Hoppa till innehåll
Cheese
Foto: Apelöga/imagebank.sweden.se
Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling

Måltidsupplevelser som skapar minnen för livet

Att som gäst få komma riktigt nära det liv lokalbefolkningen lever på en plats är högst önskvärt hos målgruppen ”Matintresserade nyfikna upptäckare”, identifierade av Visit Sweden. Det behöver inte vara krångligt att skapa den här typen av måltidsupplevelser, det kan vara så enkelt som att lyfta fram en råvara eller berätta om tillagningsmetoden.
Senast uppdaterad:3 januari 2023

Skribent: Therése Wintervy
I en värld där allt blir mer och mer standardiserat är mat och dryck ett sätt att verkligen uppleva en destination. En måltidsupplevelse skapar en historia värd att berätta om och kan bli ett minne för livet. Måltidsaktiviteter är enligt TripAdvisor en av de snabbast växande upplevelsekategorierna. Måltidsupplevelser har blivit ett sätt att resa. Genom att hitta din unika twist på lokal mat och dryck kan du attrahera upplevelsesugna, internationella gäster.

Autentiska måltidsupplevelser i centrum

Det personliga och äkta är navet för en måltidsupplevelse. Det ska upplevas autentiskt, gärna vara jordnära och intimt. En matupplevelse som är paketerad i form av en utflykt eller en aktivitet som är svårtillgänglig är helt okej så länge den har en exklusiv känsla. Det exklusiva behöver inte vara dyrt, men det får inte kännas massproducerat. Ett sätt att skapa den känslan är till exempel att använda ordet experience (upplevelse) istället för tour (tur) och se till att bokningssidan är visuellt tilltalande.

Scandinavian Photo Adventures tar ut sina gäster i Swedish Laplands natur för att fotografera norrsken, djurliv och landskap. De adderade mat och dryck till sina turer som knyter an till grundarna Anette Niias och Ylva Sarris samiska ursprung.

”Vi använder mycket storytelling i våra matupplevelser. Vi berättar och visar bilder på renar, renskötsel och det samiska köket samtidigt som gästerna får smaka på rikedomarna. Att vara en del av deras semester och dela med oss av vårt liv i arktisk miljö, långt norr om Polcirkeln, det är det bästa med vårt jobb.” Ylva Sarri, grundare, naturguide och fotograf, Scandinavian Photo Adventures

Vegetariskt är innovativt

Fler och fler blir nyfikna på den vegetariska maten även om de äter kött. Vegetariskt förknippas med innovation och hållbarhet. Det visar att destinationen eller restaurangen tänker annorlunda och ligger i framkant. Riktigt bra råvaror och lokalproducerat är det gästen eftersträvar mest. Restaurang Utblick är ett gott exempel på hur man kan möta efterfrågan på vegetarisk och vegansk mat.

”På Utblick arbetar vi utifrån ett starkt hållbarhetsperspektiv med enbart schysta råvaror, lokalproducerat eller svenskt. Vi har märkt att väldigt många är nyfikna på vegetarisk och vegansk mat. Det är något man inte äter hemma eller lagar själv i någon större utsträckning. Vår vision är att minst 50% av de rätter vi erbjuder ska vara vegetariska, och vi arbetar ständigt för att ligga i framkant. Med vegetarisk mat kan man jazza till det mer och testa sig fram till nya smaker och texturer genom olika tillagningssätt. Det är dessutom inte lika kostsamt att produktutveckla vegetariska rätter.” Pia Huuva, vd, Utblick

Utblick erbjuder bland annat smakvandringar i naturen där storytelling spelar en stor roll. Varje smakbit laddas med en historia om platsen där majrovan eller potatisen vuxit.

”Gästen får en helhetsupplevelse av maten, smaken och platsen när man presenterar det som finns på tallriken, oavsett om de är ute i naturen eller sitter inne på en restaurang. Den vegetariska maten är naturligt färgrik och vacker och gästen vill gärna höra om de närodlade råvarorna.” Pia Huuva, vd, Utblick

Måltidsupplevelse i frysdisken

Som 8-åring sålde Jan Sadat påsar på en marknad i Pakistan. Idag driver han Nya Tonys Pizzeria i Vemdalen och har fått flera utmärkelser, bland annat Årets Unga Företagare. Jan införde en ny meny där han plockat in lokala delikatesser och skapade en måltidsupplevelse där klassiska pizzor serveras på ett nytt sätt. På bara tre år ökade omsättningen med 50%, lokalerna renoverades med återbruk för att passa det nya konceptet och de hade möjlighet att anställa fler. Jan började även experimentera sig fram till den bästa fryspizzan. I ett smaktest där kockar och andra pizzabagare ingick i fokusgruppen fick Jans fryspizza högsta betyg – det gick inte att skilja på färsk eller fryst pizza. Måltidsupplevelsen har hittat ut i frysdisken.

”Man måste våga för att lyckas. Om du har en idé, tro på dig själv! Det kanske inte går samma dag eller år, men ge inte upp. Om jag som sålt påsar på marknaden i Karachi har kommit så här långt, då kan vem som helst lyckas.” Jan Sadat, ägare, Nya Tonys Pizzeria

Foraging
Foto: Miriam Preis/imagebank.sweden.se

Kombinera mat och dryck med den svenska livsstilen

Den svenska livsstilen ses som eftersträvansvärd av omvärlden. Genom att kombinera mat och dryck med naturupplevelser eller design så skapas en mer spännande och unik produkt. Det ger gästen en upplevelse de inte kan få någon annanstans.

Robusta Äventyr har under 2019 varit en av värdarna för bordet i skogen under Visit Swedens kampanj The Edible Country och attraherade gäster som är intresserade av mat och natur. Främst har företagsgrupper och familjer lockats av utomhusmatlagningen, men även privatpersoner som inte känner varandra har samskapat måltider kring elden. Som bas får gästerna en guidad råvarusafari och ett förberett utekök för att tillaga maten. De kan också köpa till guidat stöd vid elden.

"Just nu utvecklar vi också tematiska turer med mat och natur- och kulturäventyr: vandring, tält och hardcore-matlagning som till exempel fine dining i kokgrop eller vandring med småskaliga, personliga boenden. Jag har också en envis idé om ett gammaldags kollo för familjer, det kanske händer någon gång i framtiden.” Camilla Jönsson, grundare Robusta Äventyr

Det sitter i detaljerna – hållbara upplevelser med mat och dryck

Nyrups Naturhotell vill att naturovana människor ska återfå kontakten med natur, mat och eld. Naturhotellet skapades av Cecilia från Nyrups Osteria och Camilla Jönsson från Robusta Äventyr. Här får gästerna en råvarukorg för en tvårättersmiddag och alla hjälps åt att laga maten över öppen eld. Matlagningen få lov att ta tid och alla är beroende av varandras insatser. Att vara ute i naturen och vid en eld en längre tid skapar en unik närvarokänsla hos gästen – en gåshudsupplevelse.

Hållbarhet är centralt i helhetsupplevelsen av den svenska naturen hos Nyrups Naturhotell. Övernattningen sker i yllehyddor och här sover gästerna bekvämt i vanliga sängar och vaknar till fågelsång.

”Detaljerna är jätteviktiga. Du kan inte komma med grejer från Brasilien om du levererar en hållbar produkt. Utrustningen och råvarorna ska vara genuina – då uppskattar även gästerna det till fullo.” Camilla Jönsson, ägare, Nyrups Naturhotell

Bli exportmogen och attrahera internationella gäster

Inom besöksnäringen betyder exportmogen att vara redo för internationella gäster. För dig som vill arbeta med mat och dryck är det några saker att tänka på för att attrahera utländska besökare. Det är till exempel viktigt att personalen pratar engelska och att menyer, skyltar och annan information finns på engelska.

På Hallongården i Skåne är hallonen hjärtat i gårdens verksamhet. Här odlas och säljs både färska och frysta bär. Gästerna har även möjlighet till självplock. De har ett halloncafé och ett fint mathantverkssortiment av förädlade bär. Med hjälp av Visit Trelleborg har gården blivit exportmogen.

”Vår information har anpassats med bilder för att förtydliga och allt material finns nu på engelska. Man måste själv ta ett steg för att bli exportmogen. Vi gick en bra utbildning hos dåvarande Exportrådet.” Anna Biärsjö, ägare, Hallongården

The Absolute Experience

Foto: Absolute Home

Interaktiv måltidsupplevelse måste Absolut upplevas

Absolut Home Experience är en innovativ och interaktiv upplevelse där besökare bland annat får höra historien om Absolut, den världskända vodkan från Åhus, och givetvis provsmaka produkten. Efteråt kan man slå sig ner i restaurangen för cocktails och en måltid som reflekterar den svenska mattraditionen. Absolut är en lokalproducerad produkt på en global marknad, och i Restaurang Villan jobbar företaget med lokala råvaror efter säsong. Fokus ligger alltid på helhetsupplevelsen.

”Idén att skapa ett besökscenter kom från en efterfrågan på marknaden. Många ville besöka Absoluts fabrik och lära sig mer och i augusti 2018 öppnades dörrarna till Absolut Home - The Åhus Villa. I Pernod-Ricard-koncernen finns flera besökscenter, champagnehus och vingårdar, men i Sverige är detta ett nytt koncept att bygga en så teknisk och interaktiv upplevelse.” Johan Trollnäs, Site Manager på Absolut Home

Checklista för en bra måltidsupplevelse

  • Säkerställ att känslan är autentisk
  • Berätta var råvarorna kommer ifrån
  • Skapa mervärde genom att samarbeta med andra lokala aktörer
  • Paketera gärna mer svårtillgängliga upplevelser, men se till att det känns exklusivt och inte massproducerat
  • Använd ordet experience

Vem är måltidsturisten?

Visit Sweden har identifierat målgruppen ” Matintresserade nyfikna upptäckare”, internationella gäster som väljer Sverige som destination och som i regel är nyfikna, köpstarka, intresserade av att lära sig om svensk kultur och livsstil samt har ett stort matintresse. Samtidigt som de vill njuta av god mat och dryck vill de lära sig om platsen och ursprunget till maten. Måltidsturisten får tips om destinationer och upplevelser främst via sociala medier där hen också delar sina upplevelser.