Are you looking for Sweden's official website for tourism and travel information? Go to visitsweden.com

×
Foto: Fredrik Broman/imagebank.sweden.se

Kina

Fler kinesiska resenärer söker sig till mer ovanliga resmål. Resandet till Sverige från Kina har ökat kraftigt de senaste åren och kineser i Visit Swedens målgrupp på besök i Sverige gillar att vara aktiva och ta del av den svenska livsstilen. 2018 såg vi en avmattning av resandet till Sverige.

2018 gjordes 334 miljoner kommersiella övernattningar av kineser utomlands. Sverige ligger på 12:e plats bland europeiska länder för kinesiska resenärer, räknat i antal ankomster.

Antalet övernattningar från Kina i Sverige har ökat med drygt 70 procent bara sedan 2014 och utgjorde 2 procent av alla utländska övernattningar i Sverige 2018. Före sommaren 2018 började en svag tillbakagång av antalet övernattningar och under 2018 som helhet minskade antalet övernattningar från Kina med 4,8 procent. Totalt gjorde kinesiska besökare 347 000 övernattningar på kommersiella boendeanläggningar i Sverige 2018. Flest övernattningar registrerades i Stockholm, som också ökade med drygt 4 procent, och Västra Götaland. Skåne ökade kraftigt med 26 procent.

Under en resa i Sverige vill kineserna i Visit Swedens målgrupp uppleva städer, prova god mat och dryck men också uppleva svensk kultur, tradition och livsstil. Shopping är viktigt för kinesiska resenärer och det gäller även för resor till Sverige. Aktiviteter där kinesiska besökare upplever och provar på den svenska naturen, maten och livsstilen har blivit mer populära, till exempel cykling, skaldjurssafari, bärplockning eller matlagning.

Foto: Henrik Trygg/imagebank.sweden.se

Det blir vanligare att kineser reser till Sverige utan en grupp. Även om majoriteten föredrar sällskap i en gruppresa, vill 36 procent resa till Sverige på egen hand.

Besökare från Kina konsumerade i snitt för 842 svenska kronor per person och dag under sin Sverigevistelse (2013). Den genomsnittliga konsumtionen för utländska besökare i Sverige var 1 085 kronor.

Kina har 1,4 miljarder invånare 2018 och en tillväxttakt på 0,4 procent 2018. 59 procent är mellan 25-64 år. (CIA World Factbook, 2019)

Källa: Tourism Economics, Inkvarteringsstatistik 2018 Tillväxtverket/SCB, IBIS 2013 Tillväxtverket/Markör, China Research 2016 Visit Sweden/SSI.

Vill du marknadsföra din destination eller upplevelse utomlands? Här kan du läsa hur Visit Sweden arbetar med marknadsföring av Sverige i Kina.

På denna webbplats använder vi cookies i syfte att samla in statistik så att vi kan förbättra upplevelsen för våra användare. Genom att surfa vidare godkänner du vår cookiepolicy och personuppgiftspolicy.