Hoppa till innehåll
Bilden visar ett skogsparti vid en sjö där en guide står och pekar upp mot ett träd och fyra personer står nedanför honom och tittar åt det hållet han pekar.
Foto: Henrik Trygg/Imagebank.sweden.se

Nyhetsbrev september 2023

Regeringen presenterade nyligen sin budgetproposition för 2024, finansministern Elisabeth Svantesson har tydligt påpekat att Sverige fortsätter att befinna sig i en ekonomiskt utmanande period samtidigt som vi står inför komplexa säkerhetsfrågor. Denna förväntade lågkonjunktur utgör ytterligare en utmaning för Sverige och den svenska besöksnäringen.
Senast uppdaterad:7 november 2023

Inom Visit Sweden är vår strategi tydlig: vi kommer fortsätta att fokusera på en långsiktig och konsekvent marknadsbearbetning enligt den plan som har fastställts. Vi är medvetna om att den internationella konkurrensen kommer att öka och därför är det av yttersta vikt att vi fortsätter att nå, engagera och påverka vår målgrupp, den globala resenären, som Visit Sweden alltid har inriktat sig på. Här finns en oerhörd potential eftersom vi vet att 65 miljoner resenärer från våra fokusmarknader uttrycker ett intresse av att besöka vårt land och uppleva allt det fina som den svenska turismnäringen har att erbjuda.

Men det händer mycket i vår omvärld. Ny teknik, nya beteenden och regler kring dataintegritet som på kort och lång sikt kommer påverka hur och vad vi kan göra för att öka deras intresse att välja Sverige som sin nästa semesterdestination? Detta är några av de frågor vi kommer att utforska under vårt kommande webbinarium den 28 september kl 09:00-10:00. Vi kommer att diskutera hur användningen av artificiell intelligens (AI) kommer att påverka besöksnäringen och hur vi kan rusta oss för att dra nytta av de spännande möjligheter som denna teknik erbjuder. Under webbinariet kommer vi även att fördjupa oss i att försöka förstå nästa generation resenärer, deras drivkrafter, behov och personligheter. Generation Z, morgondagens talanger, kommer att spela en avgörande roll i att forma framtidens besöksnäring.

Vi står inför nya outforskade utmaningar, men också möjligheter, inom den svenska besöksnäringen. Genom att förbli strategiskt inriktade, använda modern teknologi som AI och förstå och engagera den kommande generationen resenärer, är vi fast beslutna att möta dessa utmaningar och säkerställa att Sverige fortsätter att vara en attraktiv och eftertraktad destination för globala resenärer.

Visit Swedens Inspirationswebbinarium:
28 september 09:00-10:00

Missa inte Visit Swedens inspirationswebbinarium nu på torsdag! Webbinariet är skapat för dig som jobbar med marknadsföring inom svensk besöksnäring. Vi kommer diskutera kring den högst aktuella Sverigebilden och den senaste mätningen av resenärernas bild av Sverige, vad som är aktuellt inom marknadsföring, bl.a. generativ AI och generation Z samt vad vi på Visit Sweden planerar för 2024.

Agenda för årets webbinarium:

 • Inledning, Susanne Andersson, VD Visit Sweden.
 • Sverigebilden och den senaste mätningen av resenärernas bild av Sverige.
  Anette Lundin och Nils Persson från Visit Sweden ger oss möjlighet att få en djupare förståelse av - vad är Sverigebilden och hur står sig den turistiska Sverigebilden på våra fokusmarknader.
 • Aktuellt inom marknadsföring: Generativ AI, generation Z, förstapartsdata och privacy.
  Vi får lyssna till spännande tankar om framtiden med några av de som dagligen ser den förflyttning som nu sker än snabbare än tidigare: Nora Svedmark från Google, Joel Sandberg från GroupM/Nexus, Torkel Öhman från Amanda AI, Oscar Svenfelt från TikTok, Lovisa Smedberg från Acceleration, Mikael Christensson från Mindshare och Nils Persson från Visit Sweden.
 • Visit Swedens aktiviteter och erbjudanden 2024.
  Tina Olsson och Christina Steer från Visit Sweden tar oss igenom de planer som finns för 2024 och hur du som företag / destination / regional turismorganisation kan ta del av våra erbjudanden och aktiviteter.

Här kan du se webbinariet i efterhand.

Svensk kulturturism – en förstudie:
26 oktober 09:00-10:00

Visit Sweden har tillsammans med Tillväxtverket genomfört en förstudie kring kulturturismens utvecklingspotential för Sverige. I förstudien framkommer att Sverige har goda förutsättningar att utveckla kulturturism till en viktig och betydande attraktionskraft för Sverige som land och turistresmål.

Förstudien går att ta del av i Visit Swedens kunskapsbank, men vi kommer också att sända ett webbinarium där vi går igenom insikterna från förstudien.

Anmäl dig till webbinariet om Kulturturismförstudien den 26 oktober kl 09:00-10:00

Så lyckas ni med er hållbarhetskommunikation:
15 november 09:00-10:00

Den 15 november sänder vi det åttonde webbinariet i Visit Swedens och Tillväxtverket serie med rubriken ”Destinationen Sverige - tillsammans ökar vi takten för en mer hållbar besöksnäring”.  Temat för webbinariet är ”Hur lyckas ni med er hållbarhetskommunikation”. Vi återkommer med en mer detaljerad agenda.

Anmäl dig till webbinariet "Så lyckas ni med er hållbarhetskommunikation” den 15 november 09:00 -10:00

GSTC2024 - Global Sustainable Tourism Conference

Boka in den 23 - 25 april 2024 i din kalender, då genomför Global Sustainable Tourism Council (GSTC) sin globala kongress ”GSTC2024” för första gången i Sverige. Det blir fullt fokus på kunskapsutbyte mellan deltagare från hela världen med internationella föreläsningar och workshops. 

Kongressen går av stapeln i Stockholm, på Kungliga Djurgården, i samverkan mellan GSTC, Visit Sweden och Tillväxtverket. Möjlighet att registrera sig till kongressen kommer under hösten, och vi återkommer med mer information.

Södertälje är Visit Swedens val av plats för Swedish Workshop 2024

Det är nu klart att Södertälje blir platsen för Swedish Workshop 2024. Eventet kommer genomföras 24 - 25 april.

Swedish Workshop är en återkommande mötes- och marknadsplats med syfte att inspirera internationella researrangörer och reseagenter att inkludera det hållbara och attraktiva resmålet Sverige i sitt utbud. För aktörer som arbetar för och i besöksnäringen är det unika tillfällen träffa och göra affärer med utvalda, kvalitetssäkrade researrangörer och reseagenter som alla är intresserade av att paketera, marknadsföra och sälja resmålet Sverige. Genom Swedish workshop genomförs upp till 1500 affärsmöten varje gång.

Med Swedish Workshop i Södertälje och den internationella hållbarhetskongress GSTC2024 i Stockholm på Kungliga Djurgården skapar det möjlighet för medverkande företag på Swedish Workshop att även besöka GSTC2024.

Information om Swedish Workshop och hur ni kan delta, kommer löpande att publiceras här.

Delta på Vakantiebeurs 10-14 januari 2024

Vakantiebeurs är den årliga och största mötesplats för resebransch och slutkonsumenter från den nederländska och belgiska marknaden. Förra året besöktes mässan av 65 000 besökare varav ca 8 000 researrangörer och agenter.

Mässan är ett måste för den som vill marknadsföra sin destination eller produkt som en del av resmålet Sverige på den växande Benelux-marknaden. Mässan genomförs i Utrecht, Nederländerna.

För aktörer i besöksnäringen är det ett unikt tillfälle att träffa utvalda och kvalitetssäkrade researrangörer och agenter, men även sälja sina erbjudanden redan på plats till Sverigeintresserade konsumenter. Nytt är även att Visit Sweden har bokat scenen på mässan för att under flera dagar berätta om Sverige. Här kan du som deltar också få utrymme att berätta om era produkter och ert Sverige.

Läs mer om och anmäl er till Vakantiebeurs 2024

Kunskap om, och marknadsbearbetning av, internationella researrangörer

Visit Sweden har mångåriga relationer med det internationella researrangörsledet på flera marknader. Där berättar vi varje dag om det attraktiva resmålet Sverige och hur vi tillsammans kan arbeta för ett mer medvetet resande. Vi har goda relationer med researrangörer som har stor affärspotential för hela Sverige. Researrangörsledet är omfattande med tusentals researrangörer med olika inriktningar och fokus.

Nu erbjuder Visit Sweden två nya möjligheter för regionala turismorganisationer eller destinationer som vill utforska en ny marknad, nya segment eller börja med att arbeta mot researrangörsledet:

 • För er som vill lära er mer om vad och hur researrangörsledet på en marknad fungerar, erbjuder vi digitala föreläsningar.
 • För regioner och destinationer som har 2-3 exportmogna produkter och som vill börja med en ny marknad eller redan är verksam på en marknad men vill hitta flera potentiella samarbeten med researrangörsledet i en marknad. Exempelområden: cykel, rundresa, unikt boende med aktiviteter, upplevelse.

Läs mer om hur ni kan ta del av erbjudandena: Kunskap och Marknadsbearbetning av internationella researrangörer.

Always on i Visit Swedens digitala kanaler

Visit Sweden kommunicerar med målgruppen varje dag via egna digitala kanaler och köpt media. Vi följer med noggrannhet vad målgruppen söker efter på bl.a Google för att producera relevant och engagerande innehåll till våra webbplatser, sociala kanaler, köpt sök, nytt bild- och videomaterial - i syfte att stärka Sverige som resmål på kort och lång sikt.

När vi summerar september kan vi konstatera att vårt arbete med den organiska räckvidden i digitala kanaler har gett mycket goda resultat med stadig räckvidd, stort engagemang och tillväxt av följare på våra sociala kanaler. Våra webbplatser, som är navet i vår kommunikation mot slutkonsumenter, visar ökat antal sidvisningar och sessioner och en stor ökning av organiskt sök och direkt trafik.

Vi ser ett fortsatt ökat intresse hos den internationella målgruppen att resa med tåg och har producerat både artiklar och nytt rörligt material till våra sociala kanaler, som visar vilka möjligheterna att resa till och inom Sverige och uppleva resmålet på ett hållbart sätt under flera säsonger:

Exempel på andra nya artiklar som publicerades inför och under sommaren, som bland annat bygger på sök som stuckit ut men också på Sveriges styrkor och målgruppens intressen när det gäller en potentiell Sverigesemester:

På gång just nu:

Intresset för att besöka Sveriges städer ligger alltid högt, och vi ser att sökord som “sweden food”, “fika” klättrar upp i topplistan just nu. Vi kommer under oktober genomföra en mindre aktivering runt kanelbullens dag för att möta efterfrågan och lyfta artiklar med fokus på mat och dryck.

Andra sökord som trendar är vinterupplevelser som “northern lights”, “christmas markets” och “stockholm december” så vi planerar ett par större produktioner med fokus på vinterupplevelser och positionera Sverige som det perfekta resmålet för vinteraktiviteter och upplevelser att minnas.

Svensk kulturturism – en förstudie

Visit Sweden har tillsammans med Tillväxtverket genomfört en förstudie kring kulturturismens utvecklingspotential för Sverige. I förstudien framkommer att Sverige har goda förutsättningar att utveckla kulturturism till en viktig och betydande attraktionskraft för Sverige som land och turistresmål.

Ta del av kulturturismförstudien i Visit Swedens Kunskapsbank

Vi kommer även presentera förstudien på ett webbinarium som sänds den 26 oktober. Anmäl dig till webbinariet här.

Verktygslåda - Kommunicera med den medvetna resenären

För att attrahera nya kunder är det viktigt att som en del i hela erbjudandet berätta om sitt hållbarhetsarbete.

Den medvetna resenären väljer upplevelser som utvecklar både sig själv som resenär, resmålet och företagen de besöker och 44% av de globala resenärerna med Sverigeintresse tar redan idag, eller kommer att ta miljöhänsyn framåt. Vad målgruppens definition av ”att ta miljöhänsyn” är spänner från att uppleva lokala initiativ - upplevelser som ägs och drivs av människor som bor på orten - till att bo miljöcertifierat. 

Verktygslådan innehåller fakta och insikter, hur du når din målgrupp samt handgripliga tips om hur du praktiskt gör det.

Ta del av Verktygslådan – Kommunicera med den medvetna resenären i Visit Swedens Kunskapsbank

Så tänker svenskarna om sitt resande nu

Svenskar fortsätter att åka på semester, trots den höga inflationen, och man reser både i Sverige och utomlands. I den senaste temperaturmätningen bland svenskar ser vi att 38% har rest på semester i Sverige och 49% utomlands samt att hela 51% planerar en utlandssemester den kommande 6 månaderna. Det är fler än de 30% som planerar att resa i Sverige.

Så tänker svenska resenärer om sitt resande april-augusti 2023

När har internationella resenärer ledigt i höst?

För att underlätta har vi sammanställt när resenärerna från Norge, Danmark, Finland, Tyskland, Nederländerna, Frankrike, Storbritannien, USA, Indien och Kina har ledigt i höst.

Ta del av sammanställningen: När har utländska resenärer ledigt?

Visit Sweden underlättar kunskapsdelning via Facebook

För att underlätta kunskapsdelningen har vi nu startat en Facebook-kanal för Visit Swedens Kunskapsbank. Där lägger vi ut de kunskaper och insikter som riktar sig mer direkt till besöksnäringsföretag, dvs det som är mer kortfattat och lättsmält. Vi hoppas att vi på det sättet kan underlätta för er som arbetar för svensk besöksnäring att dela kunskaperna vidare till företagen i er region, destination eller inom er bransch.

Gå in och gilla: Visit Swedens kunskapsdelning via Facebook

Länka till Visit Swedens Kunskapsbank från er webbplats

Har ni en målgrupp på er webbplats som kan ha nytta av kunskap från Visit Sweden? Kunskapsbanken är en plats där vi delar med oss av kunskaper om målgruppen, reseledet, insikter och idéer om hur ni kan utveckla kommunikation för globala besökare.

Visit Swedens Kunskapsbank

Tipsa om Visit Swedens nyhetsbrev

Har ni kollegor eller företag i er region eller på er destination som ni tror kan ha glädje av nyheter från Visit Sweden?

Tipsa gärna om att registrera sig för Visit Swedens nyhetsbrev