Hoppa till innehåll
Pressrelease15 juli 2020

Sverige expanderar som världens största gourmetrestaurang

Den svenska naturen är världens största gourmetrestaurang. Åtminstone i Visit Swedens kampanj The Edible Country, där turister bjuds in att laga en egen måltid på råvaror som finns tillgängliga i naturen. Efter ett succéartat första år har initiativet breddats till fler platser i Sverige med bokningsbara bord mitt i naturen.
cmcbhd7qqejht28nnkyv.jpg

Den svenska naturen är världens största gourmetrestaurang. Åtminstone i Visit Swedens kampanj The Edible Country, där turister bjuds in att laga en egen måltid på råvaror som finns tillgängliga i naturen. Efter ett succéartat första år har initiativet breddats till fler platser i Sverige med bokningsbara bord mitt i naturen. Kampanjen har tagits fram för den utländska turisten, men denna sommar välkomnas svenskar.

På 23 platser i Sverige har handgjorda rustika träbord placerats ut, redo att ta emot nyfikna turister. Vid borden kan besökarna tillaga sin egen måltid av råvaror som finns i naturen runt omkring – bland mossan, i sjöar och hav och bland lingon- och blåbärsris. Borden är centrum i en kampanj från Visit Sweden, som sedan lanseringen för ett drygt år sedan har skapat stor uppmärksamhet för den tillgängliga naturen i alla hörn av Sverige.

Genomslaget i både press och sociala medier har varit stort. Internationella medier som Washington Post, Guide Michelin och Le Figaro har skrivit om Sverige som resmål och 28,6 miljoner personer har nåtts via sociala medier (i Frankrike, Storbritannien, Tyskland och USA). Det har lett till mer än 1 000 bokningar från hela världen under 2019.

- Vi har velat tillgängliggöra hälsosam och naturlig mat som också smakar gott till fler människor i världen. Vi är mycket stolta över resultaten som bekräftar att vi lyckats få fler att upptäcka svenska smaker och naturupplevelser, vilket varit målet, berättar Michael Persson Gripkow, Chief Brand and Strategic Marketing Officer på Visit Sweden.

I år omfattar kampanjen hela 23 platser, vilket är en ökning med 10 platser.

- På grund av covid-19 pandemin har vi breddat det innovativa och kreativa projektet The Edible Country och ger nu möjlighet för näringen att använda initiativet mot svenskar. Redan nu ser vi hur borden bokas upp av nyfikna svenskar som vill ut i naturen för en naturnära måltidsupplevelse, avslutar Michael Persson Gripkow, Chief Brand and Strategic Marketing Officer på Visit Sweden.

Det finns fortfarande bokningsbara bord och de kan bokas fram till och med oktober på ediblecountry.visitsweden.com/en/.

De regionala turismorganisationer som valt att medverka under 2020 är

Visit Halland: Falkenberg
Destination Småland: Kasteberg Ny, Asa
Smålands Turism: Wallby
Höga kusten destinationsutveckling: Dala Ny
Region Kalmar län: Stufvenäs Ny
Region Gävleborg: Orbaden Ny
Swedish Lapland Visitors Bord: Liehittäjä Ny, Arjeplog
Visit Dalarna: Kloster
Region Gotland: Salthamn Ny
Visit Stockholm: Utö i Stockholms skärgård
Visit Värmland: Sunne Ny, Borgvik Ny
Sörmlands Turismutveckling: Eskilstuna Ny, Strängnäs Ny, Nyköping NyTourism in Skåne: Vånga Ny, Degeberga Ny, Ormanäs
Turistrådet Västsverige: Gunnebo, Ramsvik, Göta Kanal

Kampanjsajt: https://ediblecountry.visitsweden.com/en/

Kampanjfilm: https://www.youtube.com/watch?v=6i9Vb10g6EA

Visa alla nyheter