Hoppa till innehåll

Webbinarium: Trender inom måltidsturism

Här går vi igenom de största trenderna inom måltidsturism som kommer påverka besöksnäringen under 2019 och framöver. Webbinariet utgår från rapporten "Trender inom måltidsturism 2019".
Senast uppdaterad:8 april 2020

Längd: 1.00.28

Lyssna på Edward Boethius från United Minds som tillsammans med Visit Sweden tagit fram denna presentation. Vi går igenom fyra områden:

1. Mat med ett syfte (03:27)
Implikationer: Hållbar turism, social hållbarhet, möjliggör hållbara upplevelser och vegomat.
Om mat som klimatbov , ifrågasättandet av turism, om hållbar matturism, 87% vill resa hållbart, 41% efterfrågar lokal mat, hållbart resande efterfrågas och utbudet anpassas därefter, hållbara food tours i Köpenhamn, social hållbarhet: att stödja positiv utveckling i samhället man besöker. Besöksnäringen hjälper till med utvecklingen genom att stödja lokalsamhället till exempel genom att köpa lokalt mathantverk till restauranger. I Sverige blir vi bättre på att främja bilden av gastronomiskt förknippade kvinnor.

”Mat är den tydligaste identitetsmarkören för unga just nu. Värdeord som är associerade med att vara vegetarian är så pass centrala för många unga att man upplever sig vara vegetarian utan att de facto vara det.”

Nya olika veganska aktiviteter poppar upp i världens storstäder så som vegan nights (Storbritannien), vegan walkabouts (Paris), en reseguide för veganer HappyCow. Det nya ”animaliska” kan var labbodlat kött, fisk och skaldjur.

2. Funktionell hälsa (vid 18:00 min)
Implikationer: Hälsa är överallt, funktionsätande och lagomhälsa.
Hälsa, vår tids främsta statusmarkör. ”…Food, tourism and health could really be a possible synergy.”. Mat är kultur och kontroll, inte bara något man äter. Man identifierar sig allt mer med en tribe som är som en själv. Genom hälsoval blir man en del av en större gemenskap. Matlagning från grunden kan vara viktigt för människor som vill få kontroll över sin hälsa.

Matens nya funktion för Millenials och Gen Z, varje tugga ska ge någonting till exempel: Mind (mat som maximerar mental prestation), Mood (mat för att styra humöret), Beauty (mat som skönhetskomponent), Body (mat som boostar fysisk hälsa).

Mat som lösningen på alla problem. 40% av svenskarna är stressade över att de inte är tillräckligt hälsosamma. Vad blir motreaktionen? Crappy Dinner Parties är ett exempel. Kan ”lagom” från Sverige bli nästa stora internationella hälsotrend?

3. Autentiska upplevelser (vid 26:50 min)
Implikationer: Story-telling, äkta upplevelser, autentiskt utökas, guidat är ok.

I en stressig tid vill människor ta del av autentiska upplevelser som skapar minnen för livet. Nya måltidsmönster för familjer skapar nya beteenden kring hur man äter tillsammans. Enligt Google vill människor lära och skapa tillsammans. En social manifestation där man ses över maten.

Avslappnat och family style på restaurangen: Man delar bord och mat med andra gäster, man skapar matupplevelser för hundar, bartendern slopas och värdar hjälper dig istället att blanda drinkar i ”hemma hos” anda och man skapar restauranger för singlar.

En stor utveckling inom mat och restaurang är:
Fast casual (finare snabbmatsställen till exempel korv och bubbel)
Fast fine casual (bakfickor till de finare restaurangerna med mer snabbmatsfokus)
Flex casual (ställen som byter skepnad under dagen)
Liberalare regler, till exempel fusionköket blir mer avslappnat, ölmärke öppnar till exempel hotell som fokuserar på en helhets-ölupplevelse och mer underhållning på restauranger i form av magiker eller medium som piggar upp upplevelsen.

En annan viktig del är det lokala ätandet och upplevelsen. Den blir bara viktigare för resenärer. Det är en 57% ökning av bokningar för matlagningskurser och food tours 2017 enligt Trip Advisor. Några exempel är upplevelser från Jokkmokks vilda skafferi, en bondgård från 1500-talet där du kan lära dig mer om mat och dryck i olika historiska rum, culinary backstreets där man går på tur med lokalbefolkningen och får se bakgatornas restauranger.

Kurerade matresor och media som skräddarsydd resebyrå är något som växer över hela världen. Det kan vara kockar och resejournalister till exempel.

4. En digital verklighet (vid 41:18 min)
Implikationer: Förstärk och förbättra upplevelsen, det visuella är avgörande, digitalt och naturligt, personalisering.

Det digitala är viktigt för besöksnäringens framtid. Det blir allt vanligare att man bokar resor via mobilen. 59,5 miljoner människor förväntas ha bärbar teknik, ”wearables”, år 2021. Man kan till exempel ha Apple Watch på serveringspersonal som kan kommunicera till varandra, man kan få koll på gästerna via plattformar som Resy där man kan lägga in sin profil, sina allergier och sina favoritviner.

På helt nya sätt kan man nu presentera mat på olika sätt digitalt så att man vet vad man får som gäst. AR & VR förstärker upplevelser till exempel 3D rätter på menyn, VR-360-resor till Island eller använda telefonen som historieberättare via QR koder. VR utvecklar även personal genom att ha utbildningar via VR. Flygupplevelsen kan bli roligare genom att ge resenären upplevelser av destinationen redan på flygplanet.

Det visuella blir av större vikt när man kommunicerar med den yngre generationen. Gen Z har YouTube som den primära sökmotorn. I Japan har man tagit fram en virtuell influencer som ger en tips på YouTube, på Airbnb kan man skapa filmer med musik för att kunna dela sitt boende med andra resenärer.

Blockchain revolutionerar transparens för mat och resor. Sättet att lagra informationen skapar mindre matsvinn inom livsmedelsindustrin, ökar spårbarhet och underlättar identitetskontroller.

Appar gör det lättare att hitta mat både i naturen och på landsbygden till exempel appar som visar bönder i närheten och som erbjuder sina produkter eller upplevelser på landsbygden i en virtuell butik.

Robotrestauranger börjar komma i form av färska sallader där det annars kan vara svårt att servera den typen av mat eller robotar som billigt och effektivt skapar perfekta hamburgare.

Personalisering innebär att fler produkter och tjänster utvecklas efter dina behov och önskemål. Ett exempel är en restaurang som erbjuder ett dna-test för att sedan tillaga precis den mat din kropp behöver. 40% av svenska konsumenter är lojala mot varumärken som erbjuder skräddarsydda produkter anpassade efter egna behov. 80% av globala konsumenter är mer benägna att handla med ett företag om det erbjuder personliga upplevelser.

Sammanfattning
Mat med ett syfte:
Hållbarhet blir en del av alla erbjudanden
Vegomat växer och blir mer mainstream

Funktionell hälsa:
Mat som lösningen på alla problem
Enkelhet och lagom blir samtidigt en konkurrensfördel

Autentiska upplevelser:
Avslappnat på restaurangen – alla är välkomna
Lokala och skräddarsydda upplevelser

En digital verklighet:
Wearables och AR/VR skapar nya upplevelser
Personalisering
Digitalt OCH Naturligt