Restaurang Naturaj (Sundsvall)
Efter 10 år av arbete på välkända krogar i Stockholm och bland annat en årets kock-seger för Johan ville Birgit Malmcrona och Johan Backéus flytta till lugnet i naturen och närheten till det som växer där. Flytten gick till Johans hemort Sundsvall där drömmen om en plats likt ett andra vardagsrum, där nordiska och japanska smaker får mötas på deras vis, blev sann.

I maträtterna som serveras på Naturaj avspeglas naturen som omger staden, den norrländska naturen och råvarorna tas tillvara på det sätt man gjorde förr - det vill säga att inte bara de mest ädla detaljerna tas om hand - utan precis allt.

TFT3 2021 huvud.jpg

Sammanfattning

00:00-03:58 FILMVISNING - Trailer Plant based by Sweden och avsnitt Växthuset. Ta del av fördjupande artikel och recept här.

03:58-05:32 Moderator Frida Berglund, Måltidsturismprogrammet, Visit Sweden. Hur kan vi,genom måltidsupplevelser nu och i framtiden, möta den alltmer medvetna resenären?

05:32-08:30 Presentation från Visit Sweden.

Slide 1
Vi vet genom insikter och analyser att de internationella måltidsintresserade resenärerna associerar Sverige med hållbarhet, natur, hälsa och växtbaserad mat och dryck. Enligt en undersökning vi gjort tar Sverige tom första plats inom positionen hälsosam mat och dryck.

Hållbarhet, natur och hälsa är också hörnstenarna i hur Visit Sweden arbetar för att positionera Sverige som en kulinarisk destination, baserat på vad resenären förväntar sig att uppleva i Sverige, och inom de områden vi har störst chans att utmärka oss på internationellt.

Slide 2
Den generella uppfattningen om svenskarna som ett välmående folk gör att den medvetna måltidsresenären förväntar sig hälsosamma och naturliga erbjudanden under sitt Sverigebesök, i form av lokala råvaror och naturnära och hållbara ingredienser.

Och när världen så småningom börjar att öppna upp sig efter pandemin pekar mkt på att dessa parametrar kommer bli än viktigare när det kommer till den internationella resenärens val av destination och måltidsupplevelse.

Vi ser i undersökningar att Sverige ses som ett innovativt land där omtanken om miljön bidrar till kreativitet som avspeglas i vår matkultur. Och den medvetna resenären vill inspireras till att tänka i nya banor.

Slide 3
Hur vi som aktörer inom besöksnäringen möter dessa förväntningar handlar mycket om paketeringen av dessa måltidsupplevelser men även om kommunikation före, under och efter besöket. Var kommer råvarorna ifrån och hur pratar vi om dem? Och vad erbjuder vi de gäster som vill ha hälsosamma, växtbaserade eller alkoholfria alternativ?

Slide 4
I Visit Swedens programserie Plant based by Sweden har vi tillsammans med influencern och matprofilen Therese Elgquist besökt aktörer runt om i Sverige som tagit sig an just det växtbaserade utbudet på ett hållbart och nytänkande sätt. Här vill lyfta betydelsen av att erbjuda likvärdiga måltidsupplevelser för de resenärer som väljer att äta växtbaserat.

Serien skapades för att inspirera, motivera och helt enkelt för att göra det lite enklare för er som vill utveckla just den växtbaserade delen i ert måltidskoncept. Mer om Plant based by Sweden hittar ni på vår kunskapsbank Måltid.

Träffa våra medverkande aktörer!
Vi kommer idag att få lyssna till fyra företagare på olika platser i landet som på konkreta sätt lyckats paketera måltidsupplevelser på ett modernt och attraktivt sätt som speglar den medvetna resenärens bild av Sverige som hållbart, naturligt och hälsosamt. Och vi hoppas att ni skall bli inspirerade och motiverade i ert eget arbete framöver.

08:31-16:48 GÄST - Niki Sjölund, Växthuset. Ta del av en fördjupande artikel och recept här.

17:32-20:55 FILMVISNING - Avsnitt Mat- och chokladstudion.

20:57-33:49 GÄST - Joel Lindkvist, Mat- och chokladstudion. Ta del av en fördjupande artikel och recept här.

33:59-43:08 GÄST - Ulrika Krynitz, Urnatur.

43:10-54:55 GÄST - Johan Backéus och Birgit Malmcrona – Restaurang Naturaj. Ta del av en fördjupande artikel och recept här.

54:57-01:04 FRÅGOR TILL ALLA